Inentingen Brazilië
Vaccinaties en inentingen Brazilië
Ben je een vakantie in Brazilië aan het plannen? Of moet je voor een zakenreis naar bijvoorbeeld Rio de Janeiro of São Paulo? Voordat je reis naar Brazilië begint, is het belangrijk om de juiste vaccinaties te ontvangen. Met de benodigde inentingen kun je met een gerust gevoel op het vliegtuig stappen.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Brazilië halen bij Stadskliniek.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
De voordelen van Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Brazilië: welke inentingen zijn verplicht?
De Braziliaanse overheid heeft geen inentingen verplicht gesteld voor bezoekers aan het land. Afhankelijk van de regio die bezocht worden, worden enkele vaccinaties wel aanbevolen.
Brazilië: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Hoewel geen enkele vaccinatie verplicht is bij een bezoek aan Brazilië, zijn er wel enkele inentingen die sterk worden aanbevolen. In Brazilië loopt men een hoger risico om bepaalde ziektes op te lopen dan in Nederland.
De volgende inentingen worden aanbevolen bij een bezoek aan Brazilië: DTP, hepatitis A en gele koorts. De aanbeveling voor een gele koorts-vaccinatie geldt in principe niet wanneer alleen de oostkust van het land bezocht. Bespreek met een expert van Stadskliniek of een inenting tegen gele koorts noodzakelijk is.
Brazilië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden in Brazilië, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B en rabiës. Deze vaccinaties worden soms ook aanbevolen bij een korter verblijf, afhankelijk van de regio waarin men verblijft en de activiteiten die worden ondernomen.
Over de inentingen voor Brazilië
In grote delen van Brazilië heerst een tropisch klimaat, waarin meer ziektemakers voorkomen dan in Nederland het geval is. Bovendien is de gezondheidszorg in Brazilië minder ontwikkeld dan in Nederland. Met de aanbevolen inentingen is een verblijf in het Brazilië veiliger.
Gele koorts
Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.
Gele koorts komt in principe niet voor in het oostelijke kustgebied van Brazilië, maar wel in het binnenland. Bespreek met een expert van Stadskliniek of een inenting noodzakelijk is.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Brazilië.
Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.
Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.
Hepatitis A
Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.
De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Brazilië. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.
Hepatitis B
Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.
Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Brazilië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.
Rabiës
Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Brazilië straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.
Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Brazilië
In Brazilië komen diverse tropische ziektes voor die een gezondheidsrisico kunnen vormen voor reizigers. Helaas bestaat niet voor iedere ziekte een vaccin, waardoor preventie essentieel is.
Muggen in Brazilië kunnen verschillende infectieziektes met zich meedragen, met name in het binnenland. Muggen in het land kunnen onder meer ziektemakers dragen die dengue (knokkelkoorts) en veroorzaken. Ook komt het zikavirus voor in Brazilië, hoewel de aanwezigheid van het virus recentelijk sterk is afgenomen.
Voor alle genoemde aandoeningen bestaat vooralsnog geen vaccin. Bescherming tegen muggenbeten is dan ook essentieel. Vermijd muggenbeten met DEET-spray, gebruik een klamboe in de nacht en trek lange kleding aan wanneer je de natuur ingaat.
Malaria komt in principe alleen voor in de noordelijke helft van Brazilië. Bespreek met een expert of het slikken van malariatabletten noodzakelijk is tijdens je bezoek aan het land.
De hygiëne in restaurants, cafés en eetstalletjes in Brazilië voldoet niet aan de eisen die in Nederland worden gesteld. Het risico op voedselvergiftiging en andere infecties is dan ook groter in Brazilië.
Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.
Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.
Probeer waar mogelijk op één plek te blijven wanneer je last hebt van reizigersdiarree en niet verder te reizen. Zo krijgt het lichaam meer ruimte om te herstellen en verklein je de kans op uitdroging.
In de grootste delen van Brazilië is het leidingwater niet veilig om te drinken. Het wordt dan ook aangeraden om flessen water te kopen in winkels. Leidingwater in Brazilië is wel veilig om mee te douchen en de tanden te poetsen.
Veelgestelde vragen Brazilië
Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Brazilië aanbevolen?
In het geval van Brazilië gaat het om vaccinaties tegen hepatitis B, rabiës en soms ook tuberculose. Naast de verblijfduur, hangt het advies ook af van de regio waarin je verblijft en de activiteiten die je onderneemt. Zo neemt het risico op rabiës toe wanneer je bijvoorbeeld met zoogdieren gaat werken.
Om deze reden kunnen de vaccinaties ook al bij een korter verblijf in Brazilië worden aanbevolen. Bespreek je reis door Brazilië met een expert van StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat. Zo ga je altijd volledig beschermd op reis.
Kan ik malaria oplopen in Brazilië?
In het gebied ten zuiden en oosten hiervan is het risico op malaria klein tot nihil. Onder meer voor de steden Brasilia, Rio de Janeiro, São Paulo en Porto Alegre is in principe geen kans op malaria.
Wil je weten of je (preventieve) malariamedicatie moet nemen tijdens je reis door Brazilië, neem dan de route meer tijdens je afspraak voor een advies op maat.
Kunnen muggen in Brazilië andere ziektes dan malaria dragen?
Voorkom muggenbeten door mugwerende middelen met DEET te gebruiken, te slapen onder een klamboe (bij voorkeur geïmpregneerd) en waar mogelijk bedekkende kleding te dragen. Dit is met name belangrijk wanneer je een tocht door de natuur maakt, waar meer muggen voorkomen en de kans op een besmetting dus groter is.
Krijg je te maken met klachten en symptomen die je niet kunt thuisbrengen of lijken op de symptomen van één van de genoemde ziektes, raadpleeg dan een arts. Hoewel de ziektes veelal goed behandelbaar zijn, kan het uitblijven van behandeling gevaarlijk zijn.
Kan ik veilig eten bij kleine restaurantjes in Brazilië?
Let waar mogelijk wel goed op de wijze waarop eten wordt bewaard. Voedsel dat lange tijd ongekoeld bewaard is gebleven bederft sneller en kan eerder een voedselvergiftiging veroorzaken.
Krijg je te maken met een voedselvergiftiging, zorg er dan voor dat je goed gehydrateerd blijft door bijvoorbeeld ORS te gebruiken. Bij een ernstige vergiftiging kan ook loperamide (diarreeremmer) uitkomst bieden. Houd er rekening mee dat je door de warmte sneller vocht verliest en dus zeker bij een voedselvergiftiging goed moet letten op voldoende vochtinname.
Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Brazilië?
Reis je vanuit Brazilië naar Frans-Guyana en ga je hier langer dan drie maanden verblijven, dan wordt ook een vaccinatie tegen meningitis aanbevolen.
Voor de andere buurlanden van Brazilië zijn geen extra vaccinaties aanbevolen die niet ook gelden voor Brazilië.
Houd er wel rekening mee dat in sommige buurlanden malaria voorkomt. Het kan zijn dat je vanuit een niet-malariagebied in Brazilië reist naar een malariagebied in een buurland. Probeer je beoogde route te bepalen, zodat je weet of je preventieve malariamedicatie moet meenemen.
Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
Heb je een verzwakte weerstand of ben je al ziek, dan is het risico op klachten groter. In dergelijke gevallen wordt aangeraden om de vaccinatie uit te stellen tot je weerstand weer versterkt is. Is hier geen tijd voor in verband met je vertrekdatum, neem dan contact op met StadsKliniek vaccinaties. Er kan dan gekeken worden of de vaccinatie alsnog veilig uitgevoerd kan worden.
Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?
Wanneer je vanuit Brazilië reist naar een land met verplichte vaccinaties, kan een verlopen vaccinatie bovendien leiden tot een weigering van de toegang tot het land.
Wil je volledig beschermd op reis gaan, zorg er dan altijd voor dat je vaccinaties niet verlopen zijn en haal zo nodig een nieuwe vaccinatie.
Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
Let op: ook wanneer je gevaccineerd bent tegen rabiës moet je nog behandeld worden. Met een vaccinatie wordt er een antiserum gebruikt dat op meer plekken op de wereld beschikbaar is. Zonder vaccinatie moet een ander antiserum worden toegediend, dat meestal alleen in grotere steden beschikbaar is.
Komen er zandvlooien voor in Brazilië?
Zandvlooien zijn doorgaans vooral vanaf zonsondergang tot en met zonsopkomst actief. Vermijd stranden in deze periode en let op lokale waarschuwingen. In sommige gebieden komen veel zandvlooien voor, terwijl in andere gebieden ze (vrijwel) niet aanwezig zijn.
Zandvlooien zijn in principe niet gevaarlijk, maar infecties kunnen gepaard gaan met besmettingen met andere ziektemakers. Raadpleeg een arts wanneer klachten verergeren.
Zijn de ziekenhuizen in Brazilië van goede kwaliteit?
Heb je een medische behandeling nodig, dan wordt aangeraden een ziekenhuis in de grote steden te bezoeken. Bij een niet-acute medische behandeling kan ook gewacht worden op terugkeer naar Nederland.
Raadpleeg waar mogelijk altijd je zorgverzekeraar voordat je medische zorg laat uitvoeren in Brazilië. Zij kunnen je verder adviseren en verifiëren of de behandeling gedekt wordt door de zorgverzekering.
Kan ik medicijnen kopen in Brazilië?
Het wordt aangeraden om reguliere medicijnen zelf mee te nemen vanuit Nederland. Bewaar deze in de originele verpakking om misverstanden bij de douane te voorkomen. Gebruik je medicijnen op recept, neem dit recept dan mee en neem wanneer de medicijnen dit vereisen ook een medisch paspoort mee. Dit geldt bijvoorbeeld voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen.
Kan ik veilig zwemmen in Brazilië?
In het water kunnen ook bloedzuigers voorkomen. Bovendien zijn er gebieden in Brazilië waar alligators voorkomen. Let goed op lokale waarschuwingen en raadpleeg de lokale bevolking voor informatie.
Is een tocht door de jungle gevaarlijk in Brazilië?
Wil je een tocht door de jungle maken, bijvoorbeeld in het Amazonegebied, doe dit dan onder begeleiding van een ervaren gids.