Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Guatemala

Reisvaccinaties Guatemala

Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Guatemala, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Guatemala komen ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. In veel gevallen kunnen deze voorkomen worden met inentingen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Guatemala halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Guatemala: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek aan Guatemala in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Gele koorts komt voor in grote delen van Zuid-Amerika en Afrika.

Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een overzicht.

Guatemala: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Guatemala worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A.

Guatemala: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Guatemala, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B en rabiës

De genoemde vaccinaties worden soms ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek je reis door Guatemala met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Guatemala

Het grootste deel van Guatemala kent een tropisch klimaat. In combinatie met een lagere standaard voor gezondheidszorg en hygiëne, leidt dit tot een hoger risico op verschillende ziektes. In veel gevallen kan dit risico geminimaliseerd worden met de juiste reisvaccinaties.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Guatemala, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Guatemala. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Guatemala. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Guatemala en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Guatemala straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Guatemala

Net als in veel andere landen, loop je in Guatemala een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt vaak veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel. Vermijd voedsel dat lange tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen. Let daarnaast goed op de bereiding van voedsel.

Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In sommige gebieden in Guatemala komt malaria voor. Dit is altijd onder een hoogte van 1500 meter. Soms wordt aanbevolen om malariapillen te nemen om ziekte te voorkomen. Bespreek met een experts van Stadskliniek je reis voor een advies op maat.

Naast malaria, kunnen sommige muggen in Guatemala ook dengue (knokkelkoorts), chikungunya en het zikavirus overdragen. Voorkom muggenbeten door DEET te gebruiken, bedekkende kleding te dragen en te slapen onder een klamboe. Veel muggen zijn met name in de avond actief. Neem bij klachten altijd contact op met een arts.

Leidingwater in Guatemala is niet veilig voor consumptie. Koop drinkwater in flessen om ziekte te voorkomen. Douchen of tandenpoetsen (niet doorslikken) met water kan wel.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This