Inentingen Filipijnen

Reisvaccinaties Filipijnen

Ga je binnenkort op vakantie naar de Filipijnen, dan is het verstandig om de juiste reisvaccinaties te halen. Op de Filipijnen komen ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. In veel gevallen is het mogelijk om vaccinaties te halen die bescherming bieden tegen deze ziektes.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Filipijnen halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Filipijnen: welke inentingen zijn verplicht?

Vlieg je naar de Filipijnen en ben je in de afgelopen zeven dag in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een vaccinatie tegen deze ziekte verplicht. Ook een lange overstap in een land waar gele koorts heerst betekent dat een vaccinatie verplicht is.

Filipijnen: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende vaccinaties worden aanbevolen bij een verblijf op de Filipijnen: DTP, hepatitis A en in sommige gevallen BMR.

De BMR vaccinatie is voor de meeste Nederlanders niet nodig, omdat kinderen deze vaccinatie in Nederland krijgen.

Filipijnen: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden op de Filipijnen, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, buiktyfus, rabiës en in sommige gevallen tuberculose en Japanse encefalitis.

Ook bij een korter verblijf worden de genoemde vaccinaties soms aanbevolen. Bespreek de reis en de aard van je reis met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor de Filipijnen

Hoewel er op de Filipijnen diverse gezondheidsrisico’s bestaan door ziektes die we in Nederland niet of nauwelijks kennen, is in veel gevallen vaccinatie mogelijk. Het is afhankelijk van de reis welke inentingen gehaald moeten worden. De experts van Stadskliniek kunnen hierin adviseren.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt op de Filipijnen, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder op de Filipijnen. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan de Filipijnen. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan de Filipijnen. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel op de Filipijnen. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan de Filipijnen, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf op de Filipijnen en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van de Filipijnen, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er op de Filipijnen straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder de Filipijnen. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor de Filipijnen

Op de Filipijnen is de standaard voor zowel de hygiëne als de gezondheidszorg niet vergelijkbaar met die van Nederland. In combinatie met het warme klimaat, loop je op de Filipijnen een groter risico op reizigersdiarree.

Dit wordt meestal veroorzaakt door voedsel dat bedorven is of besmet met ziektemakers. Vermijd eten dat al lange tijd in de zon heeft gelegen of vlees dat niet goed doorbakken is.

Reizigersdiarree kan geremd worden met loperamide. Houd er echter rekening mee dat dit niet altijd wordt aanbevolen om te nemen. Door de diarree verdwijnen ziektemakers snel uit het lichaam. Loperamide kan op deze manier de voedselvergiftiging langer laten duren.

Wanneer uitdroging dreigt, kan ORS helpen om weer te hydrateren.

Op een groot deel van de eilandengroep komt malaria voor. Onder meer op het noordelijke Benguet en het zuidelijke Mindanao is het doorgaans nodig om noodmedicatie tegen malaria mee te nemen. Bespreek met een expert van Stadskliniek de route om te kunnen bepalen of noodmedicatie noodzakelijk is.

Naast malaria, kunnen muggen op de Filipijnen ook dengue (knokkelkoorts), chikungunya en het zikavirus overbrengen. Hoewel deze ziektes over het algemeen goed behandelbaar zijn, is het belangrijk om symptomen snel te herkennen. Hoe eerder de behandeling gestart wordt, hoe minder zwaar de klachten kunnen worden. Raadpleeg bij twijfel een arts.

Een ander risico op de Filipijnen is schistosomiasis, ook wel bekend als bilharzia. Deze ziekte wordt veroorzaakt door kleine wormpjes die in zoet water de huid kunnen doorboren, om zich vervolgens te vestigen in de maag of darmen. Het risico is met name groot in stilstaand water, maar ook in (snel) stromend water is dit mogelijk.

Leidingwater op de Filipijnen is niet veilig om te drinken. Tandenpoetsen (niet doorslikken) en douchen is wel mogelijk. Koop drinkwater in flessen om geen risico op besmetting met verontreinigd water te lopen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This