Update: Geopend en extra hygiënische maatregelen. Klik voor meer info

Inentingen Algerije

Vaccinaties en inentingen Algerije

Ga je binnenkort op reis naar Algerije? Of moet je voor zaken in de hoofdstad Algiers zijn? Wat het doel van je reis ook is, als je naar Algerije gaat is het belangrijk om je te laten vaccineren met de juiste reizigersvaccinaties.

Bij Stadskliniek haal je snel en eenvoudig jouw vaccinaties voor Algerije.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 7 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs
  • Inclusief individueel reisadvies

Algerije: welke inentingen zijn verplicht?

Reis je via een land waar gele koorts voorkomt naar Algerije, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht.

Bekijk het overzicht van gele koorts-landen om te zien of dit voor jou ook het geval is. Houd er rekening mee dat ook bij een overstap in een gele koorts-land vaccinatie nodig is.

Algerije: welke vaccinaties worden aanbevolen?

Voor een reis naar Algerije worden altijd de volgende inentingen aanbevolen: DTP, hepatitis A en BMR. 

De BMR-vaccinatie hebben mensen die na 1976 zijn geboren in principe als kind al gehad. Haal de vaccinatie wanneer dit niet het geval is en je bovendien nooit mazelen hebt gehad.

Algerije: welke vaccinaties worden aanbevolen bij langer verblijf?

Verblijf je drie maanden of langer in Algerije, dan worden ook de volgende vaccinaties aanbevolen: hepatitis B, rabiës en soms tuberculose.

De noodzaak voor de tuberculosevaccinatie is mede afhankelijk van de aard van je reis. Daarnaast worden de reisvaccinaties soms ook al bij een korter verblijf aanbevolen. Bespreek je reis door Algerije tijdens je afspraak bij StadsKliniek voor een advies op maat.

Over de inentingen voor Algerije

Algerije kent in het noorden een Mediterraans klimaat en in het zuiden een woestijnklimaat. Door deze warmere klimaten en in combinatie met een minder goede standaard voor gezondheidszorg en hygiëne, loop je extra gezondheidsrisico’s in Algerije.

In veel gevallen is vaccinatie echter mogelijk tegen infectieziektes die voorkomen in Algerije.

Gele koorts

Gele koorts is een ernstige infectieziekte die bloedingen, geelzucht en koorts veroorzaakt. De ziekte wordt overgedragen door een specifieke muggensoort, die voorkomt in Afrika en delen van Zuid-Amerika. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Gele koorts komt ook voor in Algerije. Haal de inenting tenminste tien dagen voor vertrek.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Deze drie ziektes komen nauwelijks voor in Nederland dankzij preventieve vaccinaties, maar kan in het buitenland wel worden opgelopen, waaronder in Algerije. 

Difterie kan van mens op mens via hoesten of niezen worden overgedragen, waarbij het een gezwollen keel en soms hartproblemen kan veroorzaken.

Tetanus zit vooral in straatvuil en kan een infectie veroorzaken bij een open wond, bijvoorbeeld na een valpartij.

Polio kan opgelopen worden door voedsel of water te nuttigen dat besmet is met ontlasting. Het veroorzaakt verlammingen, die soms permanent zijn.

Ben je na 1950 geboren, dan is één inenting voldoende om tien jaar beschermd te zijn tegen de drie ziektes. Ben je voor 1950 geboren, dan moet er drie keer gevaccineerd worden voor optimale bescherming.

Hepatitis A

De inenting tegen hepatitis A wordt aanbevolen voor een bezoek aan Algerije. Een enkele prik biedt ongeveer een jaar bescherming. Haal deze bij voorkeur twee weken voor vertrek. Een herhaalprik, ongeveer een half jaar later, zorgt voor een bescherming van zeker 25 jaar. Het is mogelijk om tegelijkertijd tegen hepatitis A en B gevaccineerd te worden.

Hepatitis B

Hepatitis B is een infectieziekte veroorzaakt door het hepatitis B-virus, dat via bloedcontact overgedragen kan worden. Het kan leiden tot leverschade en in ernstige gevallen leverkanker. 

Hoewel het risico op besmetting kleiner is voor hepatitis B dan het gerelateerde hepatitis A, wordt de vaccinatie bij een lang verblijf in Algerije en sommige bijzondere situaties aanbevolen. Haal de eerste twee prikken bij voorkeur vier tot zes weken voor vertrek. Na zeven maanden kan een derde prik gehaald worden voor langere bescherming.

Rabiës

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, is een ernstige ziekte die overgedragen kan worden bij een beet, lik of krab van een dier dat de ziekte draagt. Onder meer honden, apen en vleermuizen kunnen het rabiësvirus dragen. Omdat er in Algerije bijvoorbeeld straathonden lopen die rabiës kunnen dragen, kan een vaccinaties verstandig zijn.

Haal de inenting tegen rabiës minimaal twee weken voor vertrek. Let op: zelfs met een rabiësvaccinatie moet je behandeld worden na contact met een besmet dier.

Tuberculose

Tuberculose (TBC) is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie, die zich meestal in de longen nestelt. TBC komt niet of nauwelijks voor in Nederland, maar nog wel Algerije. Afhankelijk van de verblijfsduur, verblijfplaats en aard van het bezoek aan Algerije, kan een TBC-vaccinatie (ook wel BCG-vaccinatie genoemd) aanbevolen zijn. Bespreek dit met een expert van StadsKliniek. Haal de tuberculose-inenting bij voorkeur zes weken voor vertrek.

BMR

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Sinds 1975 worden kinderen bij een leeftijd van 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen deze ziektes. Ben je voor 1975 geboren, dan wordt een BMR-vaccinatie aanbevolen voor een bezoek aan Algerije. Met name mensen die geboren zijn in de jaren 1965-1975 wordt aangeraden dit te doen, omdat zij minder in aanraking zijn gekomen met de ziektes dan mensen die hiervoor zijn geboren en de kans op resistentie dus lager is.

Andere belangrijke aandachtspunten voor Algerije

Algerije is een land dat tot 1962 bij Frankrijk hoorde en qua oppervlakte het grootste land van Afrika is. Hoewel met name de stedelijke gebieden van het land redelijk ontwikkeld zijn, is het ook een land dat moeilijke tijden heeft gekend en nog kent.

De gezondheidszorg en hygiëne in Algerije zijn niet van hetzelfde niveau als in Nederland het geval is. In combinatie met het warmere klimaat kun je hierdoor sneller te maken krijgen met een voedselvergiftiging in het land.

Vermijd eten dat ongekoeld bewaard is gebleven en/of niet goed gekookt of gebakken is. Dit kan besmet of bedorven zijn. Het leidingwater van Algerije is over het algemeen van slechte kwaliteit en daarom ook niet veilig om te drinken.

Buiten de luxere resorts en hotels is het verstandig om ijsblokjes te verwijderen, omdat deze niet altijd met schoon water worden aangemaakt.

Krijg je te maken met een voedselvergiftiging, zorg er dan voor dat je goed gehydrateerd blijft. Met name in de delen van het land met een woestijnklimaat kun je snel uitgedroogd raken.

ORS kan helpen om uitdroging tegen te gaan. Loperamide kan gebruikt worden bij ernstige diarree. Neem dit alleen bij medische of praktische noodzaak, omdat loperamide het herstelproces kan vertragen (maar op korte termijn klachten verminderd).

Zoetwater in Algerije, zoals riviertjes of meren, zijn niet geheel veilig om in te zwemmen. In veel van deze waterpartijen kun je te maken krijgen met schistosomiasis, oftewel bilharzia. Deze wormziekte kun je zelfs met pootjebaden oplopen.

De worm gaat de huid in en veroorzaakt soms pas maanden later klachten, die zonder behandeling ernstig kunnen zijn.

In Algerije hoef je je in principe geen zorgen te maken over malaria. Hoewel malaria nog voor zou kunnen komen in het zuiden van het land, is dit geen gebied waar men normaal gesproken heen reist. Daarnaast is het hier inmiddels vrijwel verdwenen. Zo verklaarde de WHO in 2019 Algerije malariavrij.

Houd er rekening mee dat de veiligheid in Algerije niet overal goed is. Met name de grensgebieden zijn gevaarlijk door terroristische dreigingen. Wil je de woestijn verkennen, doe dit dan in een veilig gebied en onder begeleiding van een gids.

Zo kun je veilig genieten van je reis door Algerije.

StadsKliniek 

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This