Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Ecuador

Vaccinaties en inentingen Ecuador

Ga je binnenkort backpacken in Ecuador? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Quito zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Ecuador gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Ecuador.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Ecuador: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je vanuit een land waar gele koorts voorkomt of ben je in de zeven dagen voorafgaande aan je aankomst in Ecuador in een gele koorts-land geweest, dan is de vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Houd er rekening mee dat dit ook geldt voor een overstap op de luchthaven van een gele koorts-land.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou het geval is.

Ecuador: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Ecuador worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP, hepatitis A en gele koorts.

Daarnaast zijn er enkele reisvaccinaties die bij een langer verblijf worden aanbevolen.

Ecuador: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Ecuador, dan worden ook de volgende reisvaccinaties aanbevolen: BCG (tuberculose), rabiës en hepatitis B. 

In sommige gevallen worden de inentingen ook al bij een korter verblijf aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je reis. Bespreek daarom je verblijf in Ecuador met een expert van StadsKliniek vaccinaties om een advies op maat te krijgen. Zo weet je zeker dat je veilig naar Ecuador kunt vertrekken.

Over de inentingen voor Ecuador

Ecuador kent meerdere klimaten, die variëren van een zeeklimaat tot een (sub-)tropisch klimaat. Onder andere door deze klimaten, loop je in Ecuador risico op sommige ziektes die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Voor een aantal van deze ziektes kan je ingeënt worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in delen van Ecuador. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Ecuador. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Ecuador. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Ecuador. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Ecuador en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Ecuador bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Ecuador. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Ecuador, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Ecuador

Door de verschillende klimaten, de minder hoge standaard voor hygiëne en de lagere kwaliteit van gezondheidszorg in Ecuador, zijn er enkele gezondheidsrisico’s om rekening mee te houden. 

Net als in de meeste andere landen, loop je ook in Ecuador een verhoogd risico op reizigersdiarree. Meestal wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van eten of drinken dat verontreinigd is. Probeer bij restaurants en eetstalletjes goed te letten op de bereiding. Eet alleen voedsel dat goed gekookt of gebakken is. Vermijd eetgelegenheden waar het voedsel bijvoorbeeld in de zon of ongekoeld bewaard wordt. Dit verhoogt de kans op een voedselvergiftiging.

Krijg je toch te maken met een voedselvergiftiging in Ecuador, zorg er dan voor dat je goed gehydrateerd blijft. Drink veel water en gebruik middelen als ORS (verkrijgbaar in drogisten) om voldoende vocht binnen te krijgen en vast te houden. Probeer bij voorkeur niet te reizen tijdens een voedselvergiftiging om het lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden bij ernstige diarree. Het gebruik wordt alleen aangeraden wanneer hiervoor medische of praktische redenen bestaan. Diarree dient om het lichaam te ontdoen van ziektemakers. Door dit te remmen kan het herstel dus vertraagd worden.

In Ecuador komt in het gehele westen en oosten malaria voor. In het centrum van het land, van de noordgrens tot de zuidgrens, komt er in principe geen malaria voor. In dit gebied ligt ook de hoofdstad Quito. In de gebieden waar malaria voorkomt wordt aangeraden om malariamedicatie te nemen. Je kunt dit verkrijgen via StadsKliniek vaccinaties. Bespreek je reis door Ecuador met een expert van StadsKliniek om malaria-advies op maat te ontvangen.

Naast malaria, kunnen muggen in Ecuador ook andere ziektes overbrengen. Het gaat hierbij om gele koorts, dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya. Voor gele koorts wordt een vaccinatie aanbevolen, voor de andere ziektes is er helaas geen vaccinatie beschikbaar.

Bescherm jezelf tegen muggenbeten in Ecuador door mugwerende middelen met DEET te gebruiken. Ook is het dragen van bedekkende kleding aanbevolen, met name wanneer je de natuur ingaat. Slaap bovendien het liefst onder een klamboe, zeker wanneer je in de Ecuadoriaanse buitenlucht slaapt. 

Hierbij is een geïmpregneerde klamboe de beste keuze, omdat muggen in dit geval ook niet kunnen landen om de klamboe.

Het leidingwater in Ecuador is helaas niet van voldoende kwaliteit om het veilig te kunnen drinken. Ook koken is niet altijd voldoende om het water drinkveilig te maken. Koop daarom flessenwater in winkels. IJsblokjes kun je het beste verwijderen uit je drinken, omdat deze vaak met kraanwater zijn gemaakt.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This