Inentingen Colombia

Reisvaccinaties Colombia

Ga je binnenkort op vakantie naar Colombia, of moet je voor een zakenreis naar Bogota, dan is een goede voorbereiding van belang. In Colombia loop je het risico op enkele ziektes die in Nederland niet voorkomen. Met de juiste reisvaccinaties kun je hiertegen beschermd worden.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Colombia halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Colombia: welke inentingen zijn verplicht?

Er worden voor een bezoek aan Colombia geen inentingen verplicht gesteld door de overheid. Wel zijn er enkele vaccinaties die sterk worden aanbevolen bij een verblijf in het land.

Colombia: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Colombia worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, gele koorts en hepatitis A. Houd er bovendien rekening mee dat de vaccinatie tegen gele koorts verplicht kan worden door omringende landen wanneer je vanuit Colombia doorreist.

Colombia: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Colombia, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B en rabiës.

Let op: de rabiës-vaccinatie biedt geen volledige bescherming tegen de ziekte. Lees hieronder meer over dit vaccin.

Soms worden deze vaccinaties ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek je reis voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Colombia

In Colombia komen door het klimaat en een minder goede gezondheidszorg ziektes voor waartegen je als Nederland beschermd moet worden. Tegen veel ziektes kun je gevaccineerd worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

Colombia is één van de landen waar gele koorts voorkomt.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Colombia. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

 

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Colombia. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Colombia en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Colombia straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Colombia

Net als in de meeste andere landen, loop je ook in Colombia een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt meestal veroorzaakt door voedsel dat bedorven is. Vanwege het warme klimaat, maar ook een minder hoge standaard voor hygiëne gebeurt dit sneller dan in Nederland.

Je kunt reizigersdiarree tegengaan met loperamide en uitdroging voorkomen met ORS. Let op: loperamide remt de diarree, maar wordt vaak niet aanbevolen. Diarree is een mechanisme om de ziektemaker te elimineren uit het lichaam.

In sommige gebieden van Colombia komt malaria voor, dat door muggen kan worden overgebracht. Rond de kust, in de steden Medellín en Bogota en een kleine strook in het centrum van het land komt de ziekte niet voor. Bespreek met een expert van Stadskliniek je reis om te weten of je malariamedicatie moet nemen tijdens je verblijf.

Naast malaria, kunnen muggen in Colombia ook chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en het zikavirus overbrengen. Deze ziektes zijn doorgaans goed behandelbaar, maar vroege herkenning is hiervoor belangrijk. Neem bij twijfel contact op met een arts.

Voorkom muggenbeten door DEET te gebruiken, bedekkende kleding te dragen en te slapen onder een klamboe. De meeste muggensoorten zijn met name in de (vroege) avond actief.

Het leidingwater in Colombia is niet veilig voor consumptie, maar kan wel gebruikt worden om de tanden te poetsen (niet doorslikken) en te douchen. Koop fleswater in winkels om te drinken.

In de grotere steden wordt leidingwater vaak wel gedronken door de lokale bevolking, maar voor reizigers wordt dit afgeraden.

Veelgestelde vragen Colombia

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Colombia aanbevolen?

Het risico op sommige infectieziekten is groter dan op andere ziektes. Vaccinaties die alleen worden aanbevolen bij een langer verblijf in Colombia, zijn meestal ziektes die minder vaak voorkomen.

Verblijf je langer in Colombia, dan neemt de kans toe dat je een keer in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken. In het geval van Colombia worden de volgende vaccinaties alleen bij een verblijf van drie maanden of langer aanbevolen: hepatitis B en rabiës.

Soms kan de aard van je verblijf betekenen dat deze vaccinaties ook bij een kort verblijf worden aanbevolen. Bespreek je reis daarom tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een advies op maat. Zo weet je zeker dat je de juiste inentingen voor Colombia ontvangt.

Kan ik malaria oplopen in Colombia?

Ja, in het grootste deel van Colombia bestaat een groot risico op malaria. Uitzonderingen zijn de steden Bogota en Medellin. Omdat de meeste reizigers ook andere delen van Colombia bezoeken tijdens hun reis, wordt in de meeste gevallen aangeraden om malariamedicatie te nemen.

Bespreek je reis door Colombia tijdens je afspraak bij StadsKliniek. Je ontvangt dan een advies op maat. Zo nodig kun je via StadsKliniek malariamedicatie verkrijgen.

Kunnen muggen in Colombia andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, muggen in Colombia kunnen soms ook zika, chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en gele koorts overbrengen. Alleen tegen gele koorts kun je gevaccineerd worden.

Krijg je te maken met klachten die lijken op de symptomen van één van de genoemde ziekten, zoek dan medische hulp. Wanneer je tijdig start met de behandeling is de kans op een goed verloop groter.

Bescherm jezelf tegen muggenbeten met DEET, door te slapen onder een klamboe en, met name in de natuur, bedekkende kleding te dragen.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Colombia?

Colombia grenst aan Panama, Venezuela, Ecuador, Peru en Brazilië.

Voor Ecuador, Peru, Brazilië en Panama heb je geen aanvullende vaccinaties nodig. Ga je door deze landen reizen, bekijk dan of dit in totaal een verblijf van drie maanden of langer is. Voor de landen geldt namelijk hetzelfde vaccinatieadvies bij een verblijf van drie maanden of langer.

Ga je naar Venezuela, dan wordt ook de BMR-vaccinatie aanbevolen als je deze eerder nog niet hebt ontvangen.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Bij een vaccinatie kunnen altijd bijwerkingen ontstaan, hoewel de meeste mensen weinig last hebben van klachten. Krijg je klachten als gevolg van een reisvaccinatie, dan gaat het meestal om een gevoelige en pijnlijke plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.

Meestal verdwijnen deze klachten binnen twee dagen. Ben je ziek of zijn er andere bijzonderheden in je gezondheidssituatie, dan kan het risico op bijwerkingen groter zijn. Geef bijzonderheden daarom altijd aan voor het vaccineren.

In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie ontstaan. Deze reactie start in dat geval vanaf het moment van vaccineren tot tien minuten hierna. Mocht je een allergische reactie krijgen en heb je de kliniek al verlaten, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is erg belangrijk. Op het moment dat je vaccinatie is verlopen, ben je waarschijnlijk niet meer beschermd tegen de betreffende ziekte. Raak je tijdens je reis door Colombia besmet met deze ziektemaker, dan kan je alsnog ziek worden.

Neem daarom geen enkel risico en laat je inentingen tijdig vernieuwen. Zo stap je met een gerust hart op het vliegtuig naar Colombia.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren in Colombia kunnen soms het rabiësvirus dragen. Ze hebben dan rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid. Dit is een ziekte die altijd dodelijk verloopt zonder behandeling. Een krab, lik of beet kan voldoende zijn om een mens te besmetten met het virus. Je kunt niet altijd aan een dier zien of het besmet is met het virus.

Wordt je gebeten, gekrabd of gelikt door een zoogdier in Colombia, neem dan geen risico’s en zoek directe medische hulp. Ook als je de rabiësvaccinatie hebt ontvangen heb je nog behandeling nodig.

Het verschil met een situatie waarin je niet gevaccineerd bent, is dat de behandeling die je nodig hebt beter beschikbaar is. Om deze reden kan een rabiësvaccinatie verstandig zijn voor een reis naar Colombia en omliggende landen.

Kan ik veilig zwemmen in Colombia?

Ja, maar kijk altijd per locatie naar lokale adviezen en mogelijke risico’s. Zowel binnenwateren als de oceaan kunnen risico’s voor je gezondheid meebrengen. Ga niet zwemmen op afgelegen plekken of locaties waar een sterke stroming is. Twijfel je, probeer dan advies in te winnen onder de lokale bevolking.

Zijn de ziekenhuizen in Colombia van goede kwaliteit?

In de grote steden van Colombia zijn de ziekenhuizen van een redelijk goede kwaliteit. Hierbuiten is de kwaliteit en beschikbaarheid van medische zorg een stuk minder. Heb je medische hulp nodig, zoek dan bij voorkeur een ziekenhuis in een grote stad. Ook privéklinieken zijn een optie, hoewel deze vaak duurder zijn en soms niet volledig gedekt worden.

Wanneer mogelijk kan gewacht worden tot terugkeer om de medische zorg te ontvangen. Raadpleeg waar mogelijk ook je zorg- en/of reisverzekeraar voor een advies.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This