Inentingen Bali
Vaccinaties en inentingen Bali
Ga je binnenkort op vakantie naar Bali? Of moet je voor zaken op het eiland zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Bali gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.
Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Bali.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Bali: welke inentingen zijn verplicht?
Ben je in de zeven dagen voor aankomst op Bali in een gele koorts-land geweest, dan moet je hiertegen zijn ingeënt. Is dit niet het geval, dan is de gele koorts-vaccinatie aanbevolen, maar niet verplicht.
Bekijk bij twijfel de lijst van gele koorts-landen. Let op: ook enkel een overstap in een gele koorts-land vereist een vaccinatie.
Bali: welke vaccinaties worden aanbevolen?
De volgende inentingen worden aanbevolen bij een bezoek aan Bali: DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Heb je nooit een mazelen-vaccinatie gehad en ook de ziekte nooit gehad, dan wordt ook de BMR-vaccinatie aangeraden.
In enkele gevallen kan ook een inenting tegen Japanse encefalitis worden aanbevolen. Bespreek met ons de details van je reis en we kunnen inschatten of deze vaccinatie op jouw situatie van toepassing is.
Bali: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Verblijf je langer dan drie maanden op Bali, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose (BCG).
Tijdens een gesprek kan met de experts van Stadskliniek bekeken worden of alle vaccinaties vereist zijn voor je verblijf op Bali.
Over de inentingen voor Bali
Vanwege het tropische klimaat van Bali en een minder ontwikkelde gezondheidszorg, zijn enkele inentingen vereist voor een veilig verblijf in het land.
Gele koorts
Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Indonesië (en daarmee op Bali), wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.
DTP
DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder op Bali.
Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.
Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.
Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.
Hepatitis A
Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.
De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Bali. Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.
BMR
BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Deze drie infectieziektes zijn al lange tijd vrijwel volledig uitgeroeid in Nederland, maar kunnen onder meer op Bali nog voorkomen. De meeste Nederlanders hebben als kind het BMR-vaccin ontvangen. Is dit niet (volledig) gebeurd, dan wordt een vaccinatie aanbevolen voor een reis naar Bali.
Hepatitis B
Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.
Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf op Bali en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee vaccinaties bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Voor de volledige serie (langdurige bescherming) moet zeven maanden gestart worden met vaccineren.
Japanse encefalitis
Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië, waaronder Bali. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.
De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee twee prikken. Deze moeten bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek gehaald worden. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.
Tuberculose (BCG)
Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Indonesië (en daarmee Bali). Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Bali, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van Stadskliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.
Rabiës
Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er op Bali straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinatie verstandig zijn.
Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Bali
Indonesië heeft een rijke eetcultuur, die je ook terugvindt op Bali, maar ook een andere standaard voor hygiëne. Buikloop en voedselvergiftiging komt onder toeristen op Bali regelmatig voor. Vermijd rauw eten, groente die is afgespoeld met kraanwater en vlees of vis die niet goed doorbakken is.
Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselstalletjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.
Krijg je tijdens je verblijf op Bali te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen.
Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken. Probeer daarnaast niet te gaan reizen wanneer je last hebt van diarree, maar blijf op één plek om te herstellen.
Op Bali komt er geen malaria voor. Reis je enkel naar Bali, dan is het dus ook niet nodig om malariatabletten te nemen. In andere gebieden in Indonesië komt de mug echter wel voor en kan het wel nodig zijn om malariatabletten te nemen. Lees hier meer over op de pagina voor Indonesië.
Het kraanwater op Bali is niet veilig om te drinken, vanwege beperkte reiniging vooraf. Koop drinkwater in winkels en slik kraanwater niet door wanneer je je tanden poetst. Kraanwater op Bali is wel veilig om te drinken nadat het vijf minuten heeft gekookt.
Zorg voor goede reiniging van wondjes. Vanwege het tropische klimaat kunnen deze op Bali sneller gaan ontsteken.
Veelgestelde vragen Bali
Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij langer verblijf op Bali aanbevolen?
Vaccinaties die alleen bij een langer verblijf op Bali worden aanbevolen, beschermen je tegen ziektes die zeldzamer zijn. Zeldzaam betekent echter niet dat je geen risico loopt. We raden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf aan, omdat je bij een langer verblijf statistisch gezien een grotere kans hebt in een situatie terecht te komen waar je de betreffende ziekte kunt oplopen.
Een voorbeeld hiervan is Japanse encefalitis. Dit is een virus dat in principe alleen voorkomt in muggen in landelijke gebieden. Je kunt hierbij denken aan boerderijen. Verblijf je vooral in de stadjes als Ubud, dan is het risico op besmetting dus relatief klein. Als je langere tijd verblijft op het eiland, wordt het de moeite en kosten waard om je te laten inenten. Zo weet je zeker dat je beschermd bent.
Bespreek met een expert van StadsKliniek precies hoe jouw vakantie op of reis door Bali eruit gaat zien. Je krijgt dan een advies op maat. Houd er rekening mee dat sommige vaccinaties die pas bij langer verblijf op Bali worden aanbevolen, in andere landen soms al sneller worden aanbevolen. Reis je door meerdere landen, dan kan een vaccinatie dus alsnog bij een kort verblijf worden aanbevolen.
Kan ik malaria oplopen op Bali?
In tegenstelling tot het grootste deel van Indonesië, kun je op Bali geen malaria krijgen. De ziekte komt niet voor op het eiland. Wel kunnen muggen op het eiland andere ziektes overdragen, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya.
Is Bali slechts een tussenstop en ga je ook andere delen van Indonesië verkennen, dan is het doorgaans alsnog verstandig om malariatabletten mee te nemen. Afhankelijk van je trip, hoef je deze tijdens je verblijf op Bali niet te nemen.
Bespreek je reis met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat.
Zijn muggen gevaarlijk op Bali?
Hoewel muggen op Bali geen malaria kunnen overbrengen, kunnen ze wel andere ziektes overdragen. Dit zijn dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zika en Japanse encefalitis. Hoewel geen van de ziektes veel voorkomt, loop je altijd het risico op besmetting.
We raden daarom sterk aan om goede muggenwering te gebruiken. Kies altijd voor middelen die DEET bevatten. Draag waar mogelijk bedekkende kleding, met name in de avond, wanneer veel muggen actief zijn. Bovendien is het verstandig om onder een geïmpregneerde klamboe te slapen.
Een geïmpregneerde klamboe draagt een stof die het muggen onmogelijk maakt om te landen op de klamboe. Zo word je ook niet gestoken wanneer een deel van je lichaam tegen de klamboe aan ligt.
Krijg je last van ziekteverschijnselen, neem dan geen risico en raadpleeg een arts. Een arts kan bepalen of je te maken hebt met één van de genoemde ziektes, of iets anders.
Kan ik veilig eten bij eetstalletjes op straat op Bali?
Het toerisme op Bali is ver ontwikkeld, wat ook een positieve invloed heeft op het niveau van hygiëne van eetstalletjes. Toch kun je nog relatief eenvoudig een voedselvergiftiging oplopen.
Je kunt veilig eten bij eetstalletjes op de straten van Bali, maar let goed op de bereiding en wijze van bewaren. Vlees dat lange tijd in de zon ligt is waarschijnlijk niet veilig om te eten, zelfs wanneer het eerst gebakken wordt.
Over het algemeen is een goede vuistregel dat stalletjes die populair zijn onder de lokale bevolking eten van goede kwaliteit bieden. Loop je toch een voedselvergiftiging op, doe het dan rustig aan en drink veel water om uitdroging te voorkomen. Hulpmiddelen als loperamide kunnen de diarree remmen, maar worden alleen aanbevolen wanneer je om medische of praktische reden de diarree sterk moet tegengaan.
Gelden de vaccinaties van Bali ook voor de rest van Indonesië?
De vaccinaties die voor Bali worden aanbevolen, worden ook voor de rest van Indonesië aanbevolen. Daarnaast wordt voor een langer verblijf in Indonesië ook een inenting tegen buiktyfus aanbevolen. Dit is niet het geval voor Bali.
Bespreek je reis met een expert van StadsKliniek voor een advies op maat omtrent de benodigde reisvaccinaties.
Heb ik voor omliggende landen dezelfde vaccinaties nodig?
Voor de meeste omliggende landen worden dezelfde vaccinaties aanbevolen als voor Bali.
Daarnaast wordt buiktyfus aanbevolen bij een langer verblijf in onder meer Indonesië, Cambodja, Vietnam en Maleisië. Bij een langer verblijf wordt voor Cambodja, Vietnam en Maleisië ook de BCG-vaccinatie aanbevolen, die je beschermt tegen tuberculose.
Voor Australië gelden geen extra aanbevolen inentingen ten opzichte van Bali. Ga je ook naar landen die verder van Bali afliggen? Check dan altijd wat de lokale aanbevelingen zijn en bespreek zo nodig je reis met een expert van StadsKliniek voor advies op maat.
Mijn inenting is pas net verlopen. Heb ik echt een nieuwe vaccinatie nodig?
Dat raden we sterk aan. De duur van bescherming heeft weliswaar een foutmarge, maar eenmaal buiten de gestelde beschermduur is niet langer met zekerheid te zeggen dat je beschermd bent tegen de betreffende ziekte.
We raden daarom altijd aan om een vaccinatie te vernieuwen wanneer deze verlopen is of gaat verlopen tijdens je verblijf op Bali. Zo weet je zeker dat je volledig beschermd bent en loop je geen onnodige gezondheidsrisico’s.
Kunnen de reisvaccinaties bijwerkingen geven?
Reisvaccinaties van StadsKliniek zijn volledig veilig, maar kunnen soms lichte bijwerkingen geven. Meestal gaat het hierbij om lichte griepverschijnselen, koorts en/of spierpijn. Dit verdwijnt meestal binnen één tot enkele dagen.
Als je ziek bent of om een andere reden een verzwakt immuunsysteem hebt, raden we af om op dat moment je reisvaccinaties voor Bali te hebben. Je hebt dan meer kans op bijwerkingen. Wees op tijd met het halen van je vaccinaties, zodat je ruimte hebt om het vaccineren uit te stellen als je onverhoopt ziek bent op de dag van de afspraak. Neem contact op met StadsKliniek voor advies wanneer dit het geval is.
Wat moet ik doen als ik gebeten wordt door een hond of ander dier?
Onder meer honden, katten, vleermuizen en apen kunnen soms hondsdolheid (rabiës) hebben. Dit is een gevaarlijke infectieziekte die onbehandeld altijd tot de dood leidt. Ben je gebeten of gekrabd door een dier, dan is het verstandig om altijd behandeling te zoeken. Je kunt niet altijd aan een dier zien of het hondsdolheid heeft.
Ook wanneer je gevaccineerd bent tegen rabiës, moet je nog behandeling ondergaan. Dit moet zo snel mogelijk na het incident gebeuren. Neem hiermee geen enkel risico, want bij het uitblijven van behandeling of een late behandeling kan rabiës al dodelijk zijn.
Zijn er zandvlooien op de stranden van Bali?
Helaas kunnen er zandvlooien voorkomen op de stranden van Bali. Dit zijn kleine vlooien die een paar centimeter onder het zandoppervlakte leven. We raden dan ook af om te gaan graven in het zand of de voeten diep in het zand te zetten.
Over het algemeen zijn de vlooien met name ’s avonds actief, maar dit kan verschillen per gebied. Een beet van aan zandvlo is te herkennen aan fikse jeuk en een bultje.
Tijdens het regenseizoen komt de zandvlo minder vaak voor en is de kans dat je er last van krijgt minder groot.