Inentingen Australië

Reisvaccinaties Australië

Ga je op reis naar het verre Australië, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Met de juiste vaccinaties bescherm je jezelf tegen gezondheidsrisico’s die je kunt lopen in het land.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Australië halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 6 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Australië: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je vanuit een land waar gele koorts voorkomt naar Australië, dan moet je hiervoor ingeënt zijn. Deze verplichting geldt wanneer je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een dergelijk land bent geweest.

Uitzonderingen zijn Tobago, de Galapagos Eilanden, of de Misiones provincie van Argentinië.

Australië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een bezoek aan Australië worden geen vaccinaties aanbevolen. Een uitzondering is een vaccinatie tegen Japanse encefalitis, die slechts in bijzondere situaties aanbevolen wordt. Bespreek met een expert van Stadskliniek of dit op jou van toepassing is.

Australië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Er gelden voor Australië geen reisvaccinaties die worden aanbevolen bij een langdurig verblijf.

Over de inentingen voor Australië

Hoewel Australië verschillende klimaten kent, komen er vrijwel geen ziektes voor die een vaccinatie vereisen. Een uitzondering is Japanse encefalitis, die in zeldzame gevallen wordt aanbevolen.

 

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Australië, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië en enkele andere gebieden, waaronder Australië. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.

De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee twee prikken. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Australië

Net als in vrijwel ieder ander land, loop je in Australië het risico op reizigersdiarree. Met name in warme gebieden bederft voedsel sneller, wat het risico op voedselvergiftiging vergroot. Je kunt reizigersdiarree tegengaan met loperamide en jezelf rehydrateren met ORS.

Houd er rekening mee dat loperamide niet altijd een verstandige optie is, omdat diarree een mechanisme is om ziektemakers uit het lichaam te verwijderen.

Hoewel in Australië geen malaria voorkomt, kunnen muggen wel dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Hoewel hiertegen geen vaccin bestaat, is de ziekte behandelbaar. Voorkom muggenbeten door middelen met DEET te gebruiken en huidbedekkende kleding te dragen. Dengue komt alleen in het noorden van het land voor.

Naast dengue, kunnen muggen in Australië soms ook het zikavirus en chikungunya overbrengen. Wees alert op symptomen en raadpleeg bij twijfel een arts. De gezondheidszorg in Australië is van een hoge standaard, waarbij adequate behandeling mogelijk is.

Je kunt in Australië zonder problemen kraanwater drinken. In meer afgelegen gebieden kan het zijn dat dit niet het geval is, omdat men water uit tanks gebruikt. Meestal wordt dit aangegeven bij de kranen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This