Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Bangladesh

Reisvaccinaties Bangladesh

Ga je binnenkort voor een vakantie of zakenreis naar Bangladesh, dan is het verstandig om de juiste vaccinaties te halen vooraf. In Bangladesh loop je het risico op enkele ziektes die voorkomen kunnen worden met inentingen.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Bangladesh halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Bangladesh: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je vanuit een land waar gele koorts voorkomt naar Bangladesh, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Dit geldt ook voor mensen die alleen een overstap hebben in een land waar gele koorts voorkomt.

Bekijk de lijst van gele koorts-landen voor een overzicht.

Bangladesh: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een verblijf in Bangladesh worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, BMR, hepatitis A en bij een verblijf van meer dan twee weken ook buiktyfus.

Voor mensen geboren vanaf 1976 is de BMR-vaccinatie vaak niet nodig, omdat zij via het rijksvaccinatieprogramma als kinderen deze vaccinatie al hebben ontvangen.

Bangladesh: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Bangladesh, dan worden ook de volgende reisvaccinaties aanbevolen: hepatitis B, tuberculose (BCG), rabiës en soms ook Japanse encefalitis.

Soms worden deze inentingen ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek je reis door Bangladesh met een expert van Stadskliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Bangladesh

In Bangladesh heerst een tropisch moessonklimaat. In combinatie met de matige gezondheidszorg en hygiëne in grote delen van het land, heeft dit ertoe geleid dat in Bangladesh andere ziektes voorkomen dan we in Nederland kennen. Tegen een aantal van deze (tropische) ziektes kan je gevaccineerd worden.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Bangladesh, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Bangladesh.

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Bangladesh. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 30 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Bangladesh. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Bangladesh en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1976 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1976 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Bangladesh. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Argentinië straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte van een Salmonella-bacterie. De besmetting verloopt meestal via het innemen van besmet voedsel of water. Via menselijke ontlasting wordt de bacterie verspreidt. Vanwege de gebrekkige staat van hygiëne in grote delen van Bangladesh, is het risico op buiktyfus reëel. Haal de inenting bij voorkeur in de laatste twee weken voor vertrek.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Bangladesh. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee prikken. Haal de inenting bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Bangladesh. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Bangladesh, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Bangladesh

Vanwege de lage standaard voor hygiëne en gezondheidszorg en het heersende klimaat, loop je in Bangladesh een verhoogd risico op reizigersdiarree. Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het nuttigen van voedsel dat is besmet met bacteriën of virussen.

Vermijd eten dat lange tijd ongekoeld in de warmte heeft gelegen. Wees er daarnaast zeker van dat met name vlees, vis en schaaldieren goed gebakken worden.

Loop je reizigersdiarree op, dan is het meest belangrijke om goed gehydrateerd te blijven. Drink voldoende water en gebruik ORS (verkrijgbaar bij de drogist) om uitdroging tegen te gaan.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden bij reizigersdiarree. Diarree verwijdert echter de ziektemakers uit het lichaam, dus gebruik loperamide alleen bij praktische of medische noodzaak.

In het noorden tot noordoosten en de oostelijke regio van Bangladesh komt malaria voor, hoewel ook in de rest van het land de ziekte sporadisch kan voorkomen. In de eerdergenoemde regio’s wordt doorgaans het gebruik van malariamedicatie aanbevolen. Bespreek je reis door Bangladesh met een expert van Stadskliniek voor een malaria-advies op maat.

Naast malaria, kunnen muggen in Bangladesh soms ook het zikavirus, chikungunya en/of dengue (knokkelkoorts) dragen. Hiertegen bestaan geen vaccins. Bescherm jezelf met mugwerende middelen die DEET bevatten, slaap onder een (geïmpregeneerde) klamboe en draag waar mogelijk bedekkende kleding. Vermoed je besmetting door bijvoorbeeld het ontstaan van symptomen, raadpleeg dan altijd een arts.

In Bangladesh komt schistosomiasis voor, een ziekte veroorzaakt door de larven van een worm die in stilstaand zoet water leeft. Door te zwemmen in dergelijk water kunnen de larven in je lichaam terecht komen. De ziekte kenmerkt zich onder meer door koorts, algehele malaise, jeukende uitslag, rugpijn en soms verlammingsverschijnselen. Hoewel er geen vaccin bestaat, is behandeling wel mogelijk. Zwem dus bij voorkeur in de zee of zwembaden.

Leidingwater is niet veilig om te consumeren in Bangladesh. Koop altijd water in flessen. Douchen met leidingwater kan wel.

Veelgestelde vragen Bangladesh

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Bangladesh aanbevolen?

Sommige (infectie)ziekten komen vaker voor dan andere ziektes. Om deze reden worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf aanbevolen. Bij een langer verblijf is de kans groter dat je een keer in een situatie terecht komt waar je besmet kunt raken met een dergelijke ziekte.

In het geval van Bangladesh gaat het om de volgende vaccinaties: hepatitis B, rabiës, tuberculose en Japanse encefalitis.

Of je de vaccinatie nodig hebt is echter ook afhankelijk van de aard van je verblijf. Dat geldt met name voor tuberculose en Japanse encefalitis. Het is daarom belangrijk om je reis goed te bespreken met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.

Kan ik malaria oplopen in Bangladesh?

Ja, maar het risico op malaria is sterk afhankelijk van de regio van Bangladesh waar je verblijft. In de zuidoostelijke regio van Bangladesh is het risico op malaria het grootst. Het gaat hierbij om de districten Khagrachhari, Chittagong, Rangamati, Cox’s Bazar en Bandardan.

In het noordoosten van het land bestaat er ook een risico op malaria, hoewel kleiner. Het gaat hierbij om de districten Kurigram, Sherpur, Mymensingh, Netrakona, Sunamganj, Habiganj, Maulvibazar en Sylhet.

Voor de zuidoostelijke regio kan het nemen van malariamedicatie verstandig zijn. Bespreek je reis door Bangladesh tijdens je afspraak bij StadsKliniek. Wanneer nodig, kun je via StadsKliniek malariapillen krijgen.

Kunnen muggen in Bangladesh andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, muggen in Bangladesh kunnen ook dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zika en Japanse encefalitis overbrengen. Alleen tegen Japanse encefalitis is vaccinatie nodig.

Bescherm jezelf tegen muggenbeten in Bangladesh met bedekkende kleding, mugwerende middelen met DEET en door te slapen onder een klamboe.

Krijg je te maken met klachten die lijken op symptomen van één van de ziektes, zoek dan medische hulp.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Bangladesh?

Bangladesh grenst aan India en Myanmar en ligt daarnaast dichtbij de Indiase grenzen met Nepal en Bhutan.

Heb je de aanbevolen vaccinaties voor Bangladesh gehaald, dan heb je geen extra vaccinaties nodig voor India, Bhutan of Nepal.

Voor Bangladesh, India en Nepal gelden dezelfde aanbevelingen voor vaccinaties voor een lang verblijf. Houd daarom de totale verblijfsduur in deze gebieden aan om te bepalen of je de vaccinatie voor een langer verblijf nodig hebt.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Bij een vaccinatie kunnen altijd bijwerkingen ontstaan, hoewel de meeste mensen weinig last hebben van klachten. Krijg je klachten als gevolg van een reisvaccinatie, dan gaat het meestal om een gevoelige en pijnlijke plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid.

Meestal verdwijnen deze klachten binnen twee dagen. Ben je ziek of zijn er andere bijzonderheden in je gezondheidssituatie, dan kan het risico op bijwerkingen groter zijn. Geef bijzonderheden daarom altijd aan voor het vaccineren.

In zeer zeldzame gevallen kan er een allergische reactie ontstaan. Deze reactie start in dat geval vanaf het moment van vaccineren tot tien minuten hierna. Mocht je een allergische reactie krijgen en heb je de kliniek al verlaten, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is belangrijk om te doen. Wanneer een vaccinatie is verlopen, is de kans groot dat je niet meer goed beschermd bent tegen de betreffende ziekte. Dit betekent dat je bij een nieuwe besmetting ziek kunt worden.

Gaat het om een verplichte vaccinatie, bijvoorbeeld gele koorts, dan kan een verlopen vaccinatie er ook toe leiden dat je het land niet in mag. Neem geen risico’s met je gezondheid en laat je reisvaccinaties voor Bangladesh tijdig vernieuwen, ook als de vaccinatie tijdens je verblijf verloopt.

Komen er zandvlooien voor in Bangladesh?

Zandvlooien kunnen voorkomen op stranden en andere zandpartijen. Deze beestjes leven net onder het zandoppervlakte en zijn met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief. Een beet leidt tot een jeukend en soms pijnlijk bultje.

Hoewel beten van zandvlooien op zichzelf niet per se gevaarlijk zijn, kunnen ze wel het risico op huidinfecties vergroten. Volg lokale adviezen op. Niet overal komen evenveel zandvlooien voor.

Zijn de ziekenhuizen in Bangladesh van goede kwaliteit?

Nee, de ziekenhuizen in Bangladesh zijn over het algemeen niet van goede kwaliteit. Een andere standaard van medische zorg en ook hygiëne dan we gewend zijn in Nederland betekent dat je medische zorg het beste kunt uitstellen tot thuiskomst. Is hier echter geen mogelijkheid toe, bijvoorbeeld omdat je directe behandeling nodig hebt, probeer dan een ziekenhuis in een grote stad te bereiken.

Ook zijn er privéklinieken waar je medische zorg kunt ontvangen. Raadpleeg waar mogelijk altijd je zorg- en/of reisverzekeraar voor je zorgt zoekt in Bangladesh. Houd er rekening mee dat je in ziekenhuizen vaak contant moet betalen.

Kan ik veilig zwemmen in Bangladesh?

De kwaliteit van het water verschilt per locatie in Bangladesh. Veel wateren, inclusief de zee, zijn verontreinigd en niet veilig om in te zwemmen. Let goed op lokale aanwijzingen omtrent zwemveiligheid en hygiëne. Neem geen risico’s om ziekte te voorkomen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This