Inentingen Argentinië

Reisvaccinaties Argentinië

Ga je op reis naar Argentinië? Of moet je bijvoorbeeld voor zaken in Buenos Aires zijn? Zorg ervoor dat je goed voorbereid aan je reis begint. Voor Argentinië gelden enkele inentingen die je beschermen tegen ziektes die lokaal voorkomen. Door je te laten vaccineren loop je geen risico en stap je met een gerust hart in het vliegtuig.

Je kunt de benodigde reisvaccinaties voor Argentinië halen bij Stadskliniek.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 6 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Argentinië: welke inentingen zijn verplicht?

Argentinië stelt geen inentingen verplicht voor een bezoek. Wel zijn er een aantal vaccinaties die aanbevolen zijn voor een veilig verblijf.

Argentinië: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Bij een bezoek aan Argentinië worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP, hepatitis A en soms gele koorts. Gele koorts komt in principe alleen voor in het noorden en noordoosten van het land, met name in bosrijke gebieden. Ga je naar deze gebieden, dan is een vaccinatie sterk aanbevolen. Is dit niet het geval, dan is de vaccinatie in principe niet nodig.

Houd er rekening mee dat een vaccinatie verplicht is in sommige omringende landen wanneer je in een gele koorts-land bent geweest. Argentinië valt hier ook onder, zelfs wanneer je niet in het gebied bent geweest waar de ziekte voorkomt.

Argentinië: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je langer dan drie maanden in Argentinië, dan wordt ook een rabiës-vaccinatie aanbevolen.

Soms wordt deze vaccinatie ook bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek met een expert van Stadskliniek hoe je reis door Argentinië eruit ziet om een advies op maat te ontvangen.

Over de inentingen voor Argentinië

Argentinië is een veelzijdig land, met verschillende klimaten en gebieden met beperkte hygiëne en gebieden waar de standaard voor hygiëne en zorg hoger ligt. In het land kun je verschillende ziektes oplopen, waarvoor soms vaccinatie mogelijk is.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

Bespreek met een expert van Stadskliniek of een inenting noodzakelijk is. Dit is met name afhankelijk van het deel van Argentinië dat je wilt gaan bezoeken.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Argentinië. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Deze kan tot de dag voor vertrek gehaald worden. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Argentinië. De ziekte kan herkend worden aan koorts, misselijkheid en op den duur geelzucht. In ernstige gevallen kan leverfalen optreden, wat dodelijk kan zijn.

Haal de inenting tegen hepatitis A bij voorkeur twee weken voor vertrek tot de dag voor vertrek. Herhaalvaccinaties zorgen voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Argentinië straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Argentinië

De mate van hygiëne in Argentinië verschilt sterk per gebied. In de stedelijke gebieden ligt de standaard vrij hoog, terwijl hierbuiten de standaard duidelijk lager ligt dan in Nederland.

Krijg je te maken met reizigersdiarree, dan is het erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. In combinatie met het warme klimaat kan uitdroging snel optreden. Drink voldoende water en gebruik ORS om uitdroging te voorkomen. Dit helpt bij het herstel. Probeer waar mogelijk niet verder te reizen in Argentinië bij diarree, maar blijf op één plek herstellen.

Loperamide is een diarreeremmer die gebruikt kan worden. Houd er wel rekening mee dat diarree als gevolg van een voedselvergiftiging als functie heeft om de ziektemaker uit het lichaam te verwijderen. Tenzij er grotere gezondheidsrisico’s zijn of praktische redenen, is het beter om bij een voedselvergiftiging geen loperamide te gebruiken.

In enkele delen van Argentinië komt het hele jaar malaria voor. Dit is in het noorden van het land, met name in het grensgebied met Paraguay en Bolivia. In deze gebieden is het aan te raden om malariapillen te slikken. Ook komen hier muggen voor die dengue (knokkelkoorts) kunnen overbrengen. Sommige muggen kunnen ook chikungunya en het zikavirus overbrengen.

Draag in deze gebieden zoveel mogelijk bedekkende kleding en gebruik mugwerende middelen die DEET bevatten. Slaap ‘s nachts zo veel mogelijk onder een klamboe, omdat de muggen in de avond het meest actief zijn.

Het leidingwater in Argentinië is principe veilig om te drinken, behalve in de noordelijke provincies. Het water bevat echter een vrij hoge concentratie chloor. Dit is niet alleen onsmakelijk, maar kan ook tot maag- en darmklachten leiden. Om geen risico te nemen wordt het drinken van water uit flessen aanbevolen.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This