Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Costa Rica

Reisvaccinaties Costa Rica

Ga je binnenkort op reis naar Costa Rica, bijvoorbeeld tijdens een backpacktrip door Midden-Amerika, dan is een goede voorbereiding belangrijk. In het land komen ziektes voor die we in Nederland niet kennen. In veel gevallen kunnen vaccinaties bescherming bieden tegen deze ziektes.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Costa Rica halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 6 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Costa Rica: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek aan Costa Rica in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is een vaccinatie tegen deze ziekte vereist. Let op: ook een lange overstap geldt als een verblijf in het land.

De verplichting geldt niet wanneer je vanuit Panama of Argentinië reist. Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een volledig overzicht.

Costa Rica: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Costa Rica worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A. Deze inentingen kunnen gehaald worden bij Stadskliniek.

Costa Rica: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Costa Rica, dan wordt ook een vaccinatie tegen hepatitis B aanbevolen. In sommige gevallen wordt deze vaccinatie ook bij een korter verblijf aanbevolen.

Soms wordt ook een vaccinatie tegen rabiës aanbevolen. Rabiës wordt in principe alleen aanbevolen wanneer je intensief in contact komt met wilde dieren. De ziekte is zeldzaam onder dieren in bewoonde gebieden in Costa Rica.​

Bespreek je reis door Costa Rica met een expert van Stadskliniek om een advies op maat te krijgen.

Over de inentingen voor Costa Rica

Hoewel je in Costa Rica verschillende ziektes kunt oplopen die we in Nederland niet of nauwelijks kennen, is vaccinatie in veel gevallen mogelijk. Met deze inentingen ben je meestal volledig beschermd tegen de ziekte.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt niet in Costa Rica voor, maar wel in het aangrenzende Panama.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Costa Rica. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

 

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Costa Rica. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Costa Rica en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Costa Rica

Door het warme klimaat, maar ook de minder hoge standaard voor hygiëne en gezondheidszorg, loop je in Costa Rica enkele gezondheidsrisico’s. Net als in de meeste andere landen, kan je in Costa Rica reizigersdiarree krijgen.

Vaak wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van voedsel of drinken dat besmet is met een bacterie of virus. Met name bij voedsel dat lange tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen is dit risico vrij hoog.

Reizigersdiarree kan aangepakt worden met loperamide, terwijl uitdroging voorkomen kan worden met ORS. Niet in alle gevallen wordt loperamide aanbevolen, omdat de diarree een mechanisme is om de bacterie of het virus snel uit het lichaam te krijgen. Het remmen van diarree kan het herstel daarom vertragen.

In het gebied aan de oostkust van Costa Rica komt malaria voor. De ziekte is vrij zeldzaam en over het algemeen is het nemen van maatregelen tegen muggen voldoende om je te beschermen tegen malaria. In de rest van het land komt malaria niet of nauwelijks voor. Bespreek met een expert van Stadskliniek of het gebruik van malariatabletten voor jou verstandig is.

Muggen kunnen in Costa Rica ook dengue (knokkelkoorts), chikungunya of het zikavirus overbrengen. Hoewel de ziektes over het algemeen goed behandelbaar zijn, is vroege signalering belangrijk. Word je ziek in Costa Rica of heb je symptomen die wijzen op een besmetting, raadpleeg dan een arts.

Voorkom muggenbeten door bedekkende kleding te dragen en muggenwerende middelen met DEET te gebruiken. Slaap zo veel mogelijk onder een klamboe, omdat veel muggensoorten met name ‘s avonds actief zijn.

Het leidingwater in Costa Rica is over het algemeen niet veilig voor consumptie, zonder het vooraf te koken. Hoewel met name de lokale bevolking in de grotere steden wel leidingwater drinkt, wordt dit afgeraden voor reizigers. Koop drinkwater in flessen in winkels.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This