Inentingen Chili

Reisvaccinaties Chili

Ga je binnenkort op reis naar Chili, of moet je voor je werk bijvoorbeeld in Santiago zijn? Ga goed voorbereid op reis, door de juiste inentingen te halen. Door je te laten vaccineren loop je niet het risico om voorkombare ziektes op te lopen tijdens je reis.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Chili halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Chili: welke inentingen zijn verplicht?

De Chileense overheid heeft geen vaccinaties verplicht gesteld voor een bezoek aan het land. Wel worden er enkele vaccinaties aanbevolen.

Chili: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Chili worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en hepatitis A.

Anders dan in veel andere landen in Zuid-Amerika, komt in Chili geen gele koorts voor. Ga je ook andere landen in Zuid-Amerika bezoeken, houd dan rekening met een mogelijk verplichte vaccinatie.

Chili: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Chili, dan wordt soms ook een vaccinatie tegen rabiës aanbevolen. Rabiës wordt in principe alleen aanbevolen wanneer je intensief in contact komt met wilde dieren. De ziekte is zeldzaam onder dieren in bewoonde gebieden in Chili.

Soms wordt deze vaccinatie ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek je route en de aard van je reis voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Chili

In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen, loop je in Chili een relatief laag risico op ziektes waartegen je gevaccineerd kan worden. Lees hieronder meer over de inentingen die worden aanbevolen voor Chili.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Chili.

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Chili. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Chili

Chili is het best ontwikkelde land van Zuid-Amerika, maar de standaard voor onder meer hygiëne en gezondheidszorg is nog altijd lager dan we gewend zijn in Nederland. Reizigersdiarree kan optreden in het land. Meestal als gevolg van het nuttigen van verontreinigd voedsel of water.

Let er bij het kopen van eten goed op dat alles is doorbakken of gekookt. Vermijd kraampjes waar eten lange tijd buiten in de zon heeft gelegen, omdat dit een broeinest kan zijn voor ziektemakers.

Heb je een voedselvergiftiging opgelopen, dan kunnen loperamide en ORS de klachten verminderen. Deze medicijnen zijn bij de drogist verkrijgbaar en kun je vanuit Nederland meenemen. Ook middelen die helpen met hydrateren bij diarree of overgeven kunnen bij de drogist gekocht worden.

Houd er rekening mee dat diarree een mechanisme is om ziekteverwekkers uit het lichaam te krijgen. Loperamide blokkeert dit, wat niet alleen wenselijk is. Het wordt aangeraden om loperamide alleen te gebruiken wanneer er praktische of medische redenen zijn om de diarree te stoppen.

Malaria komt niet voor in Chili, maar dengue, Chikungunya en het zikavirus wel. Bescherm jezelf goed met anti-muggenmiddelen die DEET bevatten. Draag daarnaast zoveel mogelijk bedekkende kleding en slaap onder een klamboe. De meeste muggensoorten prikken vooral in de ochtend en vroege avond.

In stedelijke gebieden van Chili is het leidingwater veilig om te drinken. In de landelijke gebieden verschilt dit sterk per regio. Buiten steden wordt aanbevolen om geen risico te nemen en drinkwater in winkels te kopen.

Veelgestelde vragen Chili

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Chili aanbevolen?

Sommige (tropische) infectieziekten komen vaker voor dan andere. Om deze reden worden sommige vaccinaties al bij ieder verblijf in Chili aanbevolen, terwijl andere inentingen alleen worden aanbevolen als je gedurende een langere tijd in Chili bent.

In het geval van Chili gaat het bijvoorbeeld om rabiës. Hoe langer je in Chili verblijft, hoe groter de kans dat je in een situatie terecht komt waarbij je rabiës zou kunnen oplopen.

Kan ik malaria oplopen in Chili?

In Chili komt geen malaria voor. Het is dan ook niet nodig om preventieve malariamedicatie mee te nemen als je uitsluitend naar Chili reist. In sommige landen in de regio van Chili komt echter wel malaria voor.

Ga je een reis door meerdere landen in Zuid-Amerika maken, bespreek deze dan tijdens je afspraak bij StadsKliniek. Je ontvangt dan een advies op maat voor malaria en reisvaccinaties.

Kunnen muggen in Chili andere ziektes dan malaria dragen?

Hoewel je in Chili geen malaria kunt oplopen, kun je wel andere muggenziekten oplopen: chikungunya, dengue (knokkelkoorts) en zika. De muggen die deze ziektes overbrengen steken dag en nacht, dus bescherm jezelf goed met middelen als DEET.

Slaap bij voorkeur onder een klamboe en neem contact op met een arts wanneer je symptomen vertoont die lijken op één van de genoemde ziektes. Het is helaas niet mogelijk om een vaccinatie te ontvangen voor deze drie ziektes.

Kan ik veilig eten bij kleine eetstalletjes in Chili?

Met name in de buitengebieden van Chili kun je soms eetstalletjes tegenkomen voor een maaltijd. Chili is een ontwikkeld land, maar in meer afgelegen gebieden zijn de faciliteiten soms minder goed.

Wees kritisch en wees er zeker van dat eten goed gekookt of gebakken wordt om een voedselvergiftiging te voorkomen. Voedsel dat langere tijd ongekoeld bewaard is gebleven kan besmet of bedorven zijn en zo ziekte veroorzaken.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Chili?

Chili grenst aan Argentinië, Bolivia en in het uiterste noorden Peru. Ga je naar Argentinië, dan wordt soms ook een gele koorts-vaccinatie aanbevolen. Dit is afhankelijk van de regio die je gaat bezoeken. Bespreek dit tijdens je afspraak bij StadsKliniek. Ditzelfde geldt voor Peru. Bovendien wordt bij een langer verblijf in Peru (drie maanden of meer) een hepatitis B-vaccinatie aanbevolen.

Ga je ook naar Bolivia, dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht als je via een gele koorts-land reist. Bij een verblijf van drie maanden of langer in Bolivia wordt ook een hepatitis B-vaccinatie aanbevolen, bovenop de vaccinaties voor Chili.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Bij vaccinaties kan het altijd zijn dat er bijwerkingen ontstaan. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een gevoelige en pijnlijke op de plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.

In vrijwel alle gevallen verdwijnen deze al binnen één á twee dagen. Veel mensen ondervinden (wanneer zij gezond zijn) helemaal geen bijwerkingen. Ben je ziek of heb je andere gezondheidsklachten, geef dit dan vooraf aan. Er kan dan een inschatting gemaakt worden of de vaccinatie bijvoorbeeld moet worden uitgesteld.

In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie ontstaan. Ontstaat deze en heb je de kliniek al verlaten, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is erg belangrijk. Wanneer een vaccinatie is verlopen, betekent dit dat de vaccinatie in veel gevallen niet meer gehele bescherming biedt. Je kunt dan alsnog ziek worden bij een besmetting met de betreffende ziektemaker.

Bij een vaccinatie die verplicht is gesteld, kan een verlopen vaccinatie ook betekenen dat je de toegang tot het land wordt ontzegd.

Neem geen risico en laat vaccinaties tijdig vernieuwen, ook als de vaccinatie verloopt gedurende je verblijf. Zo weet je zeker dat je veilig op het vliegtuig naar Chili kunt stappen.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren, waaronder honden en katten, kunnen soms rabiës dragen. Dit is niet altijd van buitenaf zichtbaar aan het dier. Rabiës is een dodelijke ziekte wanneer behandeling uitblijft en kan vrij gemakkelijk overgedragen worden. Een beet, krab of lik kan voldoende zijn.

Neem geen enkel risico en zoek direct medische hulp wanneer dit is gebeurd. Zo kun je snel behandeld worden. Zonder behandeling kan het verloop van de ziekte snel zijn.

Ook als je een rabiësvaccinatie hebt gehad, moet je nog behandeld worden. Het verschil is dat het medicijn dat je krijgt wanneer je al gevaccineerd bent op meer plekken op de wereld beschikbaar is.

Komen er zandvlooien voor in Chili?

Er kunnen zandvlooien voorkomen op de stranden van Chili, hoewel ze in Chili minder vaak voorkomen dan andere landen van Zuid-Amerika. Zandvlooien veroorzaken vervelende bultjes en irritaties van de huid.

Ze zijn met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief. Hoewel de beten zelf niet per definitie gevaarlijk zijn, irriteren ze wel en kunnen ze leiden tot andere huidinfecties. Volg lokale adviezen op om beten van zandvlooien te voorkomen. Woel daarnaast zo min mogelijk in het zand, omdat de zandvlooien met name overdag net onder het zandoppervlakte leven.

Zijn de ziekenhuizen in Chili van goede kwaliteit?

Chili kent net als Nederland algemeen beschikbare gezondheidszorg. Het land is ontwikkeld en over het algemeen is de kwaliteit van ziekenhuizen in Chili goed. Heb je de mogelijkheid, dan is het altijd de beste optie om wel een ziekenhuis in een grote stad te bezoeken.

Ook kun je de Nederlandse ambassade benaderen, die beschikt over Nederlandse artsen. Raadpleeg ook je zorgverzekeraar voor advies.

Kan ik medicijnen kopen in Chili?

In heel Chili vind je apotheken die een goed assortiment hebben van basismedicijnen. Deze zijn in principe altijd van veilige en goede kwaliteit, maar controleer voor de zekerheid de houdbaarheidsdatum.

Je doet er altijd goed aan om zelf ook een reisapotheek mee te nemen naar Chili, met middelen als loperamide (diarreeremmer) en ORS (hydrateren bij voedselvergiftiging).

Kan ik veilig zwemmen in Chili?

Je kunt in principe veilig zwemmen in de zee van Chili, maar let goed op lokale aanwijzingen. Stromingen, kwallen en haaien kunnen gevaar veroorzaken. Bij zoetwater (bijvoorbeeld meertjes) is het ook een goed idee om lokale bewoners te raadplegen over de veiligheid.

Je loopt in Chili niet het risico op de wormziekte bilharzia, die in andere landen wel voorkomt.

Is een tocht door de jungle gevaarlijk in Chili?

De bossen van Chili kennen gevaren. Mede door de enorme grootte van de gebieden kun je makkelijk verdwaald raken. Volg paden en routes die zijn vastgesteld en ga niet alleen door onherbergzaam gebied wandelen.

Bij minder toeristische gebieden kan een gids uitkomst bieden.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This