HPV

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Er bestaan verschillende typen van het virus. Een aantal typen kunnen genitale wratten veroorzaken (typen 6 en 11), wat een goedaardige aandoening is. Andere typen kunnen onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken, dit zijn de hoog risico typen. Voornamelijk type 16 en 18 zijn schadelijk voor de baarmoederhals. In 70% van de gevallen zijn deze typen de veroorzakers van baarmoederhalskanker. Daarnaast zijn er andere hoog risico typen bekend.

Afspraak maken?
Zo eenvoudig is het!

Direct een afspraak maken en zien welke data beschikbaar zijn.

Waarom kiezen voor Stadskliniek:

  • Geen wachttijden
  • Ook in de avond en het weekend
  • Klinieken in 8 steden
  • LCR Gecertificeerd
  • Scherpe prijs

Afspraak inplannen

Hoe raak je besmet met HPV?

HPV is heel erg besmettelijk. Het virus wordt overgedragen tijdens seksueel contact, ook via oraal of manueel contact. Een condoom beschermt niet volledig tegen de overdracht van HPV.

Ook kun je door een vast partner geïnfecteerd raken of kan je opnieuw besmet worden met hetzelfde of een nieuw HPV type.

Het risico neemt o.a. toe naarmate je seks hebt met verschillende partners, maar je kunt ook geïnfecteerd raken door een vaste partner. Zelfs als je al eerder HPV hebt gehad, heb je kans om opnieuw geïnfecteerd te worden met een nieuw- of hetzelfde HPV-type. (Bron: www.samentegenhpv.nl)

Welke klachten kan je krijgen van HPV?

Een groot deel van de infecties met HPV zijn binnen een jaar spontaan geklaard, zonder klachten te geven.

Bij een deel van de mensen met een laag risico type HPV ontstaan genitale wratten. Bij vrouwen zitten deze met name rondom de vagina uitmonding, op de schaamlippen of rondom de anus. Vaak zijn deze pijnloos, maar er kan ook jeuk of branderigheid ontstaan.

Wanneer het virus niet spontaan geklaard wordt, kan bij besmetting met een hoog risico type baarmoederhalskanker ontstaan. Over het algemeen hebben vrouwen hier geen klachten van. Soms kunnen er bloedingen (o.a. tijdens of direct na seksueel contact), pijn of irritatie ontstaan.

Het virus kan ook andere vormen van kanker veroorzaken zoals kanker van vagina, schaamlippen, penis, anus, mond, keel en slokdarm. Er zit vaak meer dan 15 jaar tussen besmetting met het virus en het ontstaan van kanker.

Hoe vaak komen HPV-infecties voor?

Deze infecties komen zeer vaak voor. 80-90% van de mensen raakt eens in hun leven besmet met HPV. Genitale wratten komen bij 18500 vrouwen en 29000 mannen voor in Nederland en is daarmee een van de meest voorkomende SOA in Nederland.

Elk jaar worden er bij 400 mannen en 1100 vrouwen de diagnose kanker op basis van een HPV infectie gesteld. De sterfte door HPV is 310 vrouwen en 190 mannen per jaar.

Hoe kan HPV behandeld worden?

In het geval van genitale wratjes zijn er verschillende behandelingen mogelijk, waaronder o.a. zalf, vloeistof, wegsnijden, wegbranden of bevriezing. Via www.stadskliniek.nl bieden wij behandeling (oa. Bevriezing) aan van genitale wratten.

Als HPV afwijkingen geeft in de celgroei van de baarmoederhals of baarmoedermond, worden deze goed opgevolgd. In een aantal gevallen kunnen deze afwijkingen door een gynaecoloog behandeld worden.

Hoe kan je HPV voorkomen?

HPV kan zoveel mogelijk voorkomen worden door het gebruik van een condoom tijdens seksueel contact. Daarnaast is het mogelijk om je tegen HPV te beschermen door middel van een vaccinatie. De vaccinaties zijn rond de 90% effectief tegen het HPV typen die in het vaccin zitten. 

Sinds 2010 wordt de vaccinatie tegen HPV aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma, aan alle meisjes van 12/13 jaar. Vanaf 2022 zal de vaccinatie ook aan alle jongens worden aangeboden.

Om de eventuele gevolgen van HPV te laten onderzoeken, is het raadzaam voor vrouwen om gebruik te maken van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker tussen het 30e en 60e levensjaar.

Hoe lang werkt de HPV-vaccinatie?

Er bestaan verschillende vaccinaties, die elk werkzaam zijn tegen een bepaald aantal serotypen van het HPV-virus.

  • Er is een vaccin dat beschermt tegen typen 16 en 18
  • Er is een vaccin dat beschermt tegen typen 6, 11, 16 en 18.
  • Er is een vaccin dat beschermt tegen typen 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 en 58.

Voor meer informatie neem telefonisch contact op.

Na het volledig afronden van de serie is de bescherming langdurig. Vanaf 9 jaar dient de vaccinatie 2x toegediend te worden, ongeacht de leeftijd of type vaccinatie. 2 dosesschema is op maand 0 en >6 maanden. Bij voorkeur serie binnen een jaar afmaken.

Immunogecompromitteerde personen en personen met hiv houden een 3-dosis schema (0, 1 en 6 maanden) aan.

Let op: het is na vaccinatie nog wel mogelijk baarmoederhalskanker te ontwikkelen door andere typen HPV.

Wat zijn bijwerkingen van de HPV-vaccinatie?

Zeer vaak: Lokale reacties (pijn, zwelling, roodheid, blauwe plek)
Soms: Koorts, buikklachten
Zeer zeldzaam: Anafylactische reactie

 Bronnen:

  1. Website RIVM https://www.rivm.nl/hpv-humaan-papillomavirus
  2. Vaccinatie https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/HPV-kanker
  3. LCI richtlijn https://lci.rivm.nl/richtlijnen

 

Geschreven door:

L.E. Kahmann en D. Lock- van Middendorp
Artsen bij StadsKliniek

StadsKliniek

Maak direct een afspraak bij één van onze klinieken:

Amsterdam
Rotterdam
Utrecht
Den Haag
Eindhoven
Breda
Almere

E-mail: contact@stadskliniek.nl

Telefoon: 085 065 7672

Stadskliniek Vaccinaties Utrecht

Pin It on Pinterest

Share This