Inentingen Cambodja
Reisvaccinaties Cambodja
Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Cambodja, bijvoorbeeld om het magische Angkor Wat te bezoeken, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Cambodja loop je het risico op enkele ziektes die voorkomen kunnen worden met inentingen.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Cambodja halen bij Stadskliniek.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Cambodja: welke inentingen zijn verplicht?
Ben je gedurende de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek aan Cambodja in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een vaccinatie tegen deze ziekte verplicht. Dit geldt ook voor mensen die alleen een overstap hebben gemaakt in een land waar gele koorts voorkomt.
Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou geldt.
Cambodja: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Voor een bezoek aan Cambodja worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR.
De BMR-vaccinatie is voor mensen geboren vanaf 1976 in principe niet nodig, omdat kinderen in Nederland sinds dat jaar de vaccinatie ontvangen. Een herhaalvaccinatie is niet vereist voor volledige bescherming.
Cambodja: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden in Cambodja, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës, buiktyfus en in sommige gevallen ook Japanse encefalitis en tuberculose (BCG).
In sommige gevallen worden deze vaccinaties ook aanbevolen bij een korter verblijf. Bespreek je reis door Cambodja met een expert van Stadskliniek om een advies op maat te ontvangen.
Over de inentingen voor Cambodja
In Cambodja heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur boven de 25 graden. Hierdoor komen er tropische ziektes voor die we in Nederland niet kennen. Daarnaast is de staat van de gezondheidszorg en hygiëne minder goed dan in Nederland, waardoor ziektes die in Nederland nagenoeg uitgestorven zijn voorkomen in Cambodja.
Gele koorts
Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Cambodja, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Cambodja.
Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.
Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.
Hepatitis A
De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Cambodja. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.
De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Cambodja. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.
Hepatitis B
Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.
Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Cambodja en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.
BMR
BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Cambodja. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.
Rabiës
Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Cambodja straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.
Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.
Buiktyfus
Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Cambodja, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.
Japanse encefalitis
Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Cambodja. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.
De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.
Tuberculose (BCG)
Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Cambodja. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Cambodja, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Cambodja
Cambodja is een prachtig land dat met name bekend is door Angkor Wat, een eeuwenoud tempelcomplex dat wordt gezien als één van de zeven wereldwonderen en de Killing Fields, massagraven die zijn ontstaan gedurende de beruchte tijd van de Rode Khmer.
Cambodja is een land dat veel armoede kent, een minder goede standaard heeft voor hygiëne en gezondheidszorg en bovendien een tropisch klimaat kent. Hierdoor loop je gezondheidsrisico’s in het land die we in Nederland niet hebben.
Net als in de meeste landen, loop je in Cambodja een verhoogd risico op reizigersdiarree. Meestal wordt dit veroorzaakt door het nuttigen van bedorven of besmet voedsel. Vermijd eetstalletjes waar eten langere tijd ongekoeld in de zon heeft gelegen.
Wees er zeker van dat met name vlees, vis en schaaldieren goed gebakken worden voor consumptie.
Loop je toch reizigersdiarree op, dan is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Uitdroging kan snel optreden in een tropisch klimaat in combinatie met een voedselvergiftiging.
ORS is een middel dat kan helpen om gehydrateerd te blijven. Dit is verkrijgbaar bij iedere drogist. Loperamide is een diarreeremmer die genomen kan worden tegen de reizigersdiarree. Houd er rekening mee dat diarree ook helpt om de ziektemakers uit het lichaam te verwijderen.
Wanneer er geen medische of praktische noodzaak is, wordt aangeraden geen loperamide te gebruiken bij reizigersdiarree.
In Cambodja komt malaria voor. Behalve in de grensregio met Vietnam in het uiterste zuidoosten, wordt doorgaans aangeraden om malariamedicatie te nemen. Bespreek met een expert van Stadskliniek je reis voor een malaria-advies op maat.
Naast malaria, kunnen muggen in Cambodja ook het zikavirus, chikungunya en dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Voor deze ziektes is geen vaccinatie beschikbaar.
Bescherm jezelf tegen muggen met DEET, door te slapen onder een klamboe (bij voorkeur geïmpregneerd) en waar mogelijk bedekkende kleding te dragen. Het verschilt per muggensoort wanneer de mug het meest actief is, maar over het algemeen merk je ‘s avonds het meest van muggen.
Neem bij twijfel over klachten en symptomen altijd contact op met een arts.
In zoet water in Cambodja kan schistosomiasis voorkomen, ook wel bekend als bilharzia. Dit is een parasiet die de huid kan penetreren en ziekte kan veroorzaken. Het wordt afgeraden om in stilstaand zoet water te gaan zwemmen.
Leidingwater in Cambodja is niet veilig om te drinken. Koop water in flessen in één van de vele winkeltjes. Douchen en tandenpoetsen (niet doorslikken) kan wel met leidingwater.
Veelgestelde vragen Cambodja
Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Cambodja aanbevolen?
Dit heeft met name te maken met het risico om de betreffende ziekte op te lopen. Inentingen die alleen worden aanbevolen bij een langer verblijf komen in principe minder vaak voor. Hoe langer je in Cambodja verblijft, hoe groter het risico dat je een keer in een situatie terecht komt waar je de ziekte kunt oplopen.
Om deze reden worden sommige reisvaccinaties alleen aanbevolen wanneer je langdurig in Cambodja verblijft.
Houd er echter rekening mee dat ook de aard van je bezoek van invloed is. Japanse encefalitis is hier een goed voorbeeld van. Dit is een ziekte die door muggen wordt overgebracht van dieren die met name op het platteland leven. Ga je slechts voor korte tijd naar Cambodja, maar zit je wel veel in landelijke gebieden, dan kan de vaccinaties alsnog worden aanbevolen.
Bespreek je reis door Cambodja met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat. Zo ga je altijd veilig op reis.
Kan ik malaria oplopen in Cambodja?
Ja, dat is mogelijk. In het hele land komt malaria voor, hoewel het wel een redelijk zeldzame ziekte is. Over het algemeen wordt aanbevolen om alleen muggenwering te gebruiken. Kies hierbij altijd voor middelen die DEET bevatten. Slaap bovendien onder een klamboe, bij voorkeur een geïmpregneerd. Met een geïmpregneerde klamboe kunnen muggen niet goed landen op je klamboe en wordt je niet door je klamboe gestoken wanneer een lichaamsdeel tegen de klamboe aan ligt.
In de zuidelijke kustregio wordt soms wel aanbevolen om een noodbehandeling met malariamedicatie te nemen. Of dit voor jou geldt, hangt onder meer af van de exacte regio die je gaat bezoeken.
Bespreek je (verwachte) reis door Cambodja met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.
Kunnen muggen in Cambodja andere ziektes dan malaria dragen?
Ja, muggen in Cambodja kunnen ook chikungunya, dengue (knokkelkoorts), zika en Japanse encefalitis overdragen. Het risico hierop verschilt per regio en per ziekte. Er is alleen een vaccinatie beschikbaar tegen Japanse encefalitis. Of dit nodig is hangt af van het soort reis dat je gaat maken.
Het is belangrijk om goede muggenwering te gebruiken. Kies voor middelen met DEET en slaap bij voorkeur onder een geïmpregneerde klamboe. Een geïmpregneerde klamboe voorkomt dat muggen kunnen landen op de klamboe. Zo wordt je niet per ongeluk door de klamboe heen gestoken wanneer je tegen de klamboe aan ligt.
Heb je klachten die je niet kunt thuisbrengen, neem dan geen risico en raadpleeg een arts.
Kan ik veilig eten bij eetstalletjes in Cambodja?
Over het algemeen is een goede vuistregel dat kraampjes die populair zijn onder de lokale bevolking veiliger zijn dan kraampjes waar minder wordt verkocht. Neem altijd anti-diarreemiddelen als ORS en loperamide mee, omdat reizigersziekte niet altijd te voorkomen is.
Heb ik andere inentingen nodig voor de omringende landen van Cambodja?
De reisvaccinaties die worden aanbevolen voor Cambodja, gelden ook voor Thailand, Laos en Vietnam. Er zijn over het algemeen geen aanvullende reisvaccinaties nodig voor omliggende landen.
Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
Ben je ziek of heb je om andere redenen een verlaagde weerstand, dan kan het verstandig zijn om de vaccinaties uit te stellen. Neem contact op met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.
Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?
Na deze periode biedt de vaccinatie niet langer volledige zekerheid en zou je alsnog ziektes kunnen krijgen waartegen je ingeënt bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinatie opnieuw te halen, ook als de inenting pas net verlopen is.
Alleen door met geldige reisvaccinaties op pad te gaan, weet je zeker dat je beschermd bent en niet onverhoopt ziek wordt.
Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
Veel zoogdieren in Cambodja, waaronder vleermuizen, honden, katten en apen, kunnen rabiës dragen, ook wel bekend als hondsdolheid. Deze ziekte is erg besmettelijk en kan met een krab, beet of lik al worden overgedragen.
Zelfs met een rabiës-vaccinatie heb je behandeling nodig bij een besmetting. De medicatie die je nodig hebt als je al een vaccinatie hebt ontvangen is breder beschikbaar op de wereld, ook in arme gebieden. Dit verhoogt de kans op tijdige behandeling ten opzichte van een situatie waarin je niet bent gevaccineerd tegen rabiës. Bij een besmetting zonder eerdere vaccinatie moet je vaak uitwijken naar grotere ziekenhuizen, soms in zelfs in een ander land.
Je kunt niet altijd aan een dier zien of het rabiës draagt en merkt het ook niet altijd direct of je besmet bent. Neem daarom nooit een risico en zoek direct medische hulp. Zonder behandeling is rabiës altijd dodelijk.
Komen er zandvlooien voor in Cambodja?
Je kunt jezelf beschermen door niet in het zand te woelen en middelen met DEET op je huid te smeren, maar we raden aan om stranden rond zonsopkomst en zonsondergang te vermijden. De bultjes die beten veroorzaken verdwijnen doorgaans na enkele dagen weer, waarbij ook de jeuk en irritatie langzaam afneemt.
Zijn de ziekenhuizen in Cambodja van goede kwaliteit?
Voor kleinere behandelingen kun je wel terecht in ziekenhuizen in Cambodja. Neem altijd contact op met je zorg- of reisverzekeraar voor je een behandeling laat uitvoeren in Cambodja of andere landen. De verzekeraar kan advies geven en bovendien meer vertellen over de dekking in jouw situatie.
Kan ik veilig zwemmen in Cambodja?
Na twee tot zes weken kan er onder meer koorts, spierpijn, rillingen en spierpijn ontstaan. Zonder behandeling kan de ziekte in de loop der jaren verergeren, maar de ziekte is bij herkenning goed te behandelen in Nederland.
Er kan zonder risico op schistosomiasis gezwommen worden in gechloreerde zwembaden of zeewater. Houd er wel rekening mee dat in de zee kwallen kunnen voorkomen.
Kan ik veilig wandelen in de natuur van Cambodja?
Ga nooit van aangegeven paden af en ga bij een jungletrekking altijd samen met een ervaren gids op pad.