Inentingen China

Vaccinaties en inentingen China

Ga je binnenkort op vakantie naar China? Of moet je voor een zakentrip naar Peking? Ongeacht de aard van je bezoek, is het belangrijk om over de juiste inentingen te beschikken voordat je de reis naar China begint. Zo kun je met een gerust gevoel dit prachtige land bezoeken.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor China.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

China: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voordat je arriveert in China in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is een inenting tegen deze ziekte verplicht. Let op: ook bij een overstap van meer dan twaalf uur in een land waar gele koorts heerst geldt deze regel.Weet je niet zeker of dit voor jou geldt? Bekijk dan ook de lijst van gele koorts-landen.

China: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende inentingen worden aanbevolen voor een bezoek aan China: buiktyfus, hepatitis A, hepatitis B, DTP en BMR. Een BMR vaccinatie is in principe alleen vereist wanneer je nooit een mazelen vaccinatie hebt ontvangen.

China: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in China, dan worden de volgende inentingen aanbevolen: Japanse encephalitis, rabiës en tekenencephalitis. In zeldzame gevallen in een BCG-vaccinatie tegen tuberculose noodzakelijk.

Of de genoemde inentingen noodzakelijk zijn, hangt ook af van het gebied in China dat bezocht wordt en de activiteiten die worden ondernomen tijdens het bezoek. Bespreek de details van je reis met een expert van Stadskliniek voor een vaccinatieadvies op maat.

Over de inentingen voor China

China is een groot land dat diverse klimaten kent, waarin ook verschillende infectieziekten kunnen voorkomen. Met de juiste vaccinaties kan je met een gerust hart op reis naar China.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in China, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in China. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

 

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan China. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een verblijf in China aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in China. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan China, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Deze drie infectieziektes zijn al lange tijd vrijwel volledig uitgeroeid in Nederland, maar kunnen onder meer in China nog voorkomen. De meeste Nederlanders hebben als kind het BMR-vaccin ontvangen. Is dit niet (volledig) gebeurd, dan wordt een vaccinatie aanbevolen voor een reis naar China.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van China, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder China. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee twee prikken. Haal deze bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in China straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tekenencafalitis

Tekenencephalitis is een ontsteking van de hersenen, veroorzaakt door een virus dat kan worden overgedragen bij een tekenbeet. Een infectie kan ook plaatsvinden bij het drinken van ongepasteuriseerde melk. 

Tekenencephalitis is niet hetzelfde als de ziekte van Lyme en kan levensbedreigend zijn. Bespreek met een deskundige van Stadskliniek of een vaccinatie noodzakelijk is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor China

China heeft, net als de meeste andere oost-Aziatische landen, een zeer rijke eetcultuur. Het land heeft echter ook een andere standaard voor voedselhygiëne dan Nederland. Het risico op voedselvergiftiging en bijhorende klachten als diarree en buikloop is dan ook groter in China.

Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en eetstalletjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.

Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen. 

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

Probeer bij voorkeur niet verder te reizen bij diarree, maar blijf op één plek tot de ziekte over is gegaan. Zo herstel je sneller en loop je minder risico op uitdroging tijdens je bezoek aan China.

In het grootste gedeelte van China komt geen malaria voor. Dit is wel het geval in het zuidelijke gebied aan de grens van Myanmar, op het eiland Hainan en in een kleine regio ten westen van Shanghai. Afhankelijk van de route van je reis kan het gebruik van malariatabletten worden aanbevolen.

Muggen in China kunnen soms ook andere virussen met zich meedragen, waaronder het zikavirus en Chikungunya. Voor deze ziektes bestaat geen vaccin. Voorkom muggenbeten door DEET te gebruiken, te slapen onder een klamboe en lange kleding te dragen.

Het leidingwater in China is niet veilig om te drinken, maar kan wel gebruikt worden om de tanden te poetsen en te douchen. Koop drinkwater in winkels.

Veelgestelde vragen China

Waarom worden sommige inentingen alleen bij een langer verblijf in China aanbevolen?
Inentingen die alleen worden aanbevolen bij een langer verblijf zijn voor ziektes die minder vaak voorkomen in China. Verblijf je langer in China, dan neemte de kans toe dat je een keer in een situatie terechtkomt waarin je besmet wordt met een dergelijke ziekte.

Dit heeft overigens ook te maken met de aard van je reis. Japanse encefalitis is een voorbeeld van een ziekte die je niet zomaar oploopt als je alleen in de steden van China verblijft. Deze ziekte komt met name voor in het platteland in gebieden waar zich veel vee bevindt.

We raden aan om je reis zo goed mogelijk te bespreken met een expert van StadsKliniek. De expert kan je alles vertellen over de risico’s en een advies op maat geven met betrekking tot vaccinaties voor een langer verblijf.

Kan ik malaria oplopen in China?

Dit ligt eraan waar in China je gaat verblijven. In het grootste deel van het land komt geen malaria voor. Dit is wel het geval in de regio Yunan (grensgebied met Myanmar/Birma) en het eiland Hainan. Daarnaast is er een gebied ten westen van Shanghai waar malaria kan voorkomen.

Of je malariamedicatie moet nemen, hangt af van het gebied waar je gaat reizen en hoe lang je hier gaat verblijven. Bespreek je reis met een expert van StadsKliniek met een advies op maat.

Zijn muggen gevaarlijk in China?
Naast de malariagebieden van China, kunnen muggen ook buiten deze regio’s gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Muggen in het land kunnen onder meer het zikavirus, chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en Japanse encefalitis overbrengen.

Het is daarom altijd verstandig om gebruik te maken van muggenwering. Gebruik middelen die DEET bevatten. Dit is een stof die zeer goed werkt tegen muggen. Slaap je in de buitenlucht of plekken waar ramen openstaan, dan raden we je aan om onder een klamboe te slapen. Daarbij geniet een geïmpregneerde klamboe de voorkeur. Dit is een klamboe die een stof bevat waarop muggen niet kunnen landen. Zo kun je ook niet gestoken worden wanneer je met een lichaamsdeel tegen de klamboe aan ligt.

De stof waarmee de klamboe geïmpregneerd is, is niet gevaarlijk voor mensen.

Kan ik veilig eten bij eetstalletjes op straat in China?
Dit kan verschillen per kraampje. De standaard voor (voedsel)hygiëne in China is minder hoog dan in Nederland. Wees kritisch voor je eten koopt of straat of in restaurants. Eten dat lange tijd ongekoeld bewaard is gebleven, kan leiden tot voedselvergiftigingen.

Eet uitsluitend vlees of vis dat goed doorbakken is en groente die gekookt is. Over het algemeen is een goede vuistregel dat kraampjes waar veel lokale bewoners eten van goede kwaliteit is.

Het is verstandig om vanuit Nederland medicijnen als loperamide en ORS mee te nemen voor het geval je te maken krijgt met een voedselvergiftiging.

Heb ik andere vaccinaties nodig voor omringende landen van China?

Dit kan sterk verschillen per land. De meeste reizigers in China reizen vervolgens naar het zuiden, om hier Vietnam, Laos of Myanmar binnen te gaan. Voor deze landen gelden geen extra vaccinaties.

Voor andere landen kan dit anders zijn. Weet je vooraf welke landen je gaat bezoeken, ga dan voor ieder land na welke inentingen verstandig zijn om te halen. Zo weet je altijd zeker dat je goed beschermd begint aan je reis.

Loop ik extra risico op ziekte in specifieke regio’s van China?

Naast de malariagebieden, loop je in China doorgaans extra risico in de natuur en landelijke gebieden. Zo komt Japanse encefalitis met name voor in gebieden waar vee wordt gehouden. Let in deze gebieden extra goed op muggenwering.

In bosrijke gebieden en grasland in China komen teken voor die tekenencefalitis kunnen veroorzaken, een ernstige ziekte. Ga je verblijven in dergelijke gebieden, dan is een vaccinatie tegen tekenencefalitis aanbevolen.

Bespreek je reis met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Mijn vaccinatie is net verlopen. Heb ik toch een nieuwe vaccinatie nodig?

Ja, dat is nodig. Wanneer een vaccinatie is verlopen, ben je niet meer (volledig) beschermd tegen de betreffende ziekte. Dit betekent dat je de ziekte weer kunt oplopen en dus een gezondheidsrisico loopt.

Ook als je vaccinatie tijdens je verblijf in China verloopt, raden we aan om voorafgaand aan je reis de inenting te laten vernieuwen. Zo weet je zeker dat je volledig beschermd op reis gaat en loop je geen onnodige risico’s op ziekte.

Wat moet ik doen als ik gebeten, gekrabd of gelikt ben door een dier?
Zoogdieren kunnen mogelijk rabiës dragen, een dodelijke ziekte waar ook mensen mee besmet kunne worden. Zelfs wanneer je ingeënt bent tegen rabiës is de ziekte dodelijk zonder behandeling. De ziekte kan worden overgedragen door een beet, krab of lik van een besmet dier.

Je kunt niet altijd aan een dier zien of het besmet is. Ben je gekrabd, gelikt of gebeten door een dier, dan raden we je ten zeerste aan om direct een arts te bezoeken voor behandeling. Neem geen risico, omdat het uitblijven van behandeling bij besmetting dodelijk is.

Is de gezondheidszorg in China van goede kwaliteit?
De gezondheidszorg in de grote steden van China is van een zeer behoorlijk niveau. In de gebieden daarbuiten kan dit een stuk minder zijn. Heb je medische zorg nodig, dan is het verstandig om deze te zoeken in een groot ziekenhuis in een grote stad. Neem vooraf altijd contact op met je verzekeraar voor advies en om er zeker van te zijn dat de medische zorg gedekt is.

Houd er rekening mee dat je de behandeling meestal direct moet betalen in China. Je kunt dit vervolgens later declareren via je verzekeraar.

Hoe zit het met de luchtvervuiling in China?
In de grote steden van China is er vaak sprake van ernstige smog. Dit wordt veroorzaakt door uitlaatgassen van auto’s en andere voertuigen. Deze smog kan leiden tot irritaties van de luchtwegen, zeker wanneer je al een zwakke gezondheid hebt of een luchtwegaandoening.

In warme periodes is de smog doorgaans het ergste, maar het hele jaar door kun je hier last van hebben. Je kunt een luchtmasker gebruiken om klachten tegen te gaan. Reis je met jonge kinderen of heb je klachten met betrekking tot de luchtwegen, dan raden we je aan niet langer dan noodzakelijk in dergelijke steden te verblijven.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This