Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Bolivia

Vaccinaties en inentingen Bolivia

Ga je binnenkort op reis naar Bolivia? Of moet je voor zaken in Sucre zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Bolivia gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij StadsKliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Bolivia.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Bolivia: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voorafgaande aan je aankomst in Bolivia in een land geweest waar gele koorts heerst, dan is een gele koorts-vaccinatie verplicht. Dit geldt ook voor een overstap op de luchthaven van een gele koorts-land.

Gele koorts komt voor in grote delen van Zuid-Amerika en Afrika. Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te bepalen of een vaccinatie voor jou vereist is.

Bolivia: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende inentingen worden aanbevolen voor een reis naar Bolivia: DTP en hepatitis A. Verblijf je langer dan drie maanden in Bolivia, dan worden ook enkele andere vaccinaties aanbevolen.

Bolivia: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Bolivia, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: BCG (tuberculose), hepatitis B en rabiës. 

In sommige gevallen worden deze vaccinaties ook bij een kort verblijf aanbevolen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor rabiës wanneer je veel met zoogdieren in aanraking gaat komen. Bespreek je reis door Bolivia met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Bolivia

Bolivia kent meerdere klimaten. Grote regio’s van het land hebben een woestijn- en steppeklimaat, terwijl in de bergen een bergklimaat heerst. Onder meer door deze klimaten komen in Bolivia ziektes voor die we in Nederland niet (meer) kennen. Daarnaast is de gezondheidszorg van een minder hoog niveau dan in Nederland. Voor verschillende ziektes die je kunt oplopen in Bolivia kan je gelukkig gevaccineerd worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in delen van Bolivia. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Bolivia. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Bolivia. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Bolivia en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Bolivia bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Bolivia. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Bolivia, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Bolivia

Bolivia is een veelzijdig land met verschillende klimaten. De gezondheidszorg is van een minder goede kwaliteit dan in Nederland het geval is. Bovendien kan de kwaliteit per regio verschillen. Zo is de kwaliteit van medische zorg in de grotere steden beter dan in buitenregio’s, waar medische zorg soms zelfs geheel afwezig is.

Ook de standaard van hygiëne is niet altijd hoog. Dit betekent dat je een verhoogd risico loopt op reizigersdiarree wanneer je reist door Bolivia. Eet je in een klein restaurantje of bij een eetstalletje, let er dan goed op dat het eten niet ongekoeld bewaard is geweest.

Eet alleen voedsel dat goed gekookt of gebakken is. Dit verkleint de kans op een voedselvergiftiging aanzienlijk. Verwijder ijsblokjes bij voorkeur uit je drinken.

Loop je toch een voedselvergiftiging op, dan is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Je kunt met een middel als ORS uitdroging voorkomen. Probeer bij voorkeur niet te reizen door Bolivia tijdens een voedselvergiftiging.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden bij ernstige diarree. Gebruik dit alleen wanneer dit noodzakelijk is vanwege medische of praktische redenen. Diarree dient voor het verwijderen van de ziektemakers. De diarree remmen kan daarom het ziekteproces verlengen.

In Bolivia komt malaria voor. In de meeste regio’s is het risico echter relatief laag. Het grootste risico op malaria loop je in het uiterste noorden, waar onder meer de steden Cobija en Ribaralta zich bevinden. Ook in de regio rond en ten oosten van de stad Magdalena bestaat een verhoogd risico.

Voor een reis naar Bolivia is het nemen van malariamedicatie niet altijd nodig. Dit is afhankelijk van je reisroute. Bespreek je reis door Bolivia daarom met een expert van StadsKliniek voor een advies voor Bolivia op maat.

Naast malaria, kunnen muggen in Bolivia ook ziektes als chikungunya, dengue, zika en het eerdergenoemde gele koorts overbrengen. Voor chikungunya, dengue en zika kun je helaas niet ingeënt worden. Bescherm jezelf tegen muggenbeten door mugwerende middelen met DEET te gebruiken en waar mogelijk bedekkende kleding te dragen. 

Slaap daarnaast onder een klamboe, het liefst een geïmpregneerde klamboe. Muggen kunnen niet landen op een geïmpregneerde klamboe. Hierdoor kun je niet door een klamboe heen worden gestoken wanneer je tegen de klamboe aan ligt. 

Het leidingwater in Bolivia is niet veilig om te drinken. Koop flessenwater in winkels om klachten te voorkomen. 

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This