Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Ethiopië

Vaccinaties en inentingen Ethiopië

Ga je binnenkort backpacken in Ethiopië? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Addid Abeba zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Ethiopië gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Ethiopië.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Ethiopië: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je via een land waar gele koorts heerst naar Ethiopië, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Dit geldt ook voor gevallen waar je alleen overstapt op een luchthaven van een gele koorts-land.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om erachter te komen of dit voor jou geldt.

Ethiopië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een reis naar Ethiopië worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A, gele koorts en BMR. 

De BMR-vaccinatie hebben mensen die na 1976 zijn geboren in principe als kind al gehad. Haal de vaccinatie wanneer dit niet het geval is en je bovendien nooit mazelen hebt gehad.

Ethiopië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Ethiopië, dan worden ook de volgende reisvaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose. 

Bij een verblijf van zes maanden of langer wordt ook een meningococcen-vaccinatie aanbevolen.

De vaccinaties worden soms ook bij een korter verblijf in Ethiopië aanbevolen. Dit hangt af van de aard van je bezoek, bijvoorbeeld of je veel in aanraking komt met de lokale bevolking. Bespreek je verblijf in Ethiopië daarom tijdens je afspraak bij StadsKliniek om een advies op maat te krijgen.

Over de inentingen voor Ethiopië

Ethiopië kent verschillende tropische klimaten, terwijl de hoger gelegen gebieden een gematigd klimaat hebben. In combinatie met een matige gezondheidszorg en standaard voor hygiëne loop je in Ethiopië een verhoogd risico op infectieziektes. In veel gevallen is vaccinatie tegen deze ziektes mogelijk.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in Ethiopië. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Ethiopië. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Ethiopië. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Ethiopië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1975 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1975 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Ethiopië. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Ethiopië bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Ethiopië. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Ethiopië, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Ethiopië

Ethiopië is een ontwikkelingsland in Afrika dat een gebrekkige gezondheidszorg en standaard voor hygiëne kent. In combinatie met het warme klimaat loop je in Ethiopië een reëel risico op reizigersdiarree.

In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van verontreinigd voedsel of drinken. In Ethiopië is het eenvoudig om eten te kopen bij straatstalletjes of markten. Wees er zeker van dat dit voedsel goed gekookt of gebakken is. Vermijd eten dat ongekoeld in de zon heeft gelegen.

Ook water vormt een risico. Koop altijd drinkwater in flessen en vermijd ijsblokjes. Deze worden vaak aangemaakt met kraanwater.

Krijg je te maken met een voedselvergiftiging, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme weer verlies je snel vocht en kan uitdroging optreden. Drink voldoende (veilig) water en gebruik een middel als ORS om uitdroging tegen te gaan.

Loperamide kan gebruikt worden om diarree tegen te gaan. Gebruik dit alleen bij praktische of medische noodzaak. Diarree helpt het lichaam om ziektemakers te verwijderen. Het remmen van de diarree kan dus leiden tot een langer ziekteproces.

In Ethiopië komt malaria voor, met uitzondering van berggebieden boven de 2500 meter en de hoofdstad Addis Abeba. Bezoek je gebieden die hierbuiten vallen, dan is het gebruik van malariapillen verstandig. Je kunt deze verkrijgen via StadsKliniek. Bespreek je reis door Ethiopië tijdens je afspraak voor een advies op maat.

Naast malaria en gele koorts, kun je in Ethiopië ook te maken krijgen met muggenziektes als dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya. Helaas is het niet mogelijk om tegen deze ziektes gevaccineerd te worden.

Bescherm jezelf tegen muggen met insectenwering die DEET bevat. Slaap daarnaast onder een klamboe, met name wanneer je in de buitenlucht slaapt. Hierbij is een geïmpregneerde klamboe de beste keuze. De muggen kunnen niet landen op dit type klamboe, waardoor je niet door de klamboe heen kunt worden gestoken.

Krijg je te maken met symptomen die lijken op dengue, zika of chikungunya, neem dan contact op met een arts.

In Ethiopië is het verstandig om niet te zwemmen in zoetwaterpartijen. In dit water kun je de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) oplopen. Deze worm gaat in de huid en kan hier soms pas maanden na besmetting klachten veroorzaken. Ook pootjebaden kan al voldoende zijn voor besmetting.

Ga je op safari in het land, doe dit dan altijd onder begeleiding van een ervaren gids.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This