Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Cuba

Reisvaccinaties Cuba

Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Cuba, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Cuba komen ziektes voor die in Nederland niet een bedreiging vormen.

Je kunt alle benodigde vaccinaties voor een bezoek aan Cuba halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Cuba: welke inentingen zijn verplicht?

Er zijn geen inentingen verplicht gesteld voor een bezoek aan Cuba.

Cuba: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Cuba worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A. De DTP-vaccinatie biedt geen levenslange bescherming. Bekijk met een expert van Stadskliniek of het nodig is om een nieuwe DTP-vaccinatie te halen.

Cuba: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Cuba, dan wordt ook een vaccinatie tegen rabiës aanbevolen. Soms wordt deze vaccinatie ook bij een korter verblijf aanbevolen, bijvoorbeeld wanneer er met dieren wordt gewerkt.

Let op: de rabiës-vaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen rabiës. Met de vaccinatie moet bij besmetting alsnog zo snel mogelijk behandeling worden gestart.

Over de inentingen voor Cuba

Op Cuba heerst een tropisch savanneklimaat. Hierdoor kunnen er andere ziektes voorkomen dan in het koudere Nederland. Ook zijn zowel de hygiënestandaard en gezondheidszorg van minder hoge kwaliteit van in Nederland. De volgende vaccinaties kunnen je beschermen tegen ziekte.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Cuba. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Cuba. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er op Cuba straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere aandachtspunten voor Cuba

Net als in veel andere landen, loop je op Cuba het risico op reizigersdiarree. Vaak wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van besmet voedsel of drinken. Door het warmere klimaat kan eten sneller bederven en kunnen bacteriën zich sneller vermenigvuldigen in water.

Reizigersdiarree kan worden tegengegaan met loperamide en ORS, waarbij ORS met name voor rehydratatie bedoelt is. Houd er rekening mee dat bij voedselvergiftigingen diarree als mechanisme dient om de bacterie of het virus uit het lichaam te verwijderen. De diarree remmen kan nadelig zijn.

Op Cuba komt geen malaria voor, hiervoor hoeven dan ook geen maatregelen getroffen te worden. Wel kunnen muggen op Cuba dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika overbrengen. Voorkom muggenbeten met DEET. Draag waar mogelijk bedekkende kleding en slaap het liefst onder een klamboe, omdat de muggen ook ‘s nachts actief zijn.

Denk je symptomen te hebben van één van de ziektes, neem dan geen risico en raadpleeg een arts.

Het kraanwater op Cuba is niet veilig om te drinken. Wel kan kraanwater gebruikt worden om de tanden te poetsen (niet doorslikken) en te douchen. Koop fleswater in winkels om te drinken.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This