Inentingen Argentinië

Reisvaccinaties Argentinië

Ga je op reis naar Argentinië? Of moet je bijvoorbeeld voor zaken in Buenos Aires zijn? Zorg ervoor dat je goed voorbereid aan je reis begint. Voor Argentinië gelden enkele inentingen die je beschermen tegen ziektes die lokaal voorkomen. Door je te laten vaccineren loop je geen risico en stap je met een gerust hart in het vliegtuig.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Argentinië halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Argentinië: welke inentingen zijn verplicht?

Argentinië stelt geen inentingen verplicht voor een bezoek. Wel zijn er een aantal vaccinaties die aanbevolen zijn voor een veilig verblijf.

Argentinië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Bij een bezoek aan Argentinië worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en soms gele koorts. Gele koorts komt in principe alleen voor in het noorden en noordoosten van het land, met name in bosrijke gebieden. Ga je naar deze gebieden, dan is een vaccinatie sterk aanbevolen. Is dit niet het geval, dan is de vaccinatie in principe niet nodig.

Houd er rekening mee dat een vaccinatie verplicht is in sommige omringende landen wanneer je in een gele koorts-land bent geweest. Argentinië valt hier ook onder, zelfs wanneer je niet in het gebied bent geweest waar de ziekte voorkomt.

Argentinië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Argentinië, dan wordt ook een rabiës-vaccinatie aanbevolen.

Soms wordt deze vaccinatie ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek hoe je reis door Argentinië eruit ziet om een advies op maat te ontvangen.

Over de inentingen voor Argentinië

Argentinië is een veelzijdig land, met verschillende klimaten en gebieden met beperkte hygiëne en gebieden waar de standaard voor hygiëne en zorg hoger ligt. In het land kun je verschillende ziektes oplopen, waarvoor soms vaccinatie mogelijk is.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

Bespreek met een expert van Stadskliniek of een inenting noodzakelijk is. Dit is met name afhankelijk van het deel van Argentinië dat je wilt gaan bezoeken.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Argentinië. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Argentinië. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Argentinië straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Argentinië

De mate van hygiëne in Argentinië verschilt sterk per gebied. In de stedelijke gebieden ligt de standaard vrij hoog, terwijl hierbuiten de standaard duidelijk lager ligt dan in Nederland.

Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen. Dit helpt bij het herstel. Probeer waar mogelijk niet verder te reizen in Argentinië bij diarree, maar blijf op één plek herstellen.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In het noorden van het land, met name in het grensgebied met Paraguay en Bolivia komen muggen voor die dengue (knokkelkoorts) kunnen overbrengen. Sommige muggen kunnen ook chikungunya en het zikavirus overbrengen.

Draag in deze gebieden zoveel mogelijk bedekkende kleding en gebruik mugwerende middelen die DEET bevatten. Slaap ‘s nachts zo veel mogelijk onder een klamboe, omdat de muggen in de avond het meest actief zijn.

Het leidingwater in Argentinië is principe veilig om te drinken, behalve in de noordelijke provincies. Het water bevat echter een vrij hoge concentratie chloor. Dit is niet alleen onsmakelijk, maar kan ook tot maag- en darmklachten leiden. Om geen risico te nemen wordt het drinken van water uit flessen aanbevolen.

Veelgestelde vragen Argentinië

Waarom worden sommige vaccinaties alleen bij een langer verblijf in Argentinië aanbevolen?

Sommige (tropische) infectieziektes komen vaker voor dan andere. Voor de meer zeldzame ziektes wordt alleen vaccinatie aanbevolen wanneer je een langere tijd in het land verblijft, of door de aard van je verblijf een verhoogd risico loopt. 

In het geval van Argentinië gaat het hierbij om een rabiësvaccinatie, die wordt aanbevolen bij een verblijf van drie maanden of langer.

Kan ik malaria oplopen in Argentinië?

Nee, er komt geen malaria voor in Argentinië. In andere landen in de regio is dit soms wel het geval. Ga je meerdere landen bezoeken in Zuid-Amerika, controleer dan voor ieder land de aanwezigheid van malaria. Wanneer nodig, is het mogelijk om via StadsKliniek malariamedicatie te krijgen.

Kunnen muggen in Argentinië andere ziektes dan malaria dragen?

Ja, muggen in Argentinië kunnen gele koorts (alleen noorden van het land), dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya overbrengen. Alleen tegen gele koorts is inenting mogelijk.

Bescherm jezelf goed met DEET, slaap onder een klamboe en draag bedekkende kleding als je de natuur ingaat. Krijg je te maken met symptomen van één van de ziektes, raadpleeg dan een arts. Mocht je besmet zijn, dan kun je tijdig behandeld worden.

Heb ik andere inentingen nodige voor de omringende landen van Argentinië?

Argentinië grenst aan Chili, Bolivia, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Ga je vanuit Argentinië ook naar Chili, Uruguay of Paraguay, dan zijn de aanbevolen vaccinaties die voor Argentinië gelden voldoende. Voor Paraguay wordt de gele koorts-vaccinatie echter wel altijd aanbevolen, ongeacht de regio die je bezoekt. Reis je vanuit een gele koorts-land naar Paraguay, dan is de vaccinatie zelfs verplicht.

Ditzelfde geldt voor Bolivia. Daarnaast wordt bij een verblijf van drie maanden of langer in Bolivia en/of Brazilië ook een hepatitis B-vaccinatie aanbevolen en soms een tuberculosevaccinatie.

Kunnen er bijwerkingen ontstaan als ik wordt ingeënt?

Ja, dat is mogelijk. Bij iedere inenting bestaat de mogelijkheid dat er bijwerkingen ontstaan, dus ook bij reisvaccinaties. Meestal gaat het hierbij echter om milde bijwerkingen die na één of twee dagen verdwijnen.

Klachten waarmee je te maken kunt krijgen zijn: een gevoelige en pijnlijke plek van injectie, zwelling of roodheid van de huid, hoofdpijn, koorts en vermoeidheid. Sommige mensen vallen flauw na een vaccinatie, maar ook dit is onschuldig.

In zeer zeldzame gevallen kun je te maken krijgen met een allergische reactie. Deze ontstaat direct of maximaal tien minuten na het inenten. Mocht je de kliniek al hebben verlaten en gebeurt dit, bel dan direct 112.

Mijn vaccinatie is pas net verlopen, moet ik dan toch een nieuwe halen?

Ja, dat is verstandig. Wanneer een vaccinatie officieel is verlopen, ben je niet meer (volledig) beschermd tegen de betreffende ziekte. Mocht je opnieuw in aanraking komen met het virus of de bacterie, dan kun je dus alsnog ziek worden.

Neem dit risico niet en laat je reisvaccinaties tijdig vernieuwen, ook wanneer de vaccinatie verloopt tijdens je reis.

Gaat het om een verplichte vaccinatie voor het betreffende land, dan kan een verlopen vaccinatie er ook toe leiden dat je het land niet in mag.

Wat moet ik doen als ik ben gebeten, gekrabd of gelikt door een dier?

Zoogdieren kunnen soms rabiës dragen, soms ook wel hondsdolheid genoemd. Rabiës is een dodelijke ziekte die je kunt oplopen door een beet, krab of lik van een besmet dier. Het is niet altijd mogelijk om aan het dier te zien dat het ziek is, dus neem hierbij geen enkel risico. Raadpleeg direct een arts wanneer dit heeft plaatsgevonden.

Onbehandeld is rabiës altijd dodelijk, ook als je de rabiësvaccinatie hebt ontvangen.

De behandeling die je nodig hebt als je al bent ingeënt is op meer plekken beschikbaar dan de behandeling zonder eerdere vaccinatie. Om deze reden is een rabiësvaccinatie vaak verstandig om te halen. Zo weet je zeker dat je tijdig behandeld kunt worden.

Komen er zandvlooien voor in Argentinië?

Op de stranden van Argentinië kun je te maken krijgen met zandvlooien, met name in de warmere gebieden in het noorden. Zandvlooien leven net onder het zandoppervlakte en zijn met name tussen zonsondergang en zonsopkomst actief. Ze veroorzaken vervelende bultjes die jeuken en irriteren.

Hoewel zandvlooien op zichzelf niet gevaarlijk zijn, kunnen de beten de kans op andere huidinfecties wel vergroten. DEET kan helpen om zandvlooien tegen te gaan. Volg lokale adviezen op en vermijd stranden na zonsondergang.

Zijn de ziekenhuizen in Argentinië van goede kwaliteit?

Argentinië kent een goed publiek systeem voor gezondheidszorg, vergelijkbaar met dat in Nederland. Met name in de grote steden is de medische zorg in Argentinië over het algemeen goed en werken in alle ziekenhuizen artsen die goed Engels spreken.

Heb je medische zorg nodig, raadpleeg dan altijd je zorg- en/of reisverzekeraar vooraf, tenzij dat niet mogelijk is. Soms moet er contant afgerekend worden in ziekenhuizen.

In de buitengebieden van Argentinië kan de kwaliteit van medische zorg van een minder goede kwaliteit zijn.

Kan ik medicijnen kopen in Argentinië?

In heel Argentinië vind je apotheken en drogisten waar je gangbare medicijnen kunt kopen zonder recept. Denk hierbij aan lichte pijnstilling en diarreeremmers. Heb je medicijnen op recept nodig, dan kun je deze het beste vanuit Nederland meenemen. Neem medicijnen vanuit Nederland altijd met de originele verpakking mee.

Gaat het om medicijnen die bijvoorbeeld op de Opiumwet staan, controleer dan wat de wetgeving in Argentinië is voor het medicijn dat je neemt. Mogelijk moet je extra stappen nemen om legaal medicijnen te mogen meenemen naar het land.

Kan ik veilig zwemmen in Argentinië?

Dit verschilt per gebied. Wil je in de oceaan zwemmen, let dan altijd op lokale adviezen omtrent stromingen, golven, kwallen en andere risico’s. In de binnenlanden van Argentinië zijn meren en andere stromen waarin gezwommen kan worden. Ook hier kun je het beste de lokale adviezen opvolgen om er zeker van te zijn dat je veilig kunt zwemmen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This