Inentingen Bali

Vaccinaties en inentingen Bali

Ga je binnenkort op vakantie naar Bali? Of moet je voor zaken op het eiland zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Bali gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Bali.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 6 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Bali: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voor aankomst op Bali in een gele koorts-land geweest, dan moet je hiertegen zijn ingeënt. Is dit niet het geval, dan is de gele koorts-vaccinatie aanbevolen, maar niet verplicht.

Bekijk bij twijfel de lijst van gele koorts-landen. Let op: ook enkel een overstap in een gele koorts-land vereist een vaccinatie.

Bali: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende inentingen worden aanbevolen bij een bezoek aan Bali: DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Heb je nooit een mazelen-vaccinatie gehad en ook de ziekte nooit gehad, dan wordt ook de BMR-vaccinatie aangeraden.

In enkele gevallen kan ook een inenting tegen Japanse encefalitis worden aanbevolen. Bespreek met ons de details van je reis en we kunnen inschatten of deze vaccinatie op jouw situatie van toepassing is.

Bali: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden op Bali, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose (BCG).

Tijdens een gesprek kan met de experts van Stadskliniek bekeken worden of alle vaccinaties vereist zijn voor je verblijf op Bali.

Over de inentingen voor Bali

Vanwege het tropische klimaat van Bali en een minder ontwikkelde gezondheidszorg, zijn enkele inentingen vereist voor een veilig verblijf in het land.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Indonesië (en daarmee op Bali), wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder op Bali. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Bali. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Deze drie infectieziektes zijn al lange tijd vrijwel volledig uitgeroeid in Nederland, maar kunnen onder meer op Bali nog voorkomen. De meeste Nederlanders hebben als kind het BMR-vaccin ontvangen. Is dit niet (volledig) gebeurd, dan wordt een vaccinatie aanbevolen voor een reis naar Bali.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf op Bali en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen om oost-Azië, waaronder Bali. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee twee prikken. Deze moeten bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek gehaald worden. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Tuberculose (BCG)

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Indonesië (en daarmee Bali). Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Bali, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er op Bali straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Bali

Indonesië heeft een rijke eetcultuur, die je ook terugvindt op Bali, maar ook een andere standaard voor hygiëne. Buikloop en voedselvergiftiging komt onder toeristen op Bali regelmatig voor. Vermijd rauw eten, groente die is afgespoeld met kraanwater en vlees of vis die niet goed doorbakken is.

Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselstalletjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.

Krijg je tijdens je verblijf op Bali te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen. 

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken. Probeer daarnaast niet te gaan reizen wanneer je last hebt van diarree, maar blijf op één plek om te herstellen.

Op Bali komt er geen malaria voor. Reis je enkel naar Bali, dan is het dus ook niet nodig om malariatabletten te nemen. In andere gebieden in Indonesië komt de mug echter wel voor en kan het wel nodig zijn om malariatabletten te nemen. Lees hier meer over op de pagina voor Indonesië.

Het kraanwater op Bali is niet veilig om te drinken, vanwege beperkte reiniging vooraf. Koop drinkwater in winkels en slik kraanwater niet door wanneer je je tanden poetst. Kraanwater op Bali is wel veilig om te drinken nadat het vijf minuten heeft gekookt.

Zorg voor goede reiniging van wondjes. Vanwege het tropische klimaat kunnen deze op Bali sneller gaan ontsteken.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This