Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Guinee

Vaccinaties en inentingen Guinee

Ga je binnenkort op reis naar Guinee? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Conakry zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Guinee gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Guinee.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Guinee: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je via een land waar gele koorts voorkomt naar Guinee, dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou het geval is. Let op: ook een overstap op de luchthaven van een gele koorts-land betekent dat je een inenting moet halen. 

Guinee: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Guinee worden altijd de volgende inentingen aanbevolen: gele koorts, DTP, hepatitis A en soms BMR.

De BMR-vaccinatie hebben mensen die na 1976 zijn geboren in principe als kind al gehad. Haal de vaccinatie wanneer dit niet het geval is en je bovendien nooit mazelen hebt gehad.

Guinee: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Guinee, dan worden ook vaccinaties tegen hepatitis B, rabiës en soms tuberculose aanbevolen. De tuberculosevaccinatie is afhankelijk van de aard van je verblijf in Guinee.

Verblijf je zes maanden of langer in Guinee, dan wordt ook de Meningococcen ACW135Y-inenting aanbevolen.

Bespreek je reis door Guinee tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor advies op maat. Vaccinaties worden soms ook al bij een korter verblijf aanbevolen.

Over de inentingen voor Guinee

Guinee heeft een tropisch savanneklimaat. De betekent dat in het land tropische infectieziekten voorkomen die we in Nederland niet kennen. In veel gevallen is vaccinatie tegen deze ziekten echter mogelijk.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in Guinee. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Guinee.

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Guinee. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Guinee en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Guinee bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Guinee. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Guinee, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1975 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1975 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Guinee. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Meningococcen ACW135Y

De meningococcen-vaccinatie beschermt je tegen meningitis, een ontsteking van het hersenvlies. Deze infectie kan van mens op mens worden overgedragen. Met name wanneer je veel onder de lokale bevolking verblijft loop je een verhoogd risico. Haal de vaccinatie minimaal een maand voor vertrek. De vaccinatie bestaat namelijk uit twee prikken, waarbij er minimaal een maand tussen de twee prikken moet zitten.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Guinee

Guinee, soms ook Guinee-Conakry genoemd, is een ontwikkelingsland in het westen van Afrika. Een voormalige kolonie van Frankrijk, is het een land dat kampt met diverse problemen. In combinatie met het tropische klimaat loop je Guinee verschillende gezondheidsrisico’s.

Een voedselvergiftiging kan snel optreden, met name wanneer je eten koopt bij lokale kraampjes. Hoewel dit lekker voedsel kan zijn, wordt het niet altijd goed (gekoeld) bewaard.

Wees er zeker van dat voedsel goed gekookt of gebakken wordt. IJsblokjes kan je het beste vermijden, omdat deze niet altijd met schoon water worden aangemaakt. Leidingwater is nooit veilig om te drinken in Guinee.

Krijg je toch te maken met een voedselvergiftiging in Guinee, zorg dan voor voldoende hydratatie. Met name in combinatie met het tropische klimaat van Guinee kan een voedselvergiftiging snel leiden tot uitdroging.

Een middel als ORS kan helpen om uitdroging te voorkomen. Neem daarnaast rust en gebruik bij ernstige diarree eventueel loperamide, een diarreeremmer. Doe dit alleen bij medische en/of praktische noodzaak. Diarree helpt het lichaam de ziektemaker verwijderen, wat betekent dat loperamide het herstelproces kan vertragen.

In Guinee kun je te maken krijgen met verschillende muggenziekten. Helaas is alleen vaccinatie tegen gele koorts mogelijk (en soms verplicht). Andere muggenziekten die je kunt oplopen in Guinee zijn malaria, chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en zika.

Je kunt via StadsKliniek medicijnen krijgen tegen malaria. Let altijd goed op symptomen en raadpleeg een arts (en je arts en zorgverzekeraar in Nederland) bij klachten.

Gebruik DEET om muggenbeten tegen te gaan en slaap waar mogelijk onder een klamboe, met name wanneer je in buitengebieden overnacht.

Zwem niet in zoetwater, omdat hier de wormziekte schistosomiasis kan voorkomen (bilharzia). Zelfs pootjebaden kan voldoende zijn. Meestal ontwikkelen klachten zich niet direct, maar pas na enkele weken tot maanden. Zonder behandeling worden deze ernstiger. Wees daarom alert op klachten als je bloot bent gesteld aan dergelijke waterpartijen.

Houd er rekening mee dat buiten de steden (en met name buiten de hoofdstad Conokry) de voorzieningen slecht zijn in Guinee. Niet alleen de infrastructuur is zeer matig, ook de gezondheidszorg is dit. Ga daarom goed voorbereid op reis.

Op de stranden van Guinee kun je met name tussen zonsondergang en zonsopkomst te maken krijgen met zandvlooien. Hoewel deze op zichzelf zelden gevaarlijk zijn, zorgen ze voor veel irritatie en kunnen er bijkomende huidinfecties optreden.

Volg lokale adviezen op om klachten te voorkomen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This