Inentingen Egypte

Vaccinaties en inentingen Egypte

Ga je binnenkort op vakantie naar Egypte? Of moet je voor een zakentrip naar Caïro? Voor je op reis gaat, is het goed om de juiste vaccinaties te halen. Zo kun je met een gerust hart veilig op reis en ben je beschermd tegen ziektes die in Nederland misschien niet voorkomen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Egypte halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Egypte: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je naar Egypte vanuit een land waar gele koorts heerst, dan ben je verplicht om tegen deze ziekte ingeënt te zijn. Gele koorts komt voor in Afrika en Zuid-Amerika. Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een volledige lijst. Let op: heb je enkel een overstap in een land met gele koorts, dan is een vaccinatie ook verplicht.

Egypte: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Naast de vaccinatie tegen gele koorts, wordt nog een aantal vaccinaties aanbevolen voor een bezoek aan Egypte: DTP, hepatitis A en BMR. BMR wordt alleen aanbevolen wanneer je gedurende je leven deze inenting nog niet hebt ontvangen. De meeste mensen hebben dit wel.

Egypte: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

De volgende inentingen worden aanbevolen wanneer je langer dan drie maanden in Egypte verblijft: hepatitis B en rabiës.

Bespreek met een expert van Stadskliniek welke inentingen relevant zijn voor jouw bezoek aan Egypte. Aanbevolen vaccinaties zijn ook afhankelijk van de regio waar je verblijft en de activiteiten die je gaat ondernemen.

Over de inentingen voor Egypte

In Egypte heerst een woestijnklimaat, wat warmte en veel droogte betekent. In een woestijnklimaat kunnen andere ziektes voorkomen dan in Nederland. Ook is de standaard voor hygiëne in Egypte anders dan in Nederland, wat kan leiden tot infecties en ziekte.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Egypte, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Egypte. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Egypte. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Egypte. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Egypte en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Egypte straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Egypte

In Egypte, komen enkele ziektes voor die een gezondheidsrisico kunnen vormen voor reizigers. Vanwege de lagere standaard voor hygiëne, is het risico op onder meer reizigersdiarree aanzienlijk groter in Egypte.

In Egypte, komen muggen voor, maar deze dragen nooit Malaria. Wel is het verstandig om insectwerend middelen als DEET te gebruiken om beten van muggen te voorkomen.

Schistosomiasis is een vervelende infectieziekte die voorkomt in Egypte. De ziekte kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder misselijkheid en algehele malaise, maar op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Vermijd stilstaand water in Egypte.

De hygiëne in restaurants en andere eetstalletjes in Egypte is soms erg beperkt. Kies altijd voor vlees en vis die goed doorbakken is om reizigersdiarree en voedselvergiftiging te voorkomen.

Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken. Probeer waar mogelijk niet actief te reizen wanneer je diarree hebt, zodat het lichaam goed kan herstellen.

Volgens de Egyptische overheid is het kraanwater in Egypte drinkbaar, maar dit wordt door ons afgeraden. Het leidingwater van Egypte bevat een hoge concentratie chloor. Dit kan schadelijk zijn. Je kunt leidingwater wel gebruiken om je tanden te poetsen en te douchen. Koop water in winkels om te drinken.

Veelgestelde vragen Egypte

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Egypte aanbevolen?

Sommige infectieziektes komen vaker voor dan andere ziektes. Om deze reden worden sommige reisvaccinaties alleen aanbevolen wanneer je gedurende een langere periode in Egypte verblijf. Voor Egypte gaat het bijvoorbeeld om vaccinaties tegen hepatitis B en rabiës.

Of een specifieke inenting voor jou wordt aanbevolen is echter ook afhankelijk van de aard van je verblijf. Ga je bijvoorbeeld werken met zoogdieren, dan kan een rabiës-vaccinatie ook bij een kort verblijf worden aanbevolen.

Bespreek daarom altijd zo nauwkeurig mogelijk je reis door Egypte tijdens je afspraak bij StadsKliniek. De expert van StadsKliniek kan je vervolgens een advies op maat geven, zodat je altijd veilig op reis kunt gaan naar Egypte.

Kan ik malaria oplopen in Egypte?

Nee, in Egypte komt geen malaria voor. Het is dan ook niet nodig om bijvoorbeeld malariatabletten mee te nemen op reis naar Egypte. Wel komen er andere muggenziekten voor in Egypte, zoals dengue (knokkelkoorts).

Het is daarom belangrijk om goede muggenwering te gebruiken tijdens een verblijf in Egypte. Kies voor muggenwering die DEET bevat. Dit is verkrijgbaar bij drogisten in Nederland en ook in Egypte.

Kunnen muggen in Egypte andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, muggen in Egypte kunnen onder meer dengue (knokkelkoorts), chikungunya en het zikavirus dragen. Tegen deze ziektes kan je helaas niet ingeënt worden. De muggen die deze ziektes dragen kunnen gedurende de hele dag steken. Gebruik muggenwering die DEET bevat. Overdag kun je jezelf extra beschermen door bedekkende kleding te dragen.

Slaap je in de buitenlucht of met een open raam, dan is het verstandig om onder een klamboe te slapen. Kies bij voorkeur voor een klamboe die geïmpregneerd is. Muggen kunnen dan niet op de klamboe landen. Dit voorkomt dat je door de klamboe heen wordt gestoken wanneer je tegen de klamboe aanligt.

Krijg je te maken met klachten die lijken op één van de genoemde ziektes, zoek dan medische hulp.

Kan ik veilig eten bij restaurants in Egypte?

Ja, in principe wel. De veiligheid van het eten kan echter sterk verschillen per (weg)restaurantje. Over het algemeen is de standaard voor hygiëne in Egypte minder hoog dan in Nederland. Wees er zeker van dat vlees, vis en groente goed gekookt of doorbakken is. Dit elimineert de meeste ziektemakers.

Restaurants of eetstalletjes die populair zijn onder de lokale bevolking zijn waarschijnlijk ook de meest veilige keuze.

Krijg je toch te maken met een voedselvergiftiging, probeer dan rust te nemen en zorg voor voldoende hydratatie.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Egypte?

Voor een bezoek aan Libië, Jordanië en Israel gelden geen aanvullende aanbevelingen voor reisvaccinaties wanneer je vanuit Egypte reist.

Reis je vanuit Egypte naar Soedan en/of Saoudi-Arabië (inclusief Mekka) en verblijf je hier langer dan drie maanden, dan wordt ook een meningitis-vaccinatie aanbevolen.

In sommige gevallen wordt de meningitis-vaccinatie voor Soedan en Saoedi-Arabië ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek daarom je reis zo nauwkeurig mogelijk tijdens je afspraak om een vaccinatieadvies op maat te ontvangen.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Reisvaccinaties kunnen gepaard gaan met bijwerkingen. Het kan hierbij gaan om koorts, zwelling op de plek van injectie, spierpijn en vermoeidheid. Meestal zijn dit slechts lichte klachten die binnen enkele dagen verdwijnen. Ben je ziek of heb je om een andere reden een verminderde weerstand, dan kunnen de bijwerkingen heviger zijn en/of langer aanhouden. Vaak wordt in een dergelijke situatie aangeraden de vaccinatie uit te stellen.

In zeldzame gevallen kan een allergische reactie ontstaan. Deze ontstaat in dat geval binnen tien minuten na het vaccineren. Mocht je de kliniek al hebben verlaten wanneer dit gebeurt, bel dan direct 112. Allergische reacties door reisvaccinaties komen slechts zelden voor.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dit is erg belangrijk. De meeste vaccinaties bieden geen levenslange bescherming. Is een vaccinatie verlopen, dan kan het zijn dat je niet meer (volledig) beschermd bent. Een besmetting leidt dan alsnog tot ziekte.

Reis je vanuit een gele koorts-land (inclusief een overstap op een luchthaven in een gele koorts-land), dan is de vaccinatie tegen gele koorts verplicht. De douane van Egypte kan je de toegang tot het land ontzeggen wanneer de gele koorts-vaccinatie is verlopen.

Ook wanneer een vaccinatie verloopt tijdens je verblijf in Egypte raden we je aan om de inenting te vernieuwen. Alleen zo weet je zeker dat je beschermd bent tegen de betreffende ziekte.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren in Egypte kunnen soms het rabiësvirus dragen. Rabiës is ook wel bekend onder de naam hondsdolheid. Onder meer vleermuizen, muizen, honden en katten kunnen deze ziekte hebben. Bij een beet of krab kan je besmet raken met het virus. Bij een open wond(je) kan ook een lik al leiden tot een besmetting. Het is belangrijk om te weten dat je niet altijd aan een dier kunt zien of het besmet is.

Rabiës is zonder behandeling altijd dodelijk. Het verloop van de ziekte kan bijzonder snel zijn, hoewel dit sterk verschilt per persoon.

Ben je gelikt, gekrabd of gebeten door een dier, neem dan geen risico en zoek medische hulp. Ook wanneer je gevaccineerd bent tegen rabiës is een behandeling vereist. Het verschil zit in het medicijn dat je nodig hebt. Het medicijn dat je nodig hebt als je al gevaccineerd bent is breder beschikbaar op de wereld dan het medicijn dat vereist is zonder vaccinatie.

Komen er zandvlooien voor in Egypte?

Ja, er komen zandvlooien (en -vliegen) voor in Egypte. Dit kan op de stranden zijn, maar ook in de woestijn van het land. Zandvlooien veroorzaken jeukende en irriterende bultjes. Sommige mensen worden in korte tijden tientallen keren gebeten.

Hoewel de beet zelf in principe niet gevaarlijk is, kunnen beten wel gepaard gaan met andere huidinfecties, doordat de huid gebroken is. Je kunt jezelf beschermen tegen zandvlooien met insectwerende middelen die DEET bevatten.

Zandvlooien zijn bovendien met name actief van zonsondergang tot en met zonsopkomst. Op sommige plekken komen er meer zandvlooien voor dan op andere plekken. De lokale bevolking kan je doorgaans goed informeren over het risico.

Zijn de ziekenhuizen in Egypte van goede kwaliteit?

De ziekenhuizen in de grote steden (met name de hoofdstad Caïro en Alexandrië) zijn van een redelijke kwaliteit. Buiten de steden neemt de kwaliteit en aanwezigheid van goede zorg af. Met name in de woestijngebieden is deze gebrekkig.

Heb je medische zorg nodig, dan is het verstandig om naar een ziekenhuis in een grote stad te gaan. Kan de zorg even wachten, dan is het beter om in Nederland zorg te zoeken.

Raadpleeg waar mogelijk altijd je zorg- en/of reisverzekeraar voordat je medische zorg zoekt. Zij kunnen je advies op maat geven. Houd er rekening mee dat je misschien contant moet afrekenen in een ziekenhuis in Egypte.

Kan ik medicijnen kopen in Egypte?

In heel Egypte zijn apotheken te vinden, waarbij met name de apotheken in de grote steden een ruime voorziening van medicijnen hebben. Je kunt meestal met Engels of Frans terecht bij deze apotheken.

Het wordt aanbevolen om altijd een eigen reisapotheek mee te nemen uit Nederland, met bijvoorbeeld pijnstilling en diarreeremmers. Gebruik je medicijnen op recept, dan heb je mogelijk een medische verklaring of een medisch paspoort nodig voor een bezoek aan Egypte. Bewaar medicijnen altijd in de originele verpakking om misverstanden te voorkomen.

Kan ik veilig zwemmen in Egypte?

In zoetwaterpartijen, zoals de Nijl en andere kanalen, kan je de wormziekte bilharzia (schistosomiasis) oplopen. Zelfs pootjebaden kan leiden tot een besmetting. De ziekte is soms moeilijk herkenbaar, doordat het vrij generieke symptomen heeft als koorts en huidafwijkingen. Vermoed je een besmetting, raadpleeg dan een arts. Vaccinatie tegen bilharzia is helaas niet mogelijk.

Met name in de Nijl kun je ook te maken krijgen met bacteriële infecties door vervuild water.

In het zeewater rondom Egypte komen deze ziektes niet voor, maar komen er haaien en kwallen voor. Volg de lokale aanbevelingen op. Met name in toeristische gebieden wordt duidelijk aangegeven of je veilig kunt zwemmen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This