Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Frans-Guyana

Vaccinaties en inentingen Frans-Guyana

Ga je binnenkort backpacken in Frans-Guyana? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Cayenne zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Frans-Guyana gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Frans-Guyana.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Frans-Guyana: welke inentingen zijn verplicht?

Ga je op reis naar Frans-Guyana, dan is een inenting tegen gele koorts verplicht. 

Frans-Guyana: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Naast de verplichte vaccinatie tegen gele koorts, worden ook vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen voor een reis naar Frans-Guyana.

Frans-Guyana: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Frans-Guyana, dan worden ook vaccinaties tegen rabiës en hepatitis B aanbevolen.

In sommige gevallen worden deze vaccinaties ook al bij een korter verblijf aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je reis. Wanneer je veel met zoogdieren in contact komt, kan een rabiësvaccinatie bijvoorbeeld ook bij een kort verblijf worden aanbevolen. 

Over de inentingen voor Frans-Guyana

Frans-Guyana is een overzees departement van Frankrijk en valt daarmee ook onder de Europese Unie. Desondanks is de standaard voor gezondheidszorg en hygiëne niet zo hoog als in de meeste Europese landen. In combinatie met het tropische klimaat loop je daarom risico op ziektes in Frans-Guyana die we in Nederland niet (meer) kennen.

In veel gevallen kan je hiertegen ingeënt worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in Frans-Guyana. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Frans-Guyana. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Frans-Guyana. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Frans-Guyana en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Frans-Guyana bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Frans-Guyana

Net als in andere tropische en minder ontwikkelde landen, loop je ook in Frans-Guyana een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door het nuttigen van verontreinigd eten of drinken.

Let goed op de bereiding van je voedsel. Wees er zeker van dat eten (met name vlees en vis) goed gekookt of gebakken is. Dit verkleint de kans op een voedselvergiftiging aanzienlijk. Eten dat lange tijd ongekoeld bewaard is geweest kan snel leiden tot een voedselvergiftiging.

Loop je toch een voedselvergiftiging op, dan is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Frans-Guyana kent een tropisch klimaat met vaak een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor zweet je veel en droog je nog sneller uit bij een voedselvergiftiging.

Drink voldoende water en gebruik middelen als ORS om gehydrateerd te blijven. Bij ernstige diarree kan loperamide gebruikt worden, verkrijgbaar in drogisten. Het wordt afgeraden om dit te gebruiken als er geen medische of praktische noodzaak is. Omdat loperamide de diarree tegengaat, worden ziektemakers ook minder snel uit het lichaam verwijderd. Het ziekteproces kan zo trager verlopen.

Muggen in Frans-Guyana kunnen verschillende ziektes veroorzaken. Het is helaas alleen mogelijk om je in te enten tegen gele koorts. Naast gele koorts, kunnen de muggen in het land ook chikungunya, zika, dengue (knokkelkoorts) en malaria veroorzaken.

Ga je op reis naar Frans-Guyana, dan is het mogelijk om via StadsKliniek malariamedicatie te krijgen.

Bescherm jezelf altijd goed tegen muggenbeten door insectenwering met DEET te gebruiken. Slaap daarnaast onder een klamboe, met name wanneer je in de buitenlucht slaapt. Een geïmpregneerde klamboe is hierbij de beste keuze. Muggen kunnen niet landen op dit type klamboe, waardoor je niet door de klamboe heen kan worden gestoken.

Bijna 99% van Frans-Guyana is bedekt met regenwoud. Het land leent zich dan ook uitstekend voor een jungletocht, maar doe dit altijd onder begeleiding van een gids. Vermijd een jungletocht bovendien in de regentijd, waarin modderstromen kunnen ontstaan.

Stranden van Frans-Guyana kunnen zandvlooien bevatten. Deze zijn doorgaans met name actief tussen zonsondergang en zonsopkomst. Insectenwering kan beten voorkomen. Hoewel een beet van een zandvlo doorgaans niet gevaarlijk is, kan het wel huidklachten veroorzaken. Soms kunnen deze verergeren. Volg lokale adviezen op.

Kraanwater in Frans-Guyana is niet veilig voor consumptie. Koop drinkwater in flessen om ziekte te voorkomen. Ook ijsblokjes kunnen beter vermeden worden, omdat deze vaak met kraanwater worden aangemaakt.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This