Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Haïti

Vaccinaties en inentingen Haïti

Ga je binnenkort op reis naar Haïti? Of moet je voor zaken in Port-au-Prince zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Haïti gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij StadsKliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Haïti.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Haïti: welke inentingen zijn verplicht?

Er zijn geen reisvaccinaties verplicht gesteld door Haïtiaanse autoriteiten.

Haïti: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf op Haïti worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR. De BMR-vaccinatie is in principe alleen nodig wanneer je niet bent ingeënt tegen mazelen of het in een eerder stadium hebt gehad.

Haïti: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden op Haïti, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: BCG (tuberculose), hepatitis B, rabiës en buiktyfus.

In sommige gevallen worden de vaccinaties ook al bij een korter verblijf op Haïti aanbevolen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je veel onder de lokale bevolking verblijft. Bespreek je reis door Haïti met een expert van StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Haïti

Haïti kent een tropische savanneklimaat. Daarnaast is de standaard voor hygiëne en gezondheidszorg relatief laag. Hierdoor komen er op Haïti ziektes voor die we in Nederland niet (meer) kennen. In veel gevallen is vaccinatie mogelijk om ziekte te voorkomen.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Haïti. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Haïti. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Haïti. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf op Haïti en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Haïti. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Haïti, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Haïti bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Haïti. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Haïti, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Haïti

Haïti is een land met een warm klimaat en een minder goede standaard voor hygiëne en gezondheidszorg. Net als in de meeste andere landen, loop je in Haïti een verhoogde kans op een voedselvergiftiging. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot reizigersdiarree.

In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van verontreinigd eten of drinken. Eten uit stalletjes aan de straat wordt vaak niet goed gekoeld bewaard. Hierdoor kun je er ziek van worden.

Wees er zeker van dat eten goed gekookt of gebakken wordt. Met name vis kan snel leiden tot een voedselvergiftiging. Vermijd ijsblokjes, omdat deze vaak worden gemaakt met kraanwater. 

Loop je een voedselvergiftiging op in Haïti, dan is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Door het tropische klimaat van het land kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik een middel als ORS om uitdroging te voorkomen. Dit is beschikbaar in drogisten.

Loperamide is een diarreeremmer die genomen kan worden bij ernstige diarree. Neem dit alleen bij medische of praktische noodzaak. Diarree helpt het lichaam om ziekteverwekkers snel uit het lichaam te verwijderen. Diarree remmen kan daarom het ziekteproces verlengen. 

In Haïti komt malaria veel voor. Met name in de zuidelijke kustregio is het risico hoog, maar ook elders in het land kan je besmet raken met de parasiet. Het nemen van malariamedicijnen is meestal verstandig. Je kunt deze via StadsKliniek vaccinaties verkrijgen.

Ook andere muggenziektes komen voor in malaria, zoals chikungunya, zika en dengue (knokkelkoorts). Vaccineren tegen deze ziektes is helaas niet mogelijk.

Bescherm jezelf door regelmatig mugwerende middelen met DEET aan te brengen. Slaap daarnaast onder een klamboe, bij voorkeur een geïmpregneerde klamboe. Muggen kunnen niet landen op een geïmpregneerde klamboe en je dus niet door de klamboe heen steken.

Met name in natuurgebieden wordt het dragen van bedekkende kleding aanbevolen. Krijg je te maken met symptomen, raadpleeg dan een arts. 

Kraanwater is Haïti is niet veilig om te drinken. Koop drinkwater in flessen om besmetting te voorkomen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This