Inentingen Gambia

Reisvaccinaties Gambia

Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Gambia, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Gambia loop je het risico op enkele ziektes die voorkomen kunnen worden met inentingen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Gambia halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Gambia: welke inentingen zijn verplicht?

Voor een bezoek aan Gambia zijn er geen verplichte vaccinaties. Een uitzondering is een de gele koorts-vaccinatie wanneer je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een land bent geweest waar de ziekte heerst. Dit geldt ook voor een overstap die langer dan 12 uur duurt. Gele koorts komt voor in een aantal landen in Zuid-Amerika en Afrika. Bekijk de lijst met gele koorts-landen voor een compleet overzicht.

Gambia: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Gambia worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR.

De BMR vaccinatie is voor de meeste Nederlanders niet nodig, omdat kinderen deze vaccinatie in Nederland krijgen.

Gambia: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Gambia, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: rabiës, hepatitis B en soms tuberculose. Of de vaccinatie tegen tuberculose aanbevolen wordt hangt af van de aard van je bezoek. Een meningococcen-vaccinatie wordt bij een verblijf langer dan zes weken al aanbevolen, maar de noodzaak hangt ook hier af van de aard van je bezoek.

Soms worden de vaccinaties ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek je reis voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Gambia

In Gambia heerst een tropisch savanneklimaat. Daarnaast is de standaard van gezondheidszorg en hygiëne aanzienlijk lager dan in Nederland. Door deze factoren komen in het land ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks (meer) kennen. Met vaccinaties kan een aantal ziektes voorkomen worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook in Gambia voor. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Gambia. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Gambia. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Gambia. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Gambia. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Gambia, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Gambia en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Gambia straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Gambia

Net als in veel andere landen, kan je ook in Gambia reizigersdiarree oplopen, meestal door verontreinigd voedsel te nuttigen. Let altijd goed op de wijze van bereiding en kies voor eten dat goed gekookt of gebakken is.

Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In het hele land komt malaria voor. Het wordt dan ook aangeraden om malariapillen te slikken tijdens je verblijf. Bovendien kunnen muggen ook chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en het zikavirus overbrengen.

Bescherm jezelf met mugwerende middelen die DEET bevatten. Draag daarnaast zoveel mogelijk bedekkende kleding en slaap onder een klamboe. De muggen zijn vooral in de ochtend en later op de middag actief.

In stilstaand zoet water komen wormen voor, waarvan de larven de huid kunnen binnendringen. Dit leidt tot schistosomiasis, een vervelende aandoening die leidt tot onder meer koorts, een huiduitslag, rugpijn en soms zelfs verlammingsverschijnselen. Hoewel een vaccin niet beschikbaar is, kan de aandoening wel goed behandeld worden. Vermijd zoveel mogelijk stilstaand water om besmetting te voorkomen.

Het leidingwater in Gambia is niet veilig om te drinken. Koop drinkwater altijd in flessen in winkels om ziekte te voorkomen. Verwijder ijsblokjes uit drinken in restaurants en andere eetgelegenheden: soms wordt hiervoor leidingwater gebruikt dat je alsnog ziek kan maken.

Veelgestelde vragen Gambia

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Gambia aanbevolen?

Sommige ziektes komen vaker voor dan andere ziektes. Om deze reden worden sommige vaccinaties altijd aanbevolen, maar andere vaccinaties alleen bij een langer verblijf of een specifiek soort verblijf. Hoe langer je in een risicogebied verblijft, hoe groter de kans dat je een keer in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken.

In het geval van Gambia gaat het om de volgende vaccinaties: hepatitis B, rabiës, meningococcen en soms tuberculose.

Ook de aard van je verblijf speelt een rol. Daarom worden deze vaccinaties soms ook al bij een kort verblijf aanbevolen. Bespreek je verblijf in Gambia met een expert van StadsKliniek voor een gepersonaliseerd advies. Zo weet je zeker dat je goed beschermd op reis gaat.

Kan ik malaria oplopen in Gambia?

Ja, in heel Gambia loop je een risico op malaria. In de meeste gevallen wordt daarom aanbevolen om malariamedicatie te nemen tijdens je verblijf in Gambia. Hoewel dit niet voorkomt dat je besmet kunt raken, verkleint het wel de kans op een ernstig verloop van malaria.

Je kunt malariamedicatie verkrijgen via StadsKliniek. Bespreek je reis tijdens je afspraak voor een advies op maat. Geef het aan wanneer er bijzonderheden zijn in je gezondheidssituatie. Zo kan het juiste advies worden gegeven.

Kunnen muggen in Gambia andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, muggen in Gambia kunnen ook chikungunya, dengue (knokkelkoorts), zika en gele koorts overbrengen. Alleen tegen gele koorts is vaccinatie mogelijk en voor Gambia bovendien sterk aanbevolen.

Krijg je te maken met symptomen die lijken op die van één van de genoemde ziekten, raadpleeg dan een arts. Een vroeg begin van de behandeling verkleint de kans op een ernstig verloop. Zonder behandeling kunnen de klachten aanzienlijk verergeren.

Kan ik veilig eten bij kleine eetstalletjes in Gambia?

In Gambia kan je kraampjes aan de weg vinden waar je bijvoorbeeld eten kunt kopen. Doe je dit, let er dan goed op dat het eten gekookt of gebakken is. Zo verklein je de kans op een voedselvergiftiging. Vermijd eten dat ongekoeld bewaard is gebleven en ook ijsklontjes. Deze worden vaak aangemaakt met leidingwater dat niet veilig voor consumptie is.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Gambia?

Gambia wordt omringd door Senegal en ligt daarnaast in de buurt van Guinee en Guinee-Bissau.

De vaccinaties die worden aanbevolen voor een bezoek aan Gambia, gelden ook voor deze landen. Heb je de benodigde vaccinaties voor Gambia gehaald, dan heb je dus geen extra reisvaccinaties nodig als je één of meer van de genoemde landen gaat bezoeken.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Bij een vaccinatie kunnen altijd bijwerkingen ontstaan, hoewel de meeste mensen weinig last hebben van klachten. Krijg je klachten als gevolg van een reisvaccinatie, dan gaat het meestal om een gevoelige en pijnlijke plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.

Meestal verdwijnen deze klachten binnen twee dagen. Ben je ziek of zijn er andere bijzonderheden in je gezondheidssituatie, dan kan het risico op bijwerkingen groter zijn. Geef bijzonderheden daarom altijd aan voor het vaccineren.

In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie ontstaan. Deze reactie start in dat geval vanaf het moment van vaccineren tot tien minuten hierna. Mocht je een allergische reactie krijgen en heb je de kliniek al verlaten, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is belangrijk om te doen. Wanneer een vaccinatie is verlopen, is de kans groot dat je niet meer goed beschermd bent tegen de betreffende ziekte. Dit betekent dat je bij een nieuwe besmetting ziek kunt worden.

Gaat het om een verplichte vaccinatie, bijvoorbeeld gele koorts, dan kan een verlopen vaccinatie er ook toe leiden dat je het land niet in mag. Neem geen risico’s met je gezondheid en laat je reisvaccinaties voor Gambia tijdig vernieuwen, ook als de vaccinatie tijdens je verblijf verloopt.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren kunnen soms rabiës dragen, een ernstige ziekte die zonder behandeling altijd tot de dood leidt, zelfs als je gevaccineerd bent. Je kunt rabiës oplopen door een beet, krab en zelfs lik van een besmet dier. Je kunt helaas niet altijd aan een dier zien of het rabiës draagt.

Het is daarom belangrijk om geen enkel risico te nemen als dit is voorgevallen en direct medische hulp te zoeken bij een dergelijke gebeurtenis. Alleen zo weet je zeker of je besmet bent en kan er tijdig behandeling plaatsvinden.

Ben je gevaccineerd tegen rabiës, dan heb je een behandeling nodig die op meer plekken op de wereld beschikbaar is. Daarom is een rabiësvaccinatie vaak verstandig, ook al voorkomt de vaccinatie een besmetting niet.

Komen er zandvlooien voor in Gambia?

Aan de kust van Gambia kun je te maken krijgen met zandvlooien. Deze diertjes leven net onder het zandoppervlakte en zijn met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief. Ze veroorzaken vervelende bultjes die jeuken en pijn kunnen doen.

Hoewel de beten op zichzelf niet gevaarlijk zijn, kunnen ze de kans op andere huidinfecties wel vergroten. Vermijd stranden als het donker is en woel niet teveel in het zand. Volg lokale adviezen op. Niet op ieder strand is het risico op zandvlooien even groot.

Zijn de ziekenhuizen in Gambia van goede kwaliteit?

Nee, over het algemeen niet. Gambia is een land in ontwikkeling dat een standaard voor gezondheidszorg kent die significant lager is dan in Nederland. Dit geldt bovendien voor protocollen rondom hygiëne en medische veiligheid. Heb je medische zorg nodig en kan dit wachten tot thuiskomst, dan wordt dit sterk aanbevolen.

Is dit geen mogelijkheid, probeer dan in elk geval zorg te zoeken in een grote stad. Raadpleeg ook altijd je zorg- en/of reisverzekeraar voor advies vooraf, tenzij dit niet mogelijk is door spoed.

Kan ik veilig zwemmen in Gambia?

Gambia kent een kleine, maar mooie kust waar over het algemeen goed in de oceaan gezwommen kan worden. Neem lokale adviezen in acht omtrent veiligheid. Onder meer stromingen, maar ook kwallen vormen risico’s.

In binnenwateren (zoetwater) wordt afgeraden om te zwemmen. Hier kun je de wormziekte bilharzia (schistosomiasis) oplopen. Deze worm dringt de huid binnen en kan diverse klachten veroorzaken, soms pas maanden na de besmetting. Pootjebaden kan al voldoende zijn voor een besmetting.

Is een tocht door de jungle gevaarlijk in Gambia?

Mogelijk wel. Gambia leeft voor een groot deel van toerisme en heeft daarom meerdere natuurgebieden die goed bezocht kunnen worden. Ga je echter naar een minder populair natuurgebied zonder aangegeven paden dan kan je makkelijk verdwaald raken of andere risico’s lopen.

Huur voor afgelegen tochten een gids in, die de gevaren kent en weet hoe je veilig kunt genieten van de natuur van Gambia.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This