Vaccinaties en inentingen Egypte
Ga je binnenkort op vakantie naar Egypte? Of moet je voor een zakentrip naar Caïro? Voor je op reis gaat, is het goed om de juiste vaccinaties te halen. Zo kun je met een gerust hart veilig op reis en ben je beschermd tegen ziektes die in Nederland misschien niet voorkomen.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Egypte halen bij Stadskliniek.
Egypte: welke inentingen zijn verplicht?
Reis je naar Egypte vanuit een land waar gele koorts heerst, dan ben je verplicht om tegen deze ziekte ingeënt te zijn. Gele koorts komt voor in Afrika en Zuid-Amerika. Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een volledige lijst. Let op: heb je enkel een overstap in een land met gele koorts, dan is een vaccinatie ook verplicht.
Egypte: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Naast de vaccinatie tegen gele koorts, wordt nog een aantal vaccinaties aanbevolen voor een bezoek aan Egypte: DTP, hepatitis A en BMR. BMR wordt alleen aanbevolen wanneer je gedurende je leven deze inenting nog niet hebt ontvangen. De meeste mensen hebben dit wel.
Egypte: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
De volgende inentingen worden aanbevolen wanneer je langer dan drie maanden in Egypte verblijft: hepatitis B en rabiës.
Bespreek met een expert van Stadskliniek welke inentingen relevant zijn voor jouw bezoek aan Egypte. Aanbevolen vaccinaties zijn ook afhankelijk van de regio waar je verblijft en de activiteiten die je gaat ondernemen.
Over de inentingen voor Egypte
In Egypte heerst een woestijnklimaat, wat warmte en veel droogte betekent. In een woestijnklimaat kunnen andere ziektes voorkomen dan in Nederland. Ook is de standaard voor hygiëne in Egypte anders dan in Nederland, wat kan leiden tot infecties en ziekte.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Egypte
In Egypte, komen enkele ziektes voor die een gezondheidsrisico kunnen vormen voor reizigers. Vanwege de lagere standaard voor hygiëne, is het risico op onder meer reizigersdiarree aanzienlijk groter in Egypte.
In Egypte, komen muggen voor, maar deze dragen nooit Malaria. Wel is het verstandig om insectwerend middelen als DEET te gebruiken om beten van muggen te voorkomen.
Schistosomiasis is een vervelende infectieziekte die voorkomt in Egypte. De ziekte kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder misselijkheid en algehele malaise, maar op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Vermijd stilstaand water in Egypte.
De hygiëne in restaurants en andere eetstalletjes in Egypte is soms erg beperkt. Kies altijd voor vlees en vis die goed doorbakken is om reizigersdiarree en voedselvergiftiging te voorkomen.
Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.
Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken. Probeer waar mogelijk niet actief te reizen wanneer je diarree hebt, zodat het lichaam goed kan herstellen.
Volgens de Egyptische overheid is het kraanwater in Egypte drinkbaar, maar dit wordt door ons afgeraden. Het leidingwater van Egypte bevat een hoge concentratie chloor. Dit kan schadelijk zijn. Je kunt leidingwater wel gebruiken om je tanden te poetsen en te douchen. Koop water in winkels om te drinken.