Inentingen Australië
Reisvaccinaties Australië
Ga je op reis naar het verre Australië, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Met de juiste vaccinaties bescherm je jezelf tegen gezondheidsrisico’s die je kunt lopen in het land.
Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Australië halen bij Stadskliniek.
Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!
Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.
Waarom kiezen voor Stadskliniek:
- Geen wachttijden
- Ook in de avond en het weekend
- Klinieken in 7 steden
- LCR Gecertificeerd
- Scherpe prijs
- Inclusief individueel reisadvies
Australië: welke inentingen zijn verplicht?
Reis je vanuit een land waar gele koorts voorkomt naar Australië, dan moet je hiervoor ingeënt zijn. Deze verplichting geldt wanneer je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek in een dergelijk land bent geweest.
Uitzonderingen zijn Tobago, de Galapagos Eilanden, of de Misiones provincie van Argentinië.
Australië: welke vaccinaties worden aanbevolen?
Voor een bezoek aan Australië worden geen vaccinaties aanbevolen. Een uitzondering is een vaccinatie tegen Japanse encefalitis, die slechts in bijzondere situaties aanbevolen wordt. Bespreek met een expert van Stadskliniek of dit op jou van toepassing is.
Australië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?
Er gelden voor Australië geen reisvaccinaties die worden aanbevolen bij een langdurig verblijf.
Over de inentingen voor Australië
Hoewel Australië verschillende klimaten kent, komen er vrijwel geen ziektes voor die een vaccinatie vereisen. Een uitzondering is Japanse encefalitis, die in zeldzame gevallen wordt aanbevolen.
Gele koorts
Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Hoewel gele koorts niet voorkomt in Australië, wil men het risico op introductie minimaliseren en is een vaccinatie dus soms vereist. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.
Japanse encefalitis
Japanse encefalitis is een infectieziekte die wordt overgedragen door muggen in oost-Azië en enkele andere gebieden, waaronder Australië. Omdat het virus voornamelijk leeft in varkens en kippen, bestaat er normaal gesproken alleen een risico bij een verblijf in landelijk gebied.
De inenting tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee twee prikken. Bespreek met de experts van Stadskliniek of de vaccinatie voor jou belangrijk is.
Andere belangrijke aandachtspunten voor Australië
Net als in vrijwel ieder ander land, loop je in Australië het risico op reizigersdiarree. Met name in warme gebieden bederft voedsel sneller, wat het risico op voedselvergiftiging vergroot. Je kunt reizigersdiarree tegengaan met loperamide en jezelf rehydrateren met ORS.
Houd er rekening mee dat loperamide niet altijd een verstandige optie is, omdat diarree een mechanisme is om ziektemakers uit het lichaam te verwijderen.
Hoewel in Australië geen malaria voorkomt, kunnen muggen wel dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Hoewel hiertegen geen vaccin bestaat, is de ziekte behandelbaar. Voorkom muggenbeten door middelen met DEET te gebruiken en huidbedekkende kleding te dragen. Dengue komt alleen in het noorden van het land voor.
Naast dengue, kunnen muggen in Australië soms ook het zikavirus en chikungunya overbrengen. Wees alert op symptomen en raadpleeg bij twijfel een arts. De gezondheidszorg in Australië is van een hoge standaard, waarbij adequate behandeling mogelijk is.
Je kunt in Australië zonder problemen kraanwater drinken. In meer afgelegen gebieden kan het zijn dat dit niet het geval is, omdat men water uit tanks gebruikt. Meestal wordt dit aangegeven bij de kranen.
Veelgestelde vragen Australië
Komt Malaria voor in Australië?
Kunnen muggen in Australië andere ziektes dan malaria dragen?
Wel wordt de ziekte soms binnengebracht door reizigers. Daar komt bij dat de mug die de ziektes verspreid voorkomt in delen van de staat Queensland en in het uiterste noorden, bij de Straat van Torres. Op de eilanden van de Straat van Torres en de Cape York archipel net ten zuiden van hier, bestaat er een klein risico op Japanse encefalitis. Alleen wanneer je in deze gebieden gaat verblijven wordt soms een vaccinatie tegen Japanse encefalitis aanbevolen.
Het risico op chikungunya en dengue is vrijwel nihil in Australië, maar gebruik mugwerende middelen met DEET om muggenbeten zo veel mogelijk te voorkomen.
Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Australië?
Voor Indonesië worden vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en soms BMR aanbevolen. Bij een langer verblijf komen buiktyfus, hepatatis B, rabiës, tuberculose en soms Japanse encefalitis hierbij. Daarnaast komt in grote delen van Indonesië en de regio als geheel malaria voor.
Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?
Ben je ziek of heb je om andere redenen een verzwakte weerstand, dan kan het verstandig zijn om, waar mogelijk, de vaccinatie uit te stellen. Raadpleeg een expert van StadsKliniek vaccinaties voor een advies op maat.
Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?
Reis je vanuit een gele koorts-land, dan is de vaccinatie tegen gele koorts bovendien verplicht in Australië. Een verlopen vaccinatie is niet geldig en leidt ertoe dat de toezegging tot Australië kan worden ontzegd.
Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?
Komen er zandvlooien voor in Australië?
Raadpleeg lokale instanties over het voorkomen van zandvlooien en volg hun advies op wat betreft preventie.
Zijn de ziekenhuizen in Australië van goede kwaliteit?
Neem waar mogelijk eerst contact op met je zorg- of reisverzekeraar voor je een behandeling ondergaat in een ziekenhuis in Australië.
Kan ik medicijnen kopen in Australië?
Kan ik veilig zwemmen in Australië?
Dit verschilt sterk per regio in Australië. We raden aan om alleen te zwemmen in gebieden waar lifeguards actief zijn. Niet alleen houden zij een oog in het zeil, ook betekent dit dat het een veilige zwemplek is wanneer we kijken naar stroming en andere gevaren.
Met name in het noorden van Australië kan het erg onveilig zijn om te zwemmen. Hier kunnen verschillende kwallen voorkomen, waaronder de box jellyfish en de irukandji. Deze kwallen zijn lastig te zien en kunnen extreme pijn en verlamming veroorzaken. Sommige kwallen kunnen dodelijk zijn wanneer er geen (tijdige) behandeling plaatsvindt.
Deze kwallen komen in het noorden voor tot het noorden van Queensland. Ze zijn met name actief in de periode van november tot mei, maar komen het hele jaar voor.
In het noorden van Australië kunnen bovendien alligators voorkomen. Hoewel er meestal voldoende waarschuwingen aanwezig zijn, is het verstandig om altijd bij de lokale bevolking na te vragen of je veilig kunt zwemmen.
Wat moet ik doen bij een spinnenbeet?
Hoewel vaak wordt gezegd: “hoe groter de spin, hoe minder giftig”, gaat dit niet altijd op. Neem geen risico, omdat sommige spinnenbeten dodelijk kunnen zijn.
Australië is overigens bijzonder goed voorbereid op spinnenbeten. Sinds 1979 is er slechts één persoon overleden aan een spinnenbeet.
Wat moet ik doen bij een slangenbeet?
Bij een slangenbeet is directe behandeling essentieel. Ieder jaar overlijden enkele mensen aan een slangenbeet. Probeer hierbij te onthouden hoe de slang eruit zag, zodat men adequaat kan handelen.
Anders dan in Nederland, is het in Australië zeer onverstandig om door hoog gras te lopen. Het risico om hier slangen of andere giftige dieren tegen te komen is aanwezig.