Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Dominicaanse Republiek

Reisvaccinaties Dominicaanse Republiek

Ga je binnenkort op vakantie naar de Dominicaanse Republiek? Zorg voor de juiste voorbereiding door voorafgaand aan de reis de benodigde vaccinaties te halen. Zo kun je met een gerust hart in het vliegtuig stappen naar de Dominicaanse Republiek.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor de Dominicaanse Republiek halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Dominicaanse Republiek: welke inentingen zijn verplicht?

Voor een bezoek aan de Dominicaanse Republiek zijn er geen inentingen verplicht gesteld.

Dominicaanse Republiek: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in de Dominicaanse Republiek worden de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis A en DTP.

Dominicaanse Republiek: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in de Dominicaanse Republiek, dan worden ook de volgende reisvaccinaties aanbevolen: hepatitis B en rabiës. 

Houd er rekening mee dat de rabiës-vaccinatie geen volledige bescherming biedt. Bij een (mogelijke) besmetting is er nog steeds zo snel mogelijk behandeling vereist.

Soms worden de vaccinaties ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek welke situatie op jou van toepassing is.

Over de vaccinaties voor de Dominicaanse Republiek

Vanwege het klimaat en de ontwikkeling van de Dominicaanse Republiek, bestaan er in het land meer gezondheidsrisico’s dan in Nederland. Een aantal risico’s kan geminimaliseerd worden met behulp van reisvaccinaties.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in de Dominicaanse Republiek. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan de Dominicaanse Republiek. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in de Dominicaanse Repuliek en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in de Dominicaanse Republiek straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek kent een warm klimaat en heeft niet de standaard die Nederland hanteert voor gezondheidszorg en hygiëne. Dit betekent dat er in het land gezondheidsrisico’s bestaan die in Nederland niet of in mindere mate aanwezig zijn.

Net als in veel andere landen, loop je in de Dominicaanse Republiek een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door bedorven voedsel, bijvoorbeeld doordat het te lang ongekoeld in de zon heeft gelegen.

Vermijd vlees dat niet volledig doorbakken is en probeer af te gaan op de lokale bevolking om de juiste eetgelegenheden te vinden.

Reizigersdiarree kan met loperamide tegen worden gegaan, hoewel dit niet wordt aangeraden tenzij de diarree serieuze gezondheidsrisico’s als uitdroging met zich meebrengt. Diarree is een mechanisme dat ziektemakers uit het lichaam verwijdert.

Voorkom uitdroging door veel water te drinken en een middel als ORS te gebruiken.

In de Dominicaanse Republiek komt malaria voor, met name in het binnenland. Ten opzichte van andere malariagebieden is het risico in het land relatief klein. Meestal volstaat het om een noodbehandeling mee te nemen en anti-muggenmaatregelen te treffen.

Muggen in de Dominicaanse Republiek kunnen ook dengue (knokkelkoorts), chikungunya, filariasis en het zikavirus overbrengen. Wees alert op onbekende symptomen en raadpleeg bij twijfel een arts.

Voorkom muggenbeten met DEET, bedekkende kleding en een klamboe om onder te slapen.

In met name stilstaand zoetwater in de Dominicaanse Republiek kan schistosomiasis voorkomen, ook wel bekend als bilharzia. Dit zijn kleine larven die door de huid gaan en zich nestelen in het lichaam. Hier kunnen ze onder meer hoofdpijn en verlammingsverschijnselen veroorzaken. Hoewel goed behandelbaar, is ook hier preventie de beste optie.

Het leidingwater in de Dominicaanse Republiek is niet veilig om te drinken. Wel kan het gebruikt worden om de tanden te poetsen (niet doorslikken) en om in te douchen. Koop drinkwater in winkels.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This