Vaccinaties en inentingen Ecuador
Ga je binnenkort backpacken in Ecuador? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Quito zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Ecuador gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.
Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Ecuador.
Ecuador: welke inentingen zijn verplicht?
Reis je vanuit een land waar gele koorts voorkomt of ben je in de zeven dagen voorafgaande aan je aankomst in Ecuador in een gele koorts-land geweest, dan is de vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Houd er rekening mee dat dit ook geldt voor een overstap op de luchthaven van een gele koorts-land.
Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou het geval is.
Ecuador: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Voor een verblijf in Ecuador worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP, hepatitis A en gele koorts.
Daarnaast zijn er enkele reisvaccinaties die bij een langer verblijf worden aanbevolen.
Ecuador: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je drie maanden of langer in Ecuador, dan worden ook de volgende reisvaccinaties aanbevolen: BCG (tuberculose), rabiës en hepatitis B.
In sommige gevallen worden de inentingen ook al bij een korter verblijf aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je reis. Bespreek daarom je verblijf in Ecuador met een expert van StadsKliniek vaccinaties om een advies op maat te krijgen. Zo weet je zeker dat je veilig naar Ecuador kunt vertrekken.
Over de inentingen voor Ecuador
Ecuador kent meerdere klimaten, die variëren van een zeeklimaat tot een (sub-)tropisch klimaat. Onder andere door deze klimaten, loop je in Ecuador risico op sommige ziektes die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Voor een aantal van deze ziektes kan je ingeënt worden.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Ecuador
Door de verschillende klimaten, de minder hoge standaard voor hygiëne en de lagere kwaliteit van gezondheidszorg in Ecuador, zijn er enkele gezondheidsrisico’s om rekening mee te houden.
Net als in de meeste andere landen, loop je ook in Ecuador een verhoogd risico op reizigersdiarree. Meestal wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van eten of drinken dat verontreinigd is. Probeer bij restaurants en eetstalletjes goed te letten op de bereiding. Eet alleen voedsel dat goed gekookt of gebakken is. Vermijd eetgelegenheden waar het voedsel bijvoorbeeld in de zon of ongekoeld bewaard wordt. Dit verhoogt de kans op een voedselvergiftiging.
Krijg je toch te maken met een voedselvergiftiging in Ecuador, zorg er dan voor dat je goed gehydrateerd blijft. Drink veel water en gebruik middelen als ORS (verkrijgbaar in drogisten) om voldoende vocht binnen te krijgen en vast te houden. Probeer bij voorkeur niet te reizen tijdens een voedselvergiftiging om het lichaam de tijd te geven om te herstellen.
Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden bij ernstige diarree. Het gebruik wordt alleen aangeraden wanneer hiervoor medische of praktische redenen bestaan. Diarree dient om het lichaam te ontdoen van ziektemakers. Door dit te remmen kan het herstel dus vertraagd worden.
In Ecuador komt in het gehele westen en oosten malaria voor. In het centrum van het land, van de noordgrens tot de zuidgrens, komt er in principe geen malaria voor. In dit gebied ligt ook de hoofdstad Quito. In de gebieden waar malaria voorkomt wordt aangeraden om malariamedicatie te nemen. Je kunt dit verkrijgen via StadsKliniek vaccinaties. Bespreek je reis door Ecuador met een expert van StadsKliniek om malaria-advies op maat te ontvangen.
Naast malaria, kunnen muggen in Ecuador ook andere ziektes overbrengen. Het gaat hierbij om gele koorts, dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya. Voor gele koorts wordt een vaccinatie aanbevolen, voor de andere ziektes is er helaas geen vaccinatie beschikbaar.
Bescherm jezelf tegen muggenbeten in Ecuador door mugwerende middelen met DEET te gebruiken. Ook is het dragen van bedekkende kleding aanbevolen, met name wanneer je de natuur ingaat. Slaap bovendien het liefst onder een klamboe, zeker wanneer je in de Ecuadoriaanse buitenlucht slaapt.
Hierbij is een geïmpregneerde klamboe de beste keuze, omdat muggen in dit geval ook niet kunnen landen om de klamboe.
Het leidingwater in Ecuador is helaas niet van voldoende kwaliteit om het veilig te kunnen drinken. Ook koken is niet altijd voldoende om het water drinkveilig te maken. Koop daarom flessenwater in winkels. IJsblokjes kun je het beste verwijderen uit je drinken, omdat deze vaak met kraanwater zijn gemaakt.