Inentingen Cuba

Reisvaccinaties Cuba

Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Cuba, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Cuba komen ziektes voor die in Nederland niet een bedreiging vormen.

Je kunt alle benodigde vaccinaties voor een bezoek aan Cuba halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Cuba: welke inentingen zijn verplicht?

Er zijn geen inentingen verplicht gesteld voor een bezoek aan Cuba.

Cuba: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Cuba worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A. De DTP-vaccinatie biedt geen levenslange bescherming. Bekijk met een expert van Stadskliniek of het nodig is om een nieuwe DTP-vaccinatie te halen.

Cuba: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Cuba, dan wordt ook een vaccinatie tegen rabiës aanbevolen. Soms wordt deze vaccinatie ook bij een korter verblijf aanbevolen, bijvoorbeeld wanneer er met dieren wordt gewerkt.

Let op: de rabiës-vaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen rabiës. Met de vaccinatie moet bij besmetting alsnog zo snel mogelijk behandeling worden gestart.

Over de inentingen voor Cuba

Op Cuba heerst een tropisch savanneklimaat. Hierdoor kunnen er andere ziektes voorkomen dan in het koudere Nederland. Ook zijn zowel de hygiënestandaard en gezondheidszorg van minder hoge kwaliteit van in Nederland. De volgende vaccinaties kunnen je beschermen tegen ziekte.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Cuba. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Cuba. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er op Cuba straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere aandachtspunten voor Cuba

Net als in veel andere landen, loop je op Cuba het risico op reizigersdiarree. Vaak wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel of drinken. Door het warmere klimaat kan eten sneller bederven en kunnen bacteriën zich sneller vermenigvuldigen in water.

Reizigersdiarree kan worden tegengegaan met loperamide en ORS, waarbij ORS met name voor rehydratatie bedoelt is. Houd er rekening mee dat bij voedselvergiftigingen diarree als mechanisme dient om de bacterie of het virus uit het lichaam te verwijderen. De diarree remmen kan nadelig zijn.

Op Cuba komt geen malaria voor, hiervoor hoeven dan ook geen maatregelen getroffen te worden. Wel kunnen muggen op Cuba dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika overbrengen. Voorkom muggenbeten met DEET. Draag waar mogelijk bedekkende kleding en slaap het liefst onder een klamboe, omdat de muggen ook ‘s nachts actief zijn.

Denk je symptomen te hebben van één van de ziektes, neem dan geen risico en raadpleeg een arts.

Het kraanwater op Cuba is niet veilig om te drinken. Wel kan kraanwater gebruikt worden om de tanden te poetsen (niet doorslikken) en te douchen. Koop fleswater in winkels om te drinken.

Veelgestelde vragen Cuba

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Cuba aanbevolen?

Niet iedere infectieziekte komt even vaak voor. Voor zeldzame ziektes of ziektes waar je om een andere reden minder snel mee in aanraking komt, wordt meestal pas vaccinatie aanbevolen bij een langer verblijf.

In het geval van Cuba gaat het bijvoorbeeld om rabiës.

Afhankelijk van je reis, kan de rabiësvaccinatie soms toch bij een kort verblijf worden aanbevolen. Dit is afhankelijk van de aard van je verblijf, bijvoorbeeld of je veel in aanraking komt met zoogdieren. Bespreek je reis door Cuba daarom tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een advies op maat.

Kan ik malaria oplopen in Cuba?

Nee, op Cuba komt geen malaria voor. Je hoeft dus ook medicatie mee te nemen, tenzij je vanuit Cuba nog naar een gebied reist met een hoog risico op malaria.

Wel kun je op Cuba te maken krijgen met andere muggenziekten. Bescherm je daarom altijd goed tegen muggenbeten.

Kunnen muggen in Cuba andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, hoewel malaria niet voorkomt op Cuba, geldt dit wel voor chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en het zikavirus. Het is helaas niet mogelijk om ingeënt te worden tegen deze ziektes.

Krijg je te maken met klachten die lijken op de symptomen van één van deze ziekten, zoek dan medische hulp. Zonder behandeling kunnen deze ziektes ernstig zijn.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Cuba?

Cuba ligt in de buurt van Mexico, de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek. Veel mensen combineren een reis naar Cuba met een bezoek aan deze landen.

Ga je naar de Dominicaanse Republiek of Mexico en ga je hier (in totaal) langer verblijven dan drie maanden, dan wordt ook een hepatitis B aanbevolen.

Voor de Verenigde Staten worden geen aanvullende vaccinaties aanbevolen.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Ja, dat kan gebeuren. De meeste mensen die worden ingeënt krijgen niet of nauwelijks te maken met klachten na een inenting. Treden er wel klachten op, dan verdwijnen deze meestal binnen enkele dagen.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is erg belangrijk. Op het moment dat je vaccinatie is verlopen, ben je waarschijnlijk niet meer beschermd tegen de betreffende ziekte. Raak je tijdens je reis door Cuba besmet met deze ziektemaker, dan kan je alsnog ziek worden.

Bij een verplichte vaccinatie, bijvoorbeeld gele koorts als je naar Cuba reist vanuit een gele koorts-land, is het vernieuwen van je vaccinatie verplicht. Doe je dit niet, dan wordt mogelijk de toegang tot het land ontzegd.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren dragen in sommige gevallen het rabiësvirus. Ze krijgen dan de ziekte rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid. Dit is niet altijd te zien aan een dier. Je kunt zelf besmet raken wanneer een ziek dier je bijt, krabt of likt.

Zonder behandeling is rabiës altijd dodelijk. Zoek daarom zo snel mogelijk medische hulp als dit is gebeurd en neem geen risico’s. Je hebt ook behandeling nodig als je gevaccineerd bent tegen rabiës.

Het verschil met de situatie zonder een vaccinatie is dat de vereiste behandeling op meer plekken beschikbaar is.

Zijn de ziekenhuizen in Cuba van goede kwaliteit?

In de grote steden van Cuba is de medische zorg van een goede kwaliteit. Artsen zijn goed opgeleid, maar spreken in veel gevallen geen Engels. Houd er rekening mee dat je bovendien contant moet afrekenen.

Buiten de grote steden van Cuba is medische zorg minder goed ontwikkeld. Heb je een behandeling nodig die niet kan wachten tot thuiskomst, probeer deze dan in elk geval in een grotere stad te verkrijgen. Raadpleeg waar mogelijk ook eerst je reis- en/of zorgverzekeraar voor advies.

Komen er zandvlooien voor op Cuba?

Ja, op de stranden van Cuba kan je te maken krijgen met zandvlooien. Deze kleine beestjes leven normaal gesproken net onder het zandoppervlakte en zijn met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief.

Bij een beet ontstaat een pijnlijk en jeukend bultje. Beten zijn op zichzelf niet gevaarlijk, maar wel storend en kunnen bovendien het risico op andere huidinfecties vergroten.

De lokale bevolking is doorgaans goed op de hoogte van de situatie. Raadpleeg hen voordat je een strand op Cuba bezoekt.

Is een tocht door de natuur veilig op Cuba?

In principe wel, maar de natuur kent altijd enkele risico’s. Op toeristische plekken is er meestal een aangegeven pad dat je kan volgen op Cuba. Ga je naar meer onherbergzame gebieden, dan kan het verstandig zijn om een gids in te huren. Bescherm jezelf tegen insecten met DEET en ga niet van de paden af om jezelf te beschermen in de Cubaanse natuur.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This