Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Honduras

Vaccinaties en inentingen Honduras

Ga je binnenkort op reis naar Honduras? Of moet je voor zaken in Distrito Central zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Honduras gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij StadsKliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Honduras.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Honduras: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je via een gele koorts-land naar Honduras, of ben je in de zeven dagen voor aankomst in een gele koorts-land geweest, dan is de gele koorts-vaccinatie verplicht. Ook een overstap op de luchthaven van een gele koorts-land valt hieronder.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te weten of dit voor jou het geval is.

Honduras: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Honduras worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A.

Honduras: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Honduras, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: BCG (tuberculose), hepatitis B, rabiës en buiktyfus. 

Soms worden deze vaccinaties ook al bij een korter verblijf in Honduras aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je verblijf. Het is daarom belangrijk om je reis zo goed mogelijk te bespreken tijdens je afspraak bij StadsKliniek. Je ontvangt dan een advies op maat.

Over de inentingen voor Honduras

Het grootste gedeelte van Honduras kent een tropisch klimaat, waar natte en droge seizoenen elkaar afwisselen. De gezondheidszorg en standaard voor hygiëne is vrij laag in het land. Door deze factoren loop je in Honduras risico op ziektes die we in Nederland niet (meer) kennen. Gelukkig is vaccinatie in veel gevallen mogelijk om jezelf te beschermen tegen infecties.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt niet voor in Honduras. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Honduras. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Honduras. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Honduras. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Honduras en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Honduras, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Honduras bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Honduras. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Honduras, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Honduras. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Honduras

Door het warme klimaat en de minder goede standaard voor hygiëne loop je in Honduras een verhoogd risico op een voedselvergiftiging. Dit kan onder meer leiden tot braken en reizigersdiarree.

Vermijd eten dat lange tijd ongekoeld bewaard is gebleven. Eet je bij een kraampje op straat, wees er dan zeker van dat eten goed gekookt of gebakken is. Met name bij visgerechten kan er snel verontreiniging ontstaan. IJsblokjes kunnen het beste vermeden worden, omdat deze vaak met kraanwater gemaakt zijn.

Loop je een voedselvergiftiging op in Honduras, dan is het verstandig om tijdelijk te stoppen met reizen en rust te nemen. Zorg er voor dat je goed gehydrateerd blijft, omdat het tropische klimaat van Honduras in combinatie met een voedselvergiftiging snel kan leiden tot uitdroging. Drink voldoende water en gebruik een middel als ORS om gehydrateerd te blijven. Dit is verkrijgbaar in drogisten, ook in Nederland.

Bij ernstige diarree kan loperamide gebruikt worden. Deze diarreeremmer kun je het beste alleen gebruiken bij medische of praktische noodzaak. Diarree helpt het lichaam om ziektemakers uit het lichaam te verwijderen. Rem je diarree, dan kan het langer duren voordat je geneest.

In heel Honduras komt malaria voor, waarbij het risico met name groot is in de oostelijke regio van het land. Meestal is het daarom verstandig om malariatabletten te nemen die een ernstig verloop van de ziekte kunnen voorkomen. Je kunt malariatabletten verkrijgen via StadsKliniek.

Naast malaria, kun je in Honduras ook te maken krijgen met chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en zika. Deze ziektes worden eveneens door muggen verspreid. Vaccinatie is helaas niet mogelijk voor deze ziektes.

Bescherm jezelf door mugwerende middelen met DEET te gebruiken en deze dagelijks regelmatig aan te brengen. Slaap daarnaast onder een voorkeur, met name wanneer je buiten slaapt. 

Kies bij voorkeur voor een geïmpregneerde klamboe. Muggen kunnen niet landen op dit type klamboe. Hierdoor kun je niet door de klamboe heen worden gestoken wanneer je tegen de klamboe aan ligt.

Houd er rekening mee dat de gezondheidszorg in Honduras van een lage kwaliteit is. Heb je medische zorg nodig, kies dan bij voorkeur voor een ziekenhuis in een grote stad. Raadpleeg vooraf altijd je (zorg)verzekeraar voor advies.

Kraanwater in Honduras is niet veilig om te drinken. Koop drinkwater in flessen uit winkels om besmetting te voorkomen.

 

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This