Inentingen Chili

Reisvaccinaties Chili

Ga je binnenkort op reis naar Chili, of moet je voor je werk bijvoorbeeld in Santiago zijn? Ga goed voorbereid op reis, door de juiste inentingen te halen. Door je te laten vaccineren loop je niet het risico om voorkombare ziektes op te lopen tijdens je reis.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Chili halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 6 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Chili: welke inentingen zijn verplicht?

De Chileense overheid heeft geen vaccinaties verplicht gesteld voor een bezoek aan het land. Wel worden er enkele vaccinaties aanbevolen.

Chili: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Chili worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A.

Anders dan in veel andere landen in Zuid-Amerika, komt in Chili geen gele koorts voor. Ga je ook andere landen in Zuid-Amerika bezoeken, houd dan rekening met een mogelijk verplichte vaccinatie.

Chili: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Chili, dan wordt ook een vaccinatie tegen rabiës aanbevolen.

Soms wordt deze vaccinatie ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek je route en de aard van je reis voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Chili

In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen, loop je in Chili een relatief laag risico op ziektes waartegen je gevaccineerd kan worden. Lees hieronder meer over de inentingen die worden aanbevolen voor Chili.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Chili.

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Chili. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Chili straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Chili

Chili is het best ontwikkelde land van Zuid-Amerika, maar de standaard voor onder meer hygiëne en gezondheidszorg is nog altijd lager dan we gewend zijn in Nederland. Reizigersdiarree kan optreden in het land. Meestal als gevolg van het nuttigen van verontreinigd voedsel of water.

Let er bij het kopen van eten goed op dat alles is doorbakken of gekookt. Vermijd kraampjes waar eten lange tijd buiten in de zon heeft gelegen, omdat dit een broeinest kan zijn voor ziektemakers.

Heb je een voedselvergiftiging opgelopen, dan kunnen loperamide en ORS de klachten verminderen. Deze medicijnen zijn bij de drogist verkrijgbaar en kun je vanuit Nederland meenemen. Ook middelen die helpen met hydrateren bij diarree of overgeven kunnen bij de drogist gekocht worden.

Houd er rekening mee dat diarree een mechanisme is om ziekteverwekkers uit het lichaam te krijgen. Loperamide blokkeert dit, wat niet alleen wenselijk is. Het wordt aangeraden om loperamide alleen te gebruiken wanneer er praktische of medische redenen zijn om de diarree te stoppen.

Malaria komt niet voor in Chili, maar dengue, Chikungunya en het zikavirus wel. Bescherm jezelf goed met anti-muggenmiddelen die DEET bevatten. Draag daarnaast zoveel mogelijk bedekkende kleding en slaap onder een klamboe. De meeste muggensoorten prikken vooral in de ochtend en vroege avond.

In stedelijke gebieden van Chili is het leidingwater veilig om te drinken. In de landelijke gebieden verschilt dit sterk per regio. Buiten steden wordt aanbevolen om geen risico te nemen en drinkwater in winkels te kopen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This