Inentingen Bali

Vaccinaties en inentingen Bali

Ga je binnenkort op vakantie naar Bali? Of moet je voor zaken op het eiland zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Bali gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Bali.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 6 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Bali: welke inentingen zijn verplicht?

Ben je in de zeven dagen voor aankomst op Bali in een gele koorts-land geweest, dan moet je hiertegen zijn ingeënt. Is dit niet het geval, dan is de gele koorts-vaccinatie aanbevolen, maar niet verplicht.

Bekijk bij twijfel de lijst van gele koorts-landen. Let op: ook enkel een overstap in een gele koorts-land vereist een vaccinatie.

Bali: welke vaccinaties worden aanbevolen?

De volgende inentingen worden aanbevolen bij een bezoek aan Bali: DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Heb je nooit een mazelen-vaccinatie gehad en ook de ziekte nooit gehad, dan wordt ook de BMR-vaccinatie aangeraden.

In enkele gevallen kan ook een inenting tegen Japanse encephalitis worden aanbevolen. Bespreek met ons de details van je reis en we kunnen inschatten of deze vaccinatie op jouw situatie van toepassing is.

Bali: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden op Bali, dan worden ook de volgende inentingen aanbevolen: buiktyfus, hepatitis B, rabiës en soms tuberculose.

Tijdens een gesprek kan met de experts van Stadskliniek bekeken worden of alle vaccinaties vereist zijn voor je verblijf op Bali.

Over de inentingen voor Bali

Vanwege het tropische klimaat van Bali en een minder ontwikkelde gezondheidszorg, zijn enkele inentingen vereist voor een veilig verblijf in het land.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Midden- en Zuid-Amerika. Hoewel de mug niet voorkomt in Indonesië, is een vaccinatie vereist wanneer je kort voor aankomst in een land met gele koorts bent geweest. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Bali.

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.
Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Buiktyfus

Buiktyfus is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie. De meeste besmettingen vinden plaats door verontreiniging van voedsel, bijvoorbeeld doordat de kok niet goed zijn of haar handen heeft gewassen. Buiktyfus zorgt voor buikpijn, algehele malaise en diarree of juist verstopping. Meestal is er een behandeling vereist om te genezen van buiktyfus.

Hepatitis A

Hepatitis A is een infectieziekte, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan overgedragen worden door met ontlasting besmet water of voedsel. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Bali. Met één prik ben je voor in elk geval een jaar beschermd tegen het virus. Bij twee prikken is dit maar liefst dertig jaar. Let op: tussen de twee prikken moet minimaal zes maanden zitten. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Deze drie infectieziektes zijn al lange tijd vrijwel volledig uitgeroeid in Nederland, maar kunnen onder meer in Bali nog voorkomen. De meeste Nederlanders hebben als kind het BMR-vaccin ontvangen. Is dit niet (volledig) gebeurd, dan wordt een vaccinatie aanbevolen voor een reis naar Bali.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker.

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Bali aanbevolen.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen om oost-Azië, waaronder Bali. Omdat het virus leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee twee prikken. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel in Indonesië. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Bali, kan een TBC-vaccinatie aanbevolen zijn.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen.

De vaccinatie voor rabiës bestaat uit twee prikken. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Bali

Indonesië heeft een rijke eetcultuur, die je ook terugvindt op Bali, maar ook een andere standaard voor hygiëne. Buikloop en voedselvergiftiging komt onder toeristen op Bali regelmatig voor. Vermijd rauw eten, groente die is afgespoeld met kraanwater en vlees of vis die niet goed doorbakken is.

Een goede vuistregel is om te eten bij restaurants en voedselstalletjes die populair is onder de lokale bevolking en/of toeristen. Dit wijst doorgaans op een goede bereiding van het eten.

Actief kool (bijvoorbeeld Norit) en ORS zijn twee medicijnen die de klachten van diarree kunnen verminderen. Dit is bij de drogist verkrijgbaar.

Op Bali komt er geen malaria voor. Reis je enkel naar Bali, dan is het dus ook niet nodig om malariatabletten te nemen. In andere gebieden in Indonesië komt de mug echter wel voor en kan het wel nodig zijn om malariatabletten te nemen. Lees hier meer over op de pagina voor Indonesië.

Het kraanwater op Bali is niet veilig om te drinken, vanwege beperkte reiniging vooraf. Koop drinkwater in winkels en slik kraanwater niet door wanneer je je tanden poetst. Kraanwater op Bali is wel veilig om te drinken nadat het vijf minuten heeft gekookt.

Zorg voor goede reiniging van wondjes. Vanwege het tropische klimaat kunnen deze op Bali sneller gaan ontsteken.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This