Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Ghana

Vaccinaties en inentingen Ghana

Ga je binnenkort op reis naar Ghana? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Accra zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Ghana gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Ghana.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Ghana: welke inentingen zijn verplicht?

Ga je op reis naar Ghana, dan is een vaccinatie tegen gele koorts altijd verplicht.

Ghana: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een reis naar Ghana worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en soms BMR. 

De BMR-vaccinatie hebben mensen die na 1976 zijn geboren in principe als kind al gehad. Haal de vaccinatie wanneer dit niet het geval is en je bovendien nooit mazelen hebt gehad.

Ghana: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Ghana, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose.

Voor een verblijf van zes maanden of langer wordt ook de Meningococcen ACW135Y-vaccinatie aanbevolen.

 

De noodzaak van de tuberculosevaccinatie is afhankelijk van de aard van je verblijf. De inentingen worden bovendien soms bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek je verblijf in Ghana tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Ghana

Gelegen net boven de evenaar, kent Ghana een tropisch klimaat. Hierdoor komen in het land infectieziektes voor die we in Nederland niet kennen. In combinatie met de minder goede gezondheidszorg in het land kan je sneller ziek worden in het land. Vaccinatie is vaak mogelijk om ziekte te voorkomen.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in Ghana. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Ghana.

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Ghana. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Ghana en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Ghana bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Ghana. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Ghana, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1975 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1975 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Ghana. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Meningococcen ACW135Y

De meningococcen-vaccinatie beschermt je tegen meningitis, een ontsteking van het hersenvlies. Deze infectie kan van mens op mens worden overgedragen. Met name wanneer je veel onder de lokale bevolking verblijft loop je een verhoogd risico. Haal de vaccinatie minimaal een maand voor vertrek. De vaccinatie bestaat namelijk uit twee prikken, waarbij er minimaal een maand tussen de twee prikken moet zitten.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Ghana

Ghana is een ontwikkelingsland aan de westkust van Afrika dat onder Nederlandse reizigers erg populair is. De combinatie van soms slechte hygiëne, een matige gezondheidszorg en het warme klimaat zorgt ervoor dat je in Ghana sneller te maken kunt krijgen met reizigersdiarree.

Hoewel je overal in Ghana bij stalletjes heerlijk eten kunt kopen, vormen deze eetstalletjes ook een risico. Eet geen voedsel dat ongekoeld bewaard is gebleven. Wees er ook zeker van dat eten goed gebakken of gekookt is. Dit verkleint de kans op een voedselvergiftiging aanzienlijk.

Omdat leidingwater niet veilig is om te drinken, is het ook verstandig om geen ijsblokjes te gebruiken. Deze worden niet altijd aangemaakt met schoon water.

Krijg je toch te maken met een voedselvergiftiging in Ghana, minimaliseer het reizen dan tijdelijk. Zo geef je het lichaam de tijd te herstellen.

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en gebruik een middel als ORS om uitdroging te voorkomen. Ernstige diarree kan worden tegengegaan met loperamide.

Gebruik dit alleen bij medische of praktische noodzaak, bijvoorbeeld wanneer uitdroging dreigt. Loperamide stopt de acute symptomen (diarree), maar kan het herstel ook vertragen, omdat diarree helpt de ziektemakers uit het lichaam te verwijderen.

In Ghana kun je diverse muggenziekten oplopen. Helaas is alleen tegen gele koorts vaccinatie mogelijk op dit moment.

Naast gele koorts, kun je ook te maken krijgen met dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya. De muggen kunnen je zowel overdag als ‘s nachts steken.

Bescherm jezelf met mugwerende middelen die DEET bevatten, slaap onder een klamboe en draag met name in de natuur bij voorkeur bedekkende kleding.

Krijg je te maken met symptomen die je niet herkent, raadpleeg dan een arts. Malariamedicatie is verkrijgbaar via StadsKliniek. Je kunt hierom vragen tijdens je afspraak voor je reisvaccinaties voor Ghana.

Ga je in Ghana de natuur in, doe dit dan onder begeleiding van een gids. De natuur kan op verschillende manieren erg gevaarlijk zijn.

Houd er rekening mee dat de stranden van Ghana zandvlooien kunnen bevatten. Deze zijn met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief en zorgen voor jeukende en pijnlijke bultjes. Soms kunnen beten leiden tot verdere huidinfecties.

Volg lokale adviezen op om overlast te voorkomen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This