Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Guyana

Vaccinaties en inentingen Guyana

Ga je binnenkort backpacken in Guyana? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Georgetown zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Guyana gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Guyana.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Guyana: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je via een land waar gele koorts voorkomt naar Guyana, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Dit geldt ook voor een overstap in een land waar gele koorts voorkomt.

Guyana: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een reis naar Guyana worden de volgende vaccinaties aanbevolen: gele koorts, hepatitis A, DTP en BMR.

De BMR-vaccinatie is alleen nodig wanneer je de vaccinatie niet hebt ontvangen in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Personen geboren na 1976 hebben deze vaccinatie in principe. Ben je voor deze periode geboren en heb je nooit mazelen gehad, dan is de vaccinatie nodig.

Guyana: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Guyana, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose (BCG-vaccinatie).

Deze vaccinaties worden soms ook bij een kort verblijf aanbevolen. Dit hangt sterk af van de aard van je verblijf. Kom je bijvoorbeeld veel in contact met de lokale bevolking van Guyana, dan kan één van de genoemde vaccinaties ook bij een kort verblijf verstandig zijn.

Over de inentingen voor Guyana

Guyana kent verschillende tropische klimaten. In combinatie met een minder goede gezondheidszorg en standaard voor hygiëne betekent dit dat je in Guyana te maken kunt krijgen met infectieziekten die we in Nederland niet of nauwelijks kennen.

In veel gevallen kun je reisvaccinaties halen om je te beschermen tegen deze ziekten.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in Guyana. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Guyana. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Guyana. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Guyana en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Guyana bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1975 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1975 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Guyana. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Guyana. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Guyana, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Guyana

Guyana, voorheen bekend als Brits-Guyana, kent verschillende tropische klimaten met natte en droge seizoenen. Onder meer door het tropische klimaat loop je in Guyana een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het eten van verontreinigd voedsel of drinken van verontreinigd water.

Ga je eten bij een kraampje of restaurantje, wees er dan zeker van dat het eten goed gekookt of gebakken is. Dit geldt met name voor vlees en vis, maar ook voor bijvoorbeeld groente. Vermijd voedsel dat ongekoeld bewaard is gebleven.

Kraanwater is niet veilig om te drinken en kan eveneens leiden tot ziekte. Ook ijsblokjes kun je om deze reden beter vermijden in Guyana. Deze worden vaak aangemaakt met leidingwater.

Krijg je toch te maken met een voedselvergiftiging in Guyana, neem dan voldoende rust en geef het lichaam de tijd om te herstellen. Een voedselvergiftiging kan in combinatie met het tropische klimaat van Guyana snel leiden tot uitdroging. Drink daarom voldoende water en gebruik middelen als ORS om uitdroging te voorkomen.

Loperamide is een effectieve diarreeremmer die gebruikt kan worden bij medische of praktische noodzaak. Diarree helpt het lichaam echter ook om ziektemakers uit het lichaam te verwijderen. Gebruik loperamide daarom alleen bij noodzaak, bijvoorbeeld wanneer je dreigt uit te drogen.

In Guyana kun je te maken krijgen met malaria. De ziekte kun je in het hele land oplopen, hoewel het grootste risico bestaat in de oostelijke regio (de grens met Suriname) en de kustregio. In het westen zijn de risico’s minder groot, maar ook hier kan het nemen van malariamedicatie verstandig zijn.

Bespreek je reis door Guyana tijdens je afspraak bij StadsKliniek. Je ontvangt dan een advies op maat. Malariamedicatie is verkrijgbaar via StadsKliniek.

Naast gele koorts en malaria, komen er in Guyana ook andere muggenziekten voor: chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en zika. Voor deze ziekten kun je helaas niet ingeënt worden.

Bescherm jezelf tegen muggenbeten met insectenwering die DEET bevat. Slaap daarnaast onder een klamboe. Dit is met name belangrijk wanneer je in de buitenlucht van Guyana slaapt. Een geïmpregneerde klamboe is hierbij de beste keuze, omdat muggen niet op dit type klamboe kunnen landen en je door de klamboe heen kunnen steken.

Op de stranden van Guyana kun je te maken krijgen met zandvlooien. Deze kleine beestjes zitten net onder het zandoppervlakte en zijn met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief. Hoewel insectenwering met DEET effectief kan zijn, is het beter om stranden op deze momenten te mijden. Raadpleeg de lokale bevolking over de actuele situatie.

Ga je een tocht door de bossen van Guyana maken, doe dit dan altijd onder begeleiding van een ervaren gids. Niet alleen raak je zo niet verdwaald, ook weet de gids waar je op moet letten om een veilige tocht te kunnen maken.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This