Inentingen Brazilië

Vaccinaties en inentingen Brazilië

Ben je een vakantie in Brazilië aan het plannen? Of moet je voor een zakenreis naar bijvoorbeeld Rio de Janeiro of São Paulo? Voordat je reis naar Brazilië begint, is het belangrijk om de juiste vaccinaties te ontvangen. Met de benodigde inentingen kun je met een gerust gevoel op het vliegtuig stappen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Brazilië halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

De voordelen van Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 6 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Brazilië: welke inentingen zijn verplicht?

De Braziliaanse overheid heeft geen inentingen verplicht gesteld voor bezoekers aan het land. Afhankelijk van de regio die bezocht worden, worden enkele vaccinaties wel aanbevolen.

Brazilië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Hoewel geen enkele vaccinatie verplicht is bij een bezoek aan Brazilië, zijn er wel enkele inentingen die sterk worden aanbevolen. In Brazilië loopt men een hoger risico om bepaalde ziektes op te lopen dan in Nederland.

De volgende inentingen worden aanbevolen bij een bezoek aan Brazilië: DTP, hepatitis A en gele koorts. De aanbeveling voor een gele koorts-vaccinatie geldt in principe niet wanneer alleen de oostkust van het land bezocht. Bespreek met een expert van Stadskliniek of een inenting tegen gele koorts noodzakelijk is.

Brazilië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Brazilië, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B, rabiës en in sommige gevallen tuberculose. Deze vaccinaties worden soms ook aanbevolen bij een korter verblijf, afhankelijk van de regio waarin men verblijft en de activiteiten die worden ondernomen.

Over de inentingen voor Brazilië

In grote delen van Brazilië heerst een tropisch klimaat, waarin meer ziektemakers voorkomen dan in Nederland het geval is. Bovendien is de gezondheidszorg in Brazilië minder ontwikkeld dan in Nederland. Met de aanbevolen inentingen is een verblijf in het Brazilië veiliger.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

Gele koorts komt in principe niet voor in het oostelijke kustgebied van Brazilië, maar wel in het binnenland. Bespreek met een expert van Stadskliniek of een inenting noodzakelijk is.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Brazilië. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

 

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Brazilië. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Brazilië en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Brazilië. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Brazilië, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Brazilië straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Brazilië

In Brazilië komen diverse tropische ziektes voor die een gezondheidsrisico kunnen vormen voor reizigers. Helaas bestaat niet voor iedere ziekte een vaccin, waardoor preventie essentieel is.

Muggen in Brazilië kunnen verschillende infectieziektes met zich meedragen, met name in het binnenland. Muggen in het land kunnen onder meer ziektemakers dragen die dengue (knokkelkoorts), malaria en schistosomiasis veroorzaken. Ook komt het zikavirus voor in Brazilië, hoewel de aanwezigheid van het virus recentelijk sterk is afgenomen.

Voor alle genoemde aandoeningen bestaat vooralsnog geen vaccin. Bescherming tegen muggenbeten is dan ook essentieel. Vermijd muggenbeten met DEET-spray, het gebruik van een klamboe en lange kleding wanneer je de natuur ingaat.

Malaria komt in principe alleen voor in de noordelijke helft van Brazilië. Bespreek met een expert of het slikken van malariatabletten noodzakelijk is tijdens je bezoek aan het land.

De hygiëne in restaurants, cafés en eetstalletjes in Brazilië voldoet niet aan de eisen die in Nederland worden gesteld. Het risico op voedselvergiftiging en andere infecties is dan ook groter in Brazilië.

Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

Probeer waar mogelijk op één plek te blijven wanneer je last hebt van reizigersdiarree en niet verder te reizen. Zo krijgt het lichaam meer ruimte om te herstellen en verklein je de kans op uitdroging.

In de grootste delen van Brazilië is het leidingwater niet veilig om te drinken. Het wordt dan ook aangeraden om flessen water te kopen in winkels. Leidingwater in Brazilië is wel veilig om mee te douchen en de tanden te poetsen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This