Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Fiji

Vaccinaties en inentingen Fiji

Ga je binnenkort backpacken in Fiji? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Suva zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Fiji gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Fiji.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Fiji: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaande aan je bezoek aan Fiji in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een inenting tegen gele koorts verplicht. Gele koorts komt voor in Afrika en Zuid-Amerika.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou geldt.

Fiji: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een reis naar Fiji worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR. 

De BMR vaccinatie is voor de meeste Nederlanders niet nodig, omdat kinderen deze vaccinatie in Nederland krijgen. Heb je deze vaccinatie niet ontvangen en bovendien nooit mazelen gehad, dan is de vaccinatie wel nodig.

Fiji: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer op Fiji, dan worden ook de volgende reisvaccinaties aanbevolen: buiktyfus en hepatitis B.

In sommige gevallen is het ook bij een korter verblijf verstandig deze vaccinaties te halen. Dit hangt af van de aard van je reis. Verblijf je bijvoorbeeld veel onder de lokale bevolking, dan kan de vaccinatie ook bij een kort verblijf verstandig zijn.

Bespreek je verblijf op Fiji met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Fiji

Fiji kent een tropisch klimaat. Daarnaast is het land niet zo ver ontwikkeld als Westerse landen, wat je terugziet in de kwaliteit van gezondheidszorg en de standaard voor hygiëne. Deze factoren zorgen ervoor dat je tijdens een verblijf op de eilanden van Fiji risico loopt op ziektes die we in Nederland niet (meer) kennen.

Voor een aantal ziektes is vaccinatie mogelijk.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt niet voor op Fiji, maar een inenting is verplicht om introductie op de eilandengroep te voorkomen. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Fiji. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Fiji. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Fiji en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1975 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1975 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Fiji. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Fiji, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Fiji

Het tropische klimaat en de matige standaard voor hygiëne op Fiji heeft ertoe geleid dat je een verhoogd risico op reizigersdiarree loopt in het land. Een voedselvergiftiging wordt vaak veroorzaakt door het nuttigen van verontreinigd of bedorven eten. Ook in (stilstaand) water kan verontreinigd zijn.

Vermijd eten dat niet goed gekookt of gebakken is. Ook is het onverstandig om eten te nuttigen dat wel goed gekookt is, maar hiervoor lange tijd ongekoeld bewaard is gebleven.

Krijg je toch te maken met een voedselvergiftiging, dan is het erg belangrijk om gehydrateerd te blijven. Een voedselvergiftiging kan in combinatie met het tropische klimaat van Fiji snel leiden tot uitdroging. Drink voldoende water en gebruik middelen als ORS (verkrijgbaar bij drogisten) om uitdroging te voorkomen.

Zo nodig kan ook loperamide gebruikt worden, een diarreeremmer. Dit wordt afgeraden als hier geen medische of praktische noodzaak voor is. Loperamide kan bijwerkingen veroorzaken en het ziekteproces vertragen.

Fiji is volledig malariavrij. Wel kunnen muggen ok Fiji onder meer dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya veroorzaken. Het is helaas niet mogelijk om gevaccineerd worden tegen deze ziektes.

Het is daarom belangrijk om je op Fiji goed te beschermen tegen muggenbeten. Insectenwering die DEET bevat is erg effectief. Slaap daarnaast onder een klamboe, met name wanneer je buiten slaapt. Een geïmpregneerde klamboe biedt de meeste bescherming, omdat muggen niet kunnen landen op dit type klamboe.

In de wateren rond Fiji kunnen haaien en kwallen voorkomen. Volg lokale adviezen op, zodat je altijd veilig het water in kunt gaan.

In de kustgebieden van Fiji komen ook giftige slangen voor. Deze zeeslangen vormen zelden een bedreiging en vallen alleen aan wanneer je ze ernstig provoceert. Kom je een slang tegen op Fiji, houd dan afstand en laat het dier met rust.

Zandvlooien komen voor op de stranden van Fiji en zijn met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief. Hoewel insectenwering met DEET effectief kan zijn, is het verstandiger om het strand volledig te mijden na zonsondergang.

Het kraanwater op Fiji is in principe niet veilig om te drinken, met name buiten de stedelijke gebieden geldt dit. Koop drinkwater in flessen. IJsklontjes kunnen ook beter vermeden worden op Fiji. Deze worden soms gemaakt met kraanwater en kunnen zo ziekte veroorzaken.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This