Reisvaccinaties Filipijnen
Ga je binnenkort op vakantie naar de Filipijnen, dan is het verstandig om de juiste reisvaccinaties te halen. Op de Filipijnen komen ziektes voor die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. In veel gevallen is het mogelijk om vaccinaties te halen die bescherming bieden tegen deze ziektes.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Filipijnen halen bij Stadskliniek.
Filipijnen: welke inentingen zijn verplicht?
Vlieg je naar de Filipijnen en ben je in de afgelopen zeven dag in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een vaccinatie tegen deze ziekte verplicht. Ook een lange overstap in een land waar gele koorts heerst betekent dat een vaccinatie verplicht is.
Filipijnen: welke vaccinaties worden aanbevolen?
De volgende vaccinaties worden aanbevolen bij een verblijf op de Filipijnen: DTP, hepatitis A en in sommige gevallen BMR.
De BMR vaccinatie is voor de meeste Nederlanders niet nodig, omdat kinderen deze vaccinatie in Nederland krijgen.
Filipijnen: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden op de Filipijnen, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, buiktyfus, rabiës en in sommige gevallen tuberculose en Japanse encefalitis.
Ook bij een korter verblijf worden de genoemde vaccinaties soms aanbevolen. Bespreek de reis en de aard van je reis met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.
Over de inentingen voor de Filipijnen
Hoewel er op de Filipijnen diverse gezondheidsrisico’s bestaan door ziektes die we in Nederland niet of nauwelijks kennen, is in veel gevallen vaccinatie mogelijk. Het is afhankelijk van de reis welke inentingen gehaald moeten worden. De experts van Stadskliniek kunnen hierin adviseren.
Andere belangrijke aandachtspunten voor de Filipijnen
Op de Filipijnen is de standaard voor zowel de hygiëne als de gezondheidszorg niet vergelijkbaar met die van Nederland. In combinatie met het warme klimaat, loop je op de Filipijnen een groter risico op reizigersdiarree.
Dit wordt meestal veroorzaakt door voedsel dat bedorven is of besmet met ziektemakers. Vermijd eten dat al lange tijd in de zon heeft gelegen of vlees dat niet goed doorbakken is.
Reizigersdiarree kan geremd worden met loperamide. Houd er echter rekening mee dat dit niet altijd wordt aanbevolen om te nemen. Door de diarree verdwijnen ziektemakers snel uit het lichaam. Loperamide kan op deze manier de voedselvergiftiging langer laten duren.
Wanneer uitdroging dreigt, kan ORS helpen om weer te hydrateren.
Op een groot deel van de eilandengroep komt malaria voor. Onder meer op het noordelijke Benguet en het zuidelijke Mindanao is het doorgaans nodig om noodmedicatie tegen malaria mee te nemen. Bespreek met een expert van Stadskliniek de route om te kunnen bepalen of noodmedicatie noodzakelijk is.
Naast malaria, kunnen muggen op de Filipijnen ook dengue (knokkelkoorts), chikungunya en het zikavirus overbrengen. Hoewel deze ziektes over het algemeen goed behandelbaar zijn, is het belangrijk om symptomen snel te herkennen. Hoe eerder de behandeling gestart wordt, hoe minder zwaar de klachten kunnen worden. Raadpleeg bij twijfel een arts.
Een ander risico op de Filipijnen is schistosomiasis, ook wel bekend als bilharzia. Deze ziekte wordt veroorzaakt door kleine wormpjes die in zoet water de huid kunnen doorboren, om zich vervolgens te vestigen in de maag of darmen. Het risico is met name groot in stilstaand water, maar ook in (snel) stromend water is dit mogelijk.
Leidingwater op de Filipijnen is niet veilig om te drinken. Tandenpoetsen (niet doorslikken) en douchen is wel mogelijk. Koop drinkwater in flessen om geen risico op besmetting met verontreinigd water te lopen.